Tağşiş,
gıda maddelerinin mevzuata veya izin verilen özelliklerine aykırı olarak
üretilmesi halini ifade eder. Tağşişle bir ürünün doğal içeriğine yabancı veya
ucuz bir madde ekleyerek ve içeriğindeki değerli bir bileşenin bir kısmını veya
tamamını değiştirerek haksız kazanç sağlanır. Kaliteli ürünler maliyeti
düşürecek şekilde daha az kaliteli ürünler ile karıştırıp satışa sunulur. Bal,
et ve süt ürünleri, bitkisel yağlar, alkollü ve alkolsüz içecekler, çikolata,
enerji içecekleri, kahve, şekerli ürünler ve baharatlar en çok tağşiş yapılan
gıdalardır. Türk Gıda Kodeksi'ne göre gıdalara tağşiş uygulanması yasaktır.
Bölümümüzde gıdalarda tağşiş analizleri yapılarak gıdaların Türk Gıda Kodeksine
uygunluğu değerlendirilir. Coğrafi işaret terimi, kendine has bir niteliği, bir
ünü ve karakteristik özellikleri ile belirli bir bölge, alan ya da yöre ile
özdeş hale gelmiş olan bir ürünü ifade etmektedir. Coğrafi işaretin saptanması
için orijin belirleme analizleri gelenekselliğin korunması açısından önemlidir.
Coğrafi işaretli ürünlerin pazar talepleri ve fiyatlarının daha yüksek olması
nedeni ile taklitleri ve/veya tağşişleri söz konusudur. Bu nedenle coğrafi
işaretli ürünün gerçekliği ve orijininin ortaya konulması ve izlenebilirliğinin
sağlanması gerekmektedir.
Laboratuvarımızda coğrafi işaretli ürünün gerçekliği ve orijininin
ortaya konulması alanında çalışmalar yapılmaktadır. Türk Gıda Kodeksi, Gıda
Katkı Maddeleri Yönetmeliğinde, gıda katkı maddesinin tanımı besleyici değeri
olsun veya olmasın, tek başına gıda olarak tüketilmeyen ve gıdanın
karakteristik bileşeni olarak kullanılmayan, teknolojik bir amaç doğrultusunda
üretim, muamele, işleme, hazırlama, ambalajlama, taşıma veya depolama
aşamalarında gıdaya ilave edilmesi sonucu kendisinin ya da yan ürünlerinin,
doğrudan ya da dolaylı olarak o gıdanın bileşeni olması beklenen maddeler
olarak yapılmaktadır. Bu kapsamda laboratuvarımızda gıda katkı maddeleri
analizleri yapılarak gıdanın Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğine uygunluğu
değerlendirilmektedir. Katkı, Orijin Tespiti, Taklit ve Tağşiş Laboratuvarı
ülkemizdeki gıda sektörünün sorunlarının çözümüne yönelik metot araştırma,
geliştirme ve yaygınlaştırma çalışmalarına öncülük eder. Bölümümüz, kamu
laboratuvarları ve özel laboratuvarlarda, katkı, orijin tespiti taklit ve
tağşiş analizlerinde yaşanan her türlü sorunda çözüme ulaşılması için gerekli
çalışma ve yardımları yapar. Gerekli olduğu durumlarda, Genel Müdürlüğümüzün
talimatı doğrultusunda, laboratuvarlar arası karşılaştırma testleri hazırlayıp,
değerlendirir. Bölümümüzde çok sayıda
cihaz ve teknik alet/ekipman bulunmaktadır. Bölüm çalışanları katkı, orijin
tespiti, taklit ve tağşiş analizleri konusunda yurt içi ve yurt dışında eğitim,
toplantı ve seminerlere katılmakta ve en güncel ulusal/uluslararası
standartları takip etmektedir. Bunun yanı sıra kamu ve özel laboratuvarlarda
yerinde rutin denetimlere katılmakta, kapsam genişletme amacıyla başvuran
laboratuvarların dosyalarını teknik yönden incelemekte ve denetimlere
gitmektedir. Ayrıca Katkı, Orijin Tespiti, Taklit ve Tağşiş Laboratuvarında
gıda katkı maddeleri kapsamındaki analizlerde yeterlilik testleri hazırlanır ve
değerlendirilir. Uzmanlık alanımıza giren konularda her sene uluslararası
yeterlilik testlerine katılım sağlanmaktadır.
|
|