ALO 174
ALO 177
Görme Engelliler
TR
  • EN

T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
ULUSAL GIDA REFERANS LABORATUVAR MÜDÜRLÜĞÜ
  • Anasayfa
  • KURUMSAL YAPI
    • TARİHÇE
    • ORGANİZASYON ŞEMASI
    • KALİTE POLİTİKASI
    • İÇ KONTROL SİSTEMİ
    • BELGELERİMİZ
  • BÖLÜMLER
    • BİLİMSEL VE ANALİTİK İŞLER
      • MİKROBİYOLOJİ
      • BİYOTEKNOLOJİ VE GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMA
      • GIDA ILE TEMASTA BULUNAN MADDE VE MALZEMELER
      • HİSTOLOJİ
      • KATKI, ORİJİN TESPİTİ, TAKLİT VE TAĞŞİŞ
      • MİNERAL MADDE
      • DİOKSİN
      • PESTİSİT
      • MİKOTOKSİN
      • GIDA TAKVİYELERİ
      • NUMUNE KABUL VE RAPOR DÜZENLEME
      • ÇEVRE VE ATIK YÖNETİMİ
    • KALİTE VE KOORDİNASYON
      • KALİTE YÖNETİMİ
      • EĞİTİM VE KOORDİNASYON
      • PROJE VE YAYIN YÖNETİMİ
      • BİLGİ İŞLEM
      • YETERLİLİK TESTİ
      • KALİBRASYON
    • İDARİ VE MALİ İŞLER
      • İDARİ İŞLER
      • MALİ İŞLER
      • İDARE AMİRLİĞİ
      • MEKANİK - ELEKTRİK
    • DÖNER SERMAYE SAYMANLIĞI
    • SİVİL SAVUNMA VE GÜVENLİK
    • TAŞINIR KAYIT
    • İÇ KONTROL
  • HİZMETLER
    • ANALİZLER
    • EĞİTİM
    • DOSYA İNCELEME VE DENETİM
    • MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ
    • PESTİSİT RUHSATLANDIRMA
    • POLEN KÜTÜPHANESİ
  • YETERLİLİK TESTLERİ
    • SONUÇ RAPORLARI
    • PROGRAM
    • BAŞVURU FORMU
    • ANALİZ SONUÇ BİLDİRİM FORMU
    • TEST MATERYALİ SORUN BİLDİRİM
    • KATILIMCI MEMNUNİYET ANKETİ
    • YETERLİLİK TESTLERİ GENEL PROTOKOLÜ
    • AKREDİTASYON SERTİFİKASI
  • ÇALIŞTAY
    • ULUSAL GIDA YETERLİLİK TESTLERİ ÇALIŞTAYI 2023
      • GENEL BİLGİ
      • AFİŞ
      • DÜZENLEME KURULU
  • İletişim
Ara
    Skip Navigation LinksUlusal Gıda Referans Laboratuvar Müdürlüğü > Menu

PESTİSİT

​

 

Bitki ve hayvanlara zarar veren canlı organizmalara karşı kullanılan maddelerin tümüne pestisit adı verilmektedir. Bu maddelerin uygunsuz kullanımı ürünler üzerinde pestisit kalıntıları kalmasına sebep olabilmektedir. Pestisit kalıntı analizleri, farklı özelliklerdeki birçok aktif maddenin aynı anda analiz edilmesini gerekli kılan, gelişmiş kromatografik teknikler kullanılarak gerçekleştirilen ve konusunda uzmanlık gerektiren analizlerdir. Yapılan analizlerin uygunluğu Türk Gıda Kodeksi Pestisitlerin Maksimum Kalıntı Limitleri Yönetmeliği'ne göre değerlendirilmektedir. Bölümümüz "Seçilmiş Bazı Pestisitlerin Tespiti ve Miktarının Belirlenmesi" ve "Balda Naftalin Tayini" analizlerinde TS EN ISO/IEC 17025 ve TS EN ISO/IEC 17043 'ten ve "Yumurtalarda Fipronil ve Fipronil sulfone" analizinde TS EN ISO/IEC 17025 'ten akredite durumdadır. Ayrıca bölümümüzde QuPPe metodu ile de yüksek polarlı pestisit analizleri yapılmaktadır. Bölümümüz, kuruluş yönetmeliğimizde tanımlı bir diğer önemli görev olan bakanlığa bağlı kontrol laboratuvarları arasında metot birlikteliği ve standardizasyonunun sağlanması konusunda çalışmalar yaparak, "Pestisit Analizleri için Metot Validasyonu ve Ölçüm Belirsizliği Hesaplanması Açıklamalı Uygulama Rehberi"ni hazırlamış ve pestisit analizleri yapan tüm kamu ve özel laboratuvarların kullanımına açmıştır. Hazırlanan bu rehber, pestisit analizleri metot validasyonu ve ölçüm belirsizliği hesaplamasına ilişkin pratikte yaşan birçok sıkıntıya çözüm getirmiş, pestisit kalıntı analizleri yapan kamu ve özel laboratuvarlar arasında standardizasyonun sağlaması ve denetimlerde karşılaşılan birçok sorunun ortadan kaldırılması konularında son derece önemli katkılar sağlamıştır. İlgili rehbere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. Bunun yanı sıra, birimimiz yurt çapında pestisit analizleri yapan kamu ve özel gıda laboratuvarları arasında iletişimi ve koordinasyonu geliştirmek amacıyla  bir grup kurmuştur. Birimimiz, gerek kamu laboratuvarları ve özel laboratuvarlar, gerekse diğer kurum ve kuruluşlar için pestisit analizleri konusunda yaşanan her türlü sıkıntının iletildiği ve çözüm noktası olarak görüldüğü bir laboratuvar durumundadır.

Bölümümüz Tarafından Hazırlanan Kaynaklar ve Eğitim Notları:

Pestisit Analizleri için Metot Validasyonu ve Ölçüm Belirsizliği Hesaplanması Açıklamalı Uygulama Rehberi

​
​


E-HİZMETLER

Gübre Takip Sistemi

Gübre Takip Sistemi

Tarım Tv

Tarım Tv

III. Tarım Orman Şurası

III. Tarım Orman Şurası

Alo 180

Alo 180

Geleceğe Nefes

Geleceğe Nefes

Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık

Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık

TARYAT

TARYAT

Genç Çiftçilerin Desteklenmesi Projesi

Genç Çiftçilerin Desteklenmesi Projesi

Kulak Küpe Sorgulama

Kulak Küpe Sorgulama

Hayvan Bilgi Sistemi

Hayvan Bilgi Sistemi

Tarım Orman Bülteni

Tarım Orman Bülteni

Türk Tarım Orman Dergisi

Türk Tarım Orman Dergisi

Dijital Tarım Pazarı

Dijital Tarım Pazarı

Atık Sularda Covid-19 Yayılımı Takibi

Atık Sularda Covid-19 Yayılımı Takibi

Türkiye Arıcılık Haritası

Türkiye Arıcılık Haritası

İLETİŞİM

    Ulusal Gıda Referans Laboratuvar Müdürlüğü
  • Adres : Fatih Sultan Mehmet Bulvarı No:70 Yenimahalle / ANKARA

  • Telefon : 0312 327 41 81

  • Faks : 0312 327 41 56

  • E-Posta : ugrl@tarimorman.gov.tr

  • KEP : tarimveormanbakanligi@hs01.kep.tr

Android
IOS

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Biyogüvenlik
  • e-Kütüphane
  • e-İmza Servisi
  • Intranet
  • Hizmet İçi Eğitim
  • Bakanlık e-Posta
  • Arabuluculuk
YUKARI ​