| |
NMR (Nükleer Manyetik Rezonans) Spektroskopisi güçlü bir manyetik alana yerleştirilen moleküllerin çekirdeğindeki atomların radyo dalgaları ile uyarılması sonucu etkileşimlerini inceleyerek, moleküllerin yapısı, dinamiği, reaksiyon durumu ve kimyasal ortamı hakkında ayrıntılı bilgi sağlayan, yüksek kesinliğe sahip bir tekniktir.
Gıda analizleri alanında NMR spektroskopisinin kullanımı, gıda maddelerinde aynı anda yüzlerce bileşiğin analiz edilmesine, spesifik belirteç bileşikler için miktarsal analiz yapılmasına, istatistiksel analiz destekli metotlarla gıda maddelerinde parmak izi analizlerinin gerçekleştirilmesine ve tür ve orijin tespitine olanak sağlamaktadır.
Bölümümüzde Bruker Ascend 400 MHz NMR Spektroskopisi ve ilave olarak gıda analizlerinde kullanılan FoodScreener modülü bulunmaktadır. FoodScreener modülü ile farklı gıda maddelerinin analizleri gerçekleştirilebilmektedir. Gıdalarda tağşişin tespit edilmesi başta olmak üzere, gıda bileşenlerinin miktarsal analizi, orijin ve tür tespiti, etiket bilgilerine uygunluk analizleri, farklı gıda maddeleri için istatistiksel ve kemometrik analizlere kaynak oluşturacak Türkiye veri tabanının oluşturulması konularında çalışmalar yapılmaktadır.
|
|