T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
ULUSAL GIDA REFERANS LABORATUVAR MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Anasayfa
  • KURUMSAL YAPI
    MÜDÜR
    MÜDÜR YARDIMCISI
    BİRİMLER
    • KALİTE YÖNETİMİ
    • EĞİTİM VE KOORDİNASYON
    • PROJE VE YAYIN YÖNETİMİ
    • BİLGİ İŞLEM
    • YETERLİLİK TESTİ
    • KALİBRASYON
    • İDARİ İŞLER
    • MALİ İŞLER
    • İDARE AMİRLİĞİ
    • MEKANİK - ELEKTRİK
    • DÖNER SERMAYE SAYMANLIĞI
    • SİVİL SAVUNMA VE GÜVENLİK
    • TAŞINIR KAYIT
    • İÇ KONTROL
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    TARİHÇE
    GÖREVLERİMİZ
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
    HİZMET STANDARTLARIMIZ
  • LABORATUVARLAR
    MİKROBİYOLOJİ
    BİYOTEKNOLOJİ VE GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMA
    GIDA ILE TEMASTA BULUNAN MADDE VE MALZEMELER
    HİSTOLOJİ
    KATKI, ORİJİN TESPİTİ, TAKLİT VE TAĞŞİŞ
    MİNERAL MADDE
    DİOKSİN
    PESTİSİT
    MİKOTOKSİN
    GIDA TAKVİYELERİ
    NMR ANALİZLERİ
    NUMUNE KABUL VE RAPOR DÜZENLEME
    ÇEVRE VE ATIK YÖNETİMİ
  • ANALİZLER
    UGRL ANALİZLER
    YETERLİLİK TESTLERİ
    • SONUÇ RAPORLARI
    • PROGRAM
    • BAŞVURU FORMU
    • TEST MATERYALİ SORUN BİLDİRİM
    • KATILIMCI MEMNUNİYET ANKETİ
    • YETERLİLİK TESTLERİ GENEL PROTOKOLÜ
    • AKREDİTASYON SERTİFİKASI
    • YETERLİLİK TESTLERİ KILAVUZU
  • YAYINLAR
    HİZMETLER
    • EĞİTİM
    • DOSYA İNCELEME VE DENETİM
    • MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ
    • PESTİSİT RUHSATLANDIRMA
    • POLEN KÜTÜPHANESİ
    • BELGELER
    • İÇ KONTROL SİSTEMİ
    • MEVZUAT
  • BASIN
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksUlusal Gıda Referans Laboratuvar Müdürlüğü > Menu

KATKI, ORİJİN TESPİTİ, TAKLİT VE TAĞŞİŞ

​

 

Tağşiş, gıda maddelerinin mevzuata veya izin verilen özelliklerine aykırı olarak üretilmesi halini ifade eder. Tağşişle bir ürünün doğal içeriğine yabancı veya ucuz bir madde ekleyerek ve içeriğindeki değerli bir bileşenin bir kısmını veya tamamını değiştirerek haksız kazanç sağlanır. Kaliteli ürünler maliyeti düşürecek şekilde daha az kaliteli ürünler ile karıştırıp satışa sunulur. Bal, et ve süt ürünleri, bitkisel yağlar, alkollü ve alkolsüz içecekler, çikolata, enerji içecekleri, kahve, şekerli ürünler ve baharatlar en çok tağşiş yapılan gıdalardır. Türk Gıda Kodeksi'ne göre gıdalara tağşiş uygulanması yasaktır. Bölümümüzde gıdalarda tağşiş analizleri yapılarak gıdaların Türk Gıda Kodeksine uygunluğu değerlendirilir. Coğrafi işaret terimi, kendine has bir niteliği, bir ünü ve karakteristik özellikleri ile belirli bir bölge, alan ya da yöre ile özdeş hale gelmiş olan bir ürünü ifade etmektedir. Coğrafi işaretin saptanması için orijin belirleme analizleri gelenekselliğin korunması açısından önemlidir. Coğrafi işaretli ürünlerin pazar talepleri ve fiyatlarının daha yüksek olması nedeni ile taklitleri ve/veya tağşişleri söz konusudur. Bu nedenle coğrafi işaretli ürünün gerçekliği ve orijininin ortaya konulması ve izlenebilirliğinin sağlanması gerekmektedir.  Laboratuvarımızda coğrafi işaretli ürünün gerçekliği ve orijininin ortaya konulması alanında çalışmalar yapılmaktadır. Türk Gıda Kodeksi, Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğinde, gıda katkı maddesinin tanımı besleyici değeri olsun veya olmasın, tek başına gıda olarak tüketilmeyen ve gıdanın karakteristik bileşeni olarak kullanılmayan, teknolojik bir amaç doğrultusunda üretim, muamele, işleme, hazırlama, ambalajlama, taşıma veya depolama aşamalarında gıdaya ilave edilmesi sonucu kendisinin ya da yan ürünlerinin, doğrudan ya da dolaylı olarak o gıdanın bileşeni olması beklenen maddeler olarak yapılmaktadır. Bu kapsamda laboratuvarımızda gıda katkı maddeleri analizleri yapılarak gıdanın Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğine uygunluğu değerlendirilmektedir. Katkı, Orijin Tespiti, Taklit ve Tağşiş Laboratuvarı ülkemizdeki gıda sektörünün sorunlarının çözümüne yönelik metot araştırma, geliştirme ve yaygınlaştırma çalışmalarına öncülük eder. Bölümümüz, kamu laboratuvarları ve özel laboratuvarlarda, katkı, orijin tespiti taklit ve tağşiş analizlerinde yaşanan her türlü sorunda çözüme ulaşılması için gerekli çalışma ve yardımları yapar. Gerekli olduğu durumlarda, Genel Müdürlüğümüzün talimatı doğrultusunda, laboratuvarlar arası karşılaştırma testleri hazırlayıp, değerlendirir.  Bölümümüzde çok sayıda cihaz ve teknik alet/ekipman bulunmaktadır. Bölüm çalışanları katkı, orijin tespiti, taklit ve tağşiş analizleri konusunda yurt içi ve yurt dışında eğitim, toplantı ve seminerlere katılmakta ve en güncel ulusal/uluslararası standartları takip etmektedir. Bunun yanı sıra kamu ve özel laboratuvarlarda yerinde rutin denetimlere katılmakta, kapsam genişletme amacıyla başvuran laboratuvarların dosyalarını teknik yönden incelemekte ve denetimlere gitmektedir. Ayrıca Katkı, Orijin Tespiti, Taklit ve Tağşiş Laboratuvarında gıda katkı maddeleri kapsamındaki analizlerde yeterlilik testleri hazırlanır ve değerlendirilir. Uzmanlık alanımıza giren konularda her sene uluslararası yeterlilik testlerine katılım sağlanmaktadır.

​
​

İLETİŞİM

    Ulusal Gıda Referans Laboratuvar Müdürlüğü
  • Adres : Fatih Sultan Mehmet Bulvarı No:70 Yenimahalle / ANKARA

  • Telefon : 0312 327 41 81

  • Faks : 0312 327 41 56

  • E-Posta : ugrl@tarimorman.gov.tr

  • KEP : tarimveormanbakanligi@hs01.kep.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Intranet
  • Bakanlık e-Posta
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın

MOBİL UYGULAMALAR

©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI