ALO 174
ALO 177
Görme Engelliler
TR
  • EN

T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
ULUSAL GIDA REFERANS LABORATUVAR MÜDÜRLÜĞÜ
  • Anasayfa
  • KURUMSAL YAPI
    • TARİHÇE
    • ORGANİZASYON ŞEMASI
    • KALİTE POLİTİKASI
    • İÇ KONTROL SİSTEMİ
    • BELGELERİMİZ
  • BÖLÜMLER
    • BİLİMSEL VE ANALİTİK İŞLER
      • MİKROBİYOLOJİ
      • BİYOTEKNOLOJİ VE GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMA
      • GIDA ILE TEMASTA BULUNAN MADDE VE MALZEMELER
      • HİSTOLOJİ
      • KATKI, ORİJİN TESPİTİ, TAKLİT VE TAĞŞİŞ
      • MİNERAL MADDE
      • DİOKSİN
      • PESTİSİT
      • MİKOTOKSİN
      • GIDA TAKVİYELERİ
      • NUMUNE KABUL VE RAPOR DÜZENLEME
      • ÇEVRE VE ATIK YÖNETİMİ
    • KALİTE VE KOORDİNASYON
      • KALİTE YÖNETİMİ
      • EĞİTİM VE KOORDİNASYON
      • PROJE VE YAYIN YÖNETİMİ
      • BİLGİ İŞLEM
      • YETERLİLİK TESTİ
      • KALİBRASYON
    • İDARİ VE MALİ İŞLER
      • İDARİ İŞLER
      • MALİ İŞLER
      • İDARE AMİRLİĞİ
      • MEKANİK - ELEKTRİK
    • DÖNER SERMAYE SAYMANLIĞI
    • SİVİL SAVUNMA VE GÜVENLİK
    • TAŞINIR KAYIT
    • İÇ KONTROL
  • HİZMETLER
    • ANALİZLER
    • EĞİTİM
    • DOSYA İNCELEME VE DENETİM
    • MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ
    • PESTİSİT RUHSATLANDIRMA
    • POLEN KÜTÜPHANESİ
  • YETERLİLİK TESTLERİ
    • SONUÇ RAPORLARI
    • PROGRAM
    • BAŞVURU FORMU
    • ANALİZ SONUÇ BİLDİRİM FORMU
    • TEST MATERYALİ SORUN BİLDİRİM
    • KATILIMCI MEMNUNİYET ANKETİ
    • YETERLİLİK TESTLERİ GENEL PROTOKOLÜ
    • AKREDİTASYON SERTİFİKASI
  • ÇALIŞTAY
    • ULUSAL GIDA YETERLİLİK TESTLERİ ÇALIŞTAYI 2023
      • GENEL BİLGİ
      • AFİŞ
      • DÜZENLEME KURULU
  • İletişim
Ara
    Skip Navigation LinksUlusal Gıda Referans Laboratuvar Müdürlüğü > Menu

DİOKSİN

​

 

Ulusal Gıda Referans Laboratuvarı  (UGRL) Müdürlüğü Dioksin Bölümü, biri doktora, biri yüksek lisans derecesine sahip üç  gıda mühendisi; biri doçent (su ürünleri bölümü), biri  yüksek lisans (gıda mühendisliği bölümü) derecesine sahip iki ziraat mühendisi ile hizmet vermektedir. Bölümümüzde, Gıdalarda ve Yemlerde Dioksinler, Furanlar, Dioksin Benzeri Poliklorlu Bifeniller ve İndikatör Poliklorlu Bifenillerin analizi yapılmaktadır. Analizler hem HRMS hem de APGC sistemi ile yapılabilmekte olup HRMS sistemi ile tüm matrikslerde akredite sonuç üretilmektedir. Elde edilen sonuçların uygunluğu gıdalar için "Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliği", yemler için "Yemlerde İstenmeyen Maddeler Hakkında Tebliğ"e göre değerlendirilmektedir. Bölümümüzde ayrıca, gıdalarda 3-MCPD ve glisidil esterleri analizi GC-MS ile yapılmakta olup sonuçlar  "Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliği"ne  göre değerlendirilmektedir. Dioksinler (PCDD), furanlar (PCDF) ve poliklorlu bifeniller (PCB),  lipofilik, kalıcı, yaygın ve biyolojik birikime uygun özellikleri ile çevre ve insan sağlığı açısından bilinen en toksik kimyasal bulaşanlardandır. Dioksinler ortamda klor varlığında organik maddelerin yüksek ısıya maruz kalmalarıyla oluşan bileşiklerdir. Poliklorlu bifeniller insan yapımı bileşikler olup 1930 – 1970 yılları arasında büyük miktarlarda üretilmişlerdir ve geniş bir uygulama alanı içerisinde kullanılmışlardır. Yapılan bilimsel çalışmalar insanlarda dioksinlere maruziyetin %90 'ından fazlasının gıdalardan kaynaklandığını göstermektedir. Bu gıdaların çok büyük bir kısmı hayvansal kaynaklı gıdalardır. 3-Monochloropropane-1,2-diol (3-MCPD) ve glisidil esterleri  proses bulaşanı olup yağlarda yüksek sıcaklıkta ve  klor varlığında oluşmaktadır. Bölümümüz, kalıcı organik kirleticiler konusunda ulusal referans laboratuvar olmakla birlikte, AB Referans Laboratuvarı (EU-RL,Freiburg) ve AB Ulusal Referans Laboratuvarlarından oluşan sistem içerisinde düzenli olarak yapılan yeterlilik testleri ve çalıştaylara katılım sağlamaktadır. Ayrıca bölümümüz tarafından yeterlilik testi düzenlenmektedir.




​
​

E-HİZMETLER

Gübre Takip Sistemi

Gübre Takip Sistemi

Tarım Tv

Tarım Tv

III. Tarım Orman Şurası

III. Tarım Orman Şurası

Alo 180

Alo 180

Geleceğe Nefes

Geleceğe Nefes

Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık

Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık

TARYAT

TARYAT

Genç Çiftçilerin Desteklenmesi Projesi

Genç Çiftçilerin Desteklenmesi Projesi

Kulak Küpe Sorgulama

Kulak Küpe Sorgulama

Hayvan Bilgi Sistemi

Hayvan Bilgi Sistemi

Tarım Orman Bülteni

Tarım Orman Bülteni

Türk Tarım Orman Dergisi

Türk Tarım Orman Dergisi

Dijital Tarım Pazarı

Dijital Tarım Pazarı

Atık Sularda Covid-19 Yayılımı Takibi

Atık Sularda Covid-19 Yayılımı Takibi

Türkiye Arıcılık Haritası

Türkiye Arıcılık Haritası

İLETİŞİM

    Ulusal Gıda Referans Laboratuvar Müdürlüğü
  • Adres : Fatih Sultan Mehmet Bulvarı No:70 Yenimahalle / ANKARA

  • Telefon : 0312 327 41 81

  • Faks : 0312 327 41 56

  • E-Posta : ugrl@tarimorman.gov.tr

  • KEP : tarimveormanbakanligi@hs01.kep.tr

Android
IOS

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Biyogüvenlik
  • e-Kütüphane
  • e-İmza Servisi
  • Intranet
  • Hizmet İçi Eğitim
  • Bakanlık e-Posta
  • Arabuluculuk
YUKARI ​