T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
ULUSAL GIDA REFERANS LABORATUVAR MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Anasayfa
  • KURUMSAL YAPI
    MÜDÜR
    MÜDÜR YARDIMCISI
    BİRİMLER
    • KALİTE YÖNETİMİ
    • EĞİTİM VE KOORDİNASYON
    • PROJE VE YAYIN YÖNETİMİ
    • BİLGİ İŞLEM
    • YETERLİLİK TESTİ
    • KALİBRASYON
    • İDARİ İŞLER
    • MALİ İŞLER
    • İDARE AMİRLİĞİ
    • MEKANİK - ELEKTRİK
    • DÖNER SERMAYE SAYMANLIĞI
    • SİVİL SAVUNMA VE GÜVENLİK
    • TAŞINIR KAYIT
    • İÇ KONTROL
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    TARİHÇE
    GÖREVLERİMİZ
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
    HİZMET STANDARTLARIMIZ
  • LABORATUVARLAR
    MİKROBİYOLOJİ
    BİYOTEKNOLOJİ VE GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMA
    GIDA ILE TEMASTA BULUNAN MADDE VE MALZEMELER
    HİSTOLOJİ
    KATKI, ORİJİN TESPİTİ, TAKLİT VE TAĞŞİŞ
    MİNERAL MADDE
    DİOKSİN
    PESTİSİT
    MİKOTOKSİN
    GIDA TAKVİYELERİ
    NMR ANALİZLERİ
    NUMUNE KABUL VE RAPOR DÜZENLEME
    ÇEVRE VE ATIK YÖNETİMİ
  • ANALİZLER
    UGRL ANALİZLER
    YETERLİLİK TESTLERİ
    • SONUÇ RAPORLARI
    • PROGRAM
    • BAŞVURU FORMU
    • TEST MATERYALİ SORUN BİLDİRİM
    • KATILIMCI MEMNUNİYET ANKETİ
    • YETERLİLİK TESTLERİ GENEL PROTOKOLÜ
    • AKREDİTASYON SERTİFİKASI
    • YETERLİLİK TESTLERİ KILAVUZU
  • YAYINLAR
    HİZMETLER
    • EĞİTİM
    • DOSYA İNCELEME VE DENETİM
    • MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ
    • PESTİSİT RUHSATLANDIRMA
    • POLEN KÜTÜPHANESİ
    • BELGELER
    • İÇ KONTROL SİSTEMİ
    • MEVZUAT
  • BASIN
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksUlusal Gıda Referans Laboratuvar Müdürlüğü > Menu

MİKOTOKSİN

​

 

Mikotoksinler, Aspergillus, Penicillium, Fusarium gibi belli küf (fungus) cinslerinin doğal olarak ürettiği toksik (zehirli) ikincil metabolitler olup; tahıl ve tahıl ürünleri, yağlı tohumlar, kuru meyveler, sert kabuklu meyveler, baharatlar, meyveler ve yem maddelerine bulaşabilmektedir. Tarlada hasat öncesi veya sonrasında veya depolama sırasında uygun nem ve sıcaklığın olduğu koşullarda küfler tarafından mikotoksin oluşumu gerçekleşebilmektedir. Mikotoksinlerin, insan ve hayvan sağlığı üzerine birçok olumsuz etkileri (karsinojenik, mutajenik, immunotoksik etki vb.) bulunmaktadır. Mikotoksin Bölümünde gıda ve yemlerde mikotoksin analizleri konusunda çalışmalar yürütülmekte ve sonuçların güvenilirliği ve izlenebilirliği için uluslararası yeterlilik testlerine katılım sağlanmaktadır. UGRL'nin görev kapsamında yer alan Yeterlilik Testi hazırlama konusunda Mikotoksin Bölümü'nde 2013 yılından beri TS EN ISO/IEC 17043 standardına uygun olarak yeterlilik test çevrimleri düzenlenmektedir. Ülkemizin, kuru incir, fındık ve kuru üzüm üretim ve ihracatında dünya lideri olması ve bu ürünlerin mikotoksin bulaşmasına yatkın olması, bu ürünlerle ilgili yapılan analizleri ve yeterlilik testlerini de önemli kılmaktadır.  UGRL Mikotoksin bölümü, gerek kamu laboratuvarları ve özel laboratuvarlar, gerekse diğer kurum ve kuruluşlar için mikotoksin analizleri konusunda yaşanan her türlü sıkıntının iletildiği ve çözüm noktası olarak görüldüğü bir laboratuvar durumundadır. Ayrıca personelimiz kapsam genişletme dosyalarını incelemekte ve laboratuvarların denetimini gerçekleştirmektedir.

Türk Gıda Kodeksi Gıdalardaki Mikotoksin Seviyelerinin Resmi Kontrolü için Numune Alma ve Analiz Metodu Kriterleri

​Resmi Gazete'de (26/03/2025 - 32853) yayınlanan Türk Gıda Kodeksi Gıdalardaki Mikotoksin Seviyelerinin Resmi Kontrolü için Numune Alma ve Analiz Metodu Kriterleri Tebliği (Tebliğ No: 2025/7) ve tebliğ içinde atıf yapılan AB kılavuzu ve rehberinin çeviri​sine aşağıdaki linklerden erişim sağlayabilirsiniz.


1- Tebliğ 2025/7

2- Gıda ve Yemlerdeki Mikotoksin ve Bitki Toksinlerinin Tanımlanmasına ilişkin Kılavuz

3- Analitik Sonuçlar, Ölçüm Belirsizliği, Geri Kazanım ve Mevzuat Hükümleri arasındaki ilişkiye ait Rapor


Orijinal Kaynaklar:

Gıda ve Yemlerdeki Mikotoksin ve Bitki Toksinlerinin Tanımlanmasına ilişkin Kılavuz

Analitik Sonuçlar, Ölçüm Belirsizliği, Geri Kazanım ve Mevzuat Hükümleri arasındaki ilişkiye ait Rapor

​

Tebliğ-2025-7.pdf

Gida-ve-Yemlerdeki-Mikotoksin-ve-BitkiToksinlerinin-Tanimlanmasina-iliskin-Kilavuz.pdf​

​​AnalitikSonuçlar-ÖB-GK-ve-MevzuatHükümleri-arasındaki-ilişkiye-ait-Rapor.pdf

​Gida-ve-Yemlerdeki-Mikotoksin-ve-BitkiToksinlerinin-Tanimlanmasina-iliskin-Kilavuz-OrijinalKaynak.pdf

AnalitikSonuçlar-ÖB-GK-ve-MevzuatHükümleri-arasındaki-ilişkiye-ait-Rapor-OrjinalKaynak.pdf​


​
​

İLETİŞİM

    Ulusal Gıda Referans Laboratuvar Müdürlüğü
  • Adres : Fatih Sultan Mehmet Bulvarı No:70 Yenimahalle / ANKARA

  • Telefon : 0312 327 41 81

  • Faks : 0312 327 41 56

  • E-Posta : ugrl@tarimorman.gov.tr

  • KEP : tarimveormanbakanligi@hs01.kep.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Intranet
  • Bakanlık e-Posta
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın

MOBİL UYGULAMALAR

©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI