Mikotoksinler, Aspergillus, Penicillium, Fusarium gibi belli küf (fungus) cinslerinin doğal olarak ürettiği toksik (zehirli) ikincil metabolitler olup; tahıl ve tahıl ürünleri, yağlı tohumlar, kuru meyveler, sert kabuklu meyveler, baharatlar, meyveler ve yem maddelerine bulaşabilmektedir. Tarlada hasat öncesi veya sonrasında veya depolama sırasında uygun nem ve sıcaklığın olduğu koşullarda küfler tarafından mikotoksin oluşumu gerçekleşebilmektedir. Mikotoksinlerin, insan ve hayvan sağlığı üzerine birçok olumsuz etkileri (karsinojenik, mutajenik, immunotoksik etki vb.) bulunmaktadır. Mikotoksin Bölümünde gıda ve yemlerde mikotoksin analizleri konusunda çalışmalar yürütülmekte ve sonuçların güvenilirliği ve izlenebilirliği için uluslararası yeterlilik testlerine katılım sağlanmaktadır. UGRL'nin görev kapsamında yer alan Yeterlilik Testi hazırlama konusunda Mikotoksin Bölümü'nde 2013 yılından beri TS EN ISO/IEC 17043 standardına uygun olarak yeterlilik test çevrimleri düzenlenmektedir. Ülkemizin, kuru incir, fındık ve kuru üzüm üretim ve ihracatında dünya lideri olması ve bu ürünlerin mikotoksin bulaşmasına yatkın olması, bu ürünlerle ilgili yapılan analizleri ve yeterlilik testlerini de önemli kılmaktadır. UGRL Mikotoksin bölümü, gerek kamu laboratuvarları ve özel laboratuvarlar, gerekse diğer kurum ve kuruluşlar için mikotoksin analizleri konusunda yaşanan her türlü sıkıntının iletildiği ve çözüm noktası olarak görüldüğü bir laboratuvar durumundadır. Ayrıca personelimiz kapsam genişletme dosyalarını incelemekte ve laboratuvarların denetimini gerçekleştirmektedir.
|
|