İnsan beslenmesindeki temel protein
kaynaklarından biri ettir. Halkımızın tüm gıdalarda olduğu gibi sağlıklı ve
güvenilir et ve et ürünlerine ulaşması Bakanlığımızın Gıda Güvenlirliği
politikası ile güvence altına alınmıştır. Güncel teknikler ve gelişmeler göz
önüne alınarak hazırlanan “Et, Hazırlanmış Et Karışımları ve Et Ürünleri
Tebliği (Tebliğ No: 2018/52)” uyarınca, çiğ et, kıyma, hazırlanmış et
karışımları ve et ürünlerine kas ve yağ doku dışında kalan doku ya da organların
katılmasına izin verilmemektedir. Bu kapsamda söz konusu ürünlere katılan kas
ve yağ doku dışında kalan tüm organ ve dokular yabancı doku olarak
nitelendirilmektedir. Buna ek olarak söz konusu tebliğ et ve et ürünlerinde
kullanılacak etlerin ait olabileceği hayvan türlerini ve ürünler işlenirken
hangi türe ait etlerin karışılmasına müsade edileceğini de açıkça
belirtmektedir. Bölümümüzde et ve et ürünlerinde yabancı doku tespiti TS 13511
numaralı “Et ve Et Mamülleri-Laboratuvar Analiz Yöntemleri –Histolojik
Muayene“ isimli Türk Standardı kullanılarak “Yabancı Doku Tayini
(Mikroskopik Yöntem)” analizi ile; et ve et ürününün hangi türe ait et
içerdiğinin tespiti ELISA ve Real Time PCR tekniklerine dayanan işletme içi
metotlar kullanılarak ”Et ve Et Ürünlerinde Tür Tayini” analizi ile
gerçekleştirilmektedir. Bölümümüz "Yabancı Doku Tayini (Mikroskobik
Yöntem)" ve “Et Tür Tayini (ELISA)”
analizlerinde Türk Akreditasyon Kurumu tarafından akredite edilmiştir. Bölümümüz
tarafından Bakanlığımız bünyesinde bulunan veya özel olarak faaliyet gösteren
diğer laboratuvarlar çalışanlarına,
Yabancı Doku Tayini Analizi ve Validasyonu ile ilgili eğitimler
verilmektedir. Bunun yanı sıra bölümümüz Yönetmeliğimizin UGRL’na verdiği en
önemli görevlerden biri olan Laboratuvarlar Arası Karşılaştırma/Yeterlilik
Testi (LAK/YT) hazırlama konusunda etkin durumdadır.
|
|