ALO 174
ALO 177
Görme Engelliler
TR
  • EN

T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
ULUSAL GIDA REFERANS LABORATUVAR MÜDÜRLÜĞÜ
  • Anasayfa
  • KURUMSAL YAPI
    • TARİHÇE
    • ORGANİZASYON ŞEMASI
    • KALİTE POLİTİKASI
    • İÇ KONTROL SİSTEMİ
    • BELGELERİMİZ
  • BÖLÜMLER
    • BİLİMSEL VE ANALİTİK İŞLER
      • MİKROBİYOLOJİ
      • BİYOTEKNOLOJİ VE GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMA
      • GIDA ILE TEMASTA BULUNAN MADDE VE MALZEMELER
      • HİSTOLOJİ
      • KATKI, ORİJİN TESPİTİ, TAKLİT VE TAĞŞİŞ
      • MİNERAL MADDE
      • DİOKSİN
      • PESTİSİT
      • MİKOTOKSİN
      • GIDA TAKVİYELERİ
      • NUMUNE KABUL VE RAPOR DÜZENLEME
      • ÇEVRE VE ATIK YÖNETİMİ
    • KALİTE VE KOORDİNASYON
      • KALİTE YÖNETİMİ
      • EĞİTİM VE KOORDİNASYON
      • PROJE VE YAYIN YÖNETİMİ
      • BİLGİ İŞLEM
      • YETERLİLİK TESTİ
      • KALİBRASYON
    • İDARİ VE MALİ İŞLER
      • İDARİ İŞLER
      • MALİ İŞLER
      • İDARE AMİRLİĞİ
      • MEKANİK - ELEKTRİK
    • DÖNER SERMAYE SAYMANLIĞI
    • SİVİL SAVUNMA VE GÜVENLİK
    • TAŞINIR KAYIT
    • İÇ KONTROL
  • HİZMETLER
    • ANALİZLER
    • EĞİTİM
    • DOSYA İNCELEME VE DENETİM
    • MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ
    • PESTİSİT RUHSATLANDIRMA
    • POLEN KÜTÜPHANESİ
  • YETERLİLİK TESTLERİ
    • SONUÇ RAPORLARI
    • PROGRAM
    • BAŞVURU FORMU
    • ANALİZ SONUÇ BİLDİRİM FORMU
    • TEST MATERYALİ SORUN BİLDİRİM
    • KATILIMCI MEMNUNİYET ANKETİ
    • YETERLİLİK TESTLERİ GENEL PROTOKOLÜ
    • AKREDİTASYON SERTİFİKASI
  • ÇALIŞTAY
    • ULUSAL GIDA YETERLİLİK TESTLERİ ÇALIŞTAYI 2023
      • GENEL BİLGİ
      • AFİŞ
      • DÜZENLEME KURULU
  • İletişim
Ara
    Skip Navigation LinksUlusal Gıda Referans Laboratuvar Müdürlüğü

KATKI, ORİJİN TESPİTİ, TAKLİT VE TAĞŞİŞ

​

 

Tağşiş, gıda maddelerinin mevzuata veya izin verilen özelliklerine aykırı olarak üretilmesi halini ifade eder. Tağşişle bir ürünün doğal içeriğine yabancı veya ucuz bir madde ekleyerek ve içeriğindeki değerli bir bileşenin bir kısmını veya tamamını değiştirerek haksız kazanç sağlanır. Kaliteli ürünler maliyeti düşürecek şekilde daha az kaliteli ürünler ile karıştırıp satışa sunulur. Bal, et ve süt ürünleri, bitkisel yağlar, alkollü ve alkolsüz içecekler, çikolata, enerji içecekleri, kahve, şekerli ürünler ve baharatlar en çok tağşiş yapılan gıdalardır. Türk Gıda Kodeksi'ne göre gıdalara tağşiş uygulanması yasaktır. Bölümümüzde gıdalarda tağşiş analizleri yapılarak gıdaların Türk Gıda Kodeksine uygunluğu değerlendirilir. Coğrafi işaret terimi, kendine has bir niteliği, bir ünü ve karakteristik özellikleri ile belirli bir bölge, alan ya da yöre ile özdeş hale gelmiş olan bir ürünü ifade etmektedir. Coğrafi işaretin saptanması için orijin belirleme analizleri gelenekselliğin korunması açısından önemlidir. Coğrafi işaretli ürünlerin pazar talepleri ve fiyatlarının daha yüksek olması nedeni ile taklitleri ve/veya tağşişleri söz konusudur. Bu nedenle coğrafi işaretli ürünün gerçekliği ve orijininin ortaya konulması ve izlenebilirliğinin sağlanması gerekmektedir.  Laboratuvarımızda coğrafi işaretli ürünün gerçekliği ve orijininin ortaya konulması alanında çalışmalar yapılmaktadır. Türk Gıda Kodeksi, Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğinde, gıda katkı maddesinin tanımı besleyici değeri olsun veya olmasın, tek başına gıda olarak tüketilmeyen ve gıdanın karakteristik bileşeni olarak kullanılmayan, teknolojik bir amaç doğrultusunda üretim, muamele, işleme, hazırlama, ambalajlama, taşıma veya depolama aşamalarında gıdaya ilave edilmesi sonucu kendisinin ya da yan ürünlerinin, doğrudan ya da dolaylı olarak o gıdanın bileşeni olması beklenen maddeler olarak yapılmaktadır. Bu kapsamda laboratuvarımızda gıda katkı maddeleri analizleri yapılarak gıdanın Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğine uygunluğu değerlendirilmektedir. Katkı, Orijin Tespiti, Taklit ve Tağşiş Laboratuvarı ülkemizdeki gıda sektörünün sorunlarının çözümüne yönelik metot araştırma, geliştirme ve yaygınlaştırma çalışmalarına öncülük eder. Bölümümüz, kamu laboratuvarları ve özel laboratuvarlarda, katkı, orijin tespiti taklit ve tağşiş analizlerinde yaşanan her türlü sorunda çözüme ulaşılması için gerekli çalışma ve yardımları yapar. Gerekli olduğu durumlarda, Genel Müdürlüğümüzün talimatı doğrultusunda, laboratuvarlar arası karşılaştırma testleri hazırlayıp, değerlendirir.  Bölümümüzde çok sayıda cihaz ve teknik alet/ekipman bulunmaktadır. Bölüm çalışanları katkı, orijin tespiti, taklit ve tağşiş analizleri konusunda yurt içi ve yurt dışında eğitim, toplantı ve seminerlere katılmakta ve en güncel ulusal/uluslararası standartları takip etmektedir. Bunun yanı sıra kamu ve özel laboratuvarlarda yerinde rutin denetimlere katılmakta, kapsam genişletme amacıyla başvuran laboratuvarların dosyalarını teknik yönden incelemekte ve denetimlere gitmektedir. Ayrıca Katkı, Orijin Tespiti, Taklit ve Tağşiş Laboratuvarında gıda katkı maddeleri kapsamındaki analizlerde yeterlilik testleri hazırlanır ve değerlendirilir. Uzmanlık alanımıza giren konularda her sene uluslararası yeterlilik testlerine katılım sağlanmaktadır.

​
​

E-HİZMETLER

Gübre Takip Sistemi

Gübre Takip Sistemi

Tarım Tv

Tarım Tv

III. Tarım Orman Şurası

III. Tarım Orman Şurası

Alo 180

Alo 180

Geleceğe Nefes

Geleceğe Nefes

Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık

Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık

TARYAT

TARYAT

Genç Çiftçilerin Desteklenmesi Projesi

Genç Çiftçilerin Desteklenmesi Projesi

Kulak Küpe Sorgulama

Kulak Küpe Sorgulama

Hayvan Bilgi Sistemi

Hayvan Bilgi Sistemi

Tarım Orman Bülteni

Tarım Orman Bülteni

Türk Tarım Orman Dergisi

Türk Tarım Orman Dergisi

Dijital Tarım Pazarı

Dijital Tarım Pazarı

Atık Sularda Covid-19 Yayılımı Takibi

Atık Sularda Covid-19 Yayılımı Takibi

Türkiye Arıcılık Haritası

Türkiye Arıcılık Haritası

İLETİŞİM

    Ulusal Gıda Referans Laboratuvar Müdürlüğü
  • Adres : Fatih Sultan Mehmet Bulvarı No:70 Yenimahalle / ANKARA

  • Telefon : 0312 327 41 81

  • Faks : 0312 327 41 56

  • E-Posta : ugrl@tarimorman.gov.tr

  • KEP : tarimveormanbakanligi@hs01.kep.tr

Android
IOS

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Biyogüvenlik
  • e-Kütüphane
  • e-İmza Servisi
  • Intranet
  • Hizmet İçi Eğitim
  • Bakanlık e-Posta
  • Arabuluculuk
YUKARI ​