T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
TEKİRDAĞ GIDA KONTROL LABORATUVAR MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Anasayfa
  • KURUMSAL YAPI
    MÜDÜR
    MÜDÜR YARDIMCISI
    BİRİMLER
    • İDARİ VE MALİ İŞLER
    • DÖNER SERMAYE
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    TARİHÇE
    GÖREVLERİMİZ
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
    • AKREDİTASYON
    • KALİTE POLİTİKASI
    • ÇEVRE POLİTİKASI
    HİZMET STANDARTLARIMIZ
    PERSONEL DURUMU
  • LABORATUVARLAR
    NUM. KABUL VE RAPOR BİR.
    MİKROBİYOLOJİ LAB.
    KİMYASAL LAB.
    FİZİKSEL LAB.
    KATKI VE MİNERAL LAB.
    KALINTI LAB.
    MOLEKÜLER BİYOLOJİ ANALİZ LAB.
    MİKOTOKSİN LAB.
  • ANALİZLER
    ANALİZ ÜCRETLERİ
    • FİZİKSEL ANALİZ LAB.
    • KATKI VE MİNERAL LAB.
    • KİMYASAL ANALİZ LAB.
    • MİKOTOKSİN LAB.
    • MİKROBİYOLOJİ LAB.
    • MOLEKÜLER BİYOLOJİ LAB.
    • KALINTI LAB.
    GENEL HÜKÜMLER
    HESAP NUMARALARIMIZ
    MUTABAKAT SÖZLEŞMESİ
    MÜŞTERİ ŞİKAYETLERİ
    ANALİZ SAYILARI
    VI-1 BELGESİ BAŞVURU
    MÜSTERİ ÖNERİ VE ŞİKAYET FORMU
    MÜŞTERİYE HİZMET
    KARAR KURALI
    ANKET
    ÖZEL İSTEK DİLEKÇE
  • YAYINLAR
    ETİK DAVRANIŞ KODLARI
    HİZMET ENVANTERİ TABLOSU
    PROJELER
    EĞİTİM
    STAJ
  • BASIN
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksTekirdağ Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü > Menu

Karar Kuralı

1.AMAÇ VE KAPSAM

 TEKLAB'da yapılan deneylere ilişkin uygunluk değerlendirilmesi istendiğinde, deney sonucunun belirlenen spesifikasyona uygunluğunun değerlendirilmesine ve beyan edilmesine ilişkin şartları tanımlamaktır. Deney işlemi sonunda nicel bir büyüklük bildirme ile birlikte nicel bir büyüklüğe dayanarak verilen nitel bir kararın belirlenmesi amacıyla hazırlanmıştır.

 Uygunluk beyanı talep edilen, TEKLAB bünyesinde yapılmakta olan bütün deneyleri kapsamaktadır.

2.SORUMLULUKLAR

2.1.Müdür

Karar kuralı talimatının hazırlatılmasını ve uygulatılmasını sağlamaktan sorumludur.

2.2.KB Sorumlusu

Karar kuralı talimatının hazırlanmasından sorumludur.

2.3.Birim Sorumlusu

Talimata uygun iş ve işlemlerin yapılmasından veya yaptırılmasından sorumludur.

2.4. Personel

Faaliyetlerini talimatta tanımlanan kurallara uygun olarak yürütmekten sorumludur.


3.UYGULAMA​

Karar Kuralı: Ölçme belirsizliğinin bir numunenin belirlenmiş olan referans değerine ve ölçme sonucunda bulunan değere göre kabul ya da red edilmesi için yazılı olarak ortaya konulmuş kuraldır.

Kabul alanı: Bir numunenin ölçülen özelliğinin, karar verme kuralına göre, belirlenmiş referans değerinin içinde kaldığı alandır.

Red alanı: Bir numunenin ölçülen özelliğinin, karar verme kuralına göre, belirlenmiş referans değerinin dışında kaldığı alandır.

Koruma aralığı (alanı-kuşağı): Kabul ve red alanları arasındaki sınır bölgedir. Bu aralık, uygulamada genel olarak ölçme belirsizliğine göre belirlenir.

Gereklilik: Müşteri, deney için bir şartnameye veya standarda uygunluk beyanı talep ettiğinde, şartname, standart ve karar kuralı açıkça tanımlanmalıdır. Seçilen karar kuralı, üzerinde uzlaşılan şartname veya standartta veya mevzuatta yer almıyorsa müşteriye bildirilmeli ve bu konuda müşteriyle anlaşılmalıdır. Gereklilik uygunluk değerlendirme bildirimini zorunlu kılmazsa, uygunluk değerlendirme bildirimini yazmaya gerek yoktur.

 Deneyi yapılan ögelerin şartnameye veya ilgili mevzuata uygunluk değerlendirmeleri de, deneyi yapan laboratuvar birimi ve deneyi yapan teknik personel tarafından yapılır. Bu nedenle, deneyi yapan personelin değerlendirmeye konu şartname, standart veya yasal düzenlemeye erişimi sağlanmaktadır.

 Uygunluk beyanı ile ilgili karar kuralının ve uygunluk beyanının hangi şartname veya standarda veya yasal düzenlemeye göre yapıldığı ve hangi analizlerin bu uygunluk değerlendirilmesine tâbi tutulduğu analiz raporunda belirtilmektedir.

3.1. Genel Uygulama

Belirlenmiş bir gerekliliğe göre bir deney yapıldığında ve müşteri veya gereklilik, bir uygunluk bildirimini zorunlu kıldığında, deney sonuçlarının bu belirlenmiş gerekliliğe uygunluk gösterip göstermediğini belirten bir açıklama rapor içeriğinde verilmelidir.

Uygunluk beyanının hangi sonuçlara uygulandığını, hangi gerekliliğe göre bir uygunluk değerlendirmesi yapıldığını ve şartname veya standartta yer almıyorsa uygulanan karar kuralının ne olduğunu laboratuvar rapor içeriğinde ifade etmek durumundadır.

Şekil 1'de yer alan 1 ve 4 numaralı durumlarda, belirsizlik aralığının da hesaba katıldığı ölçüm sonuçları, belirgin bir şekilde limit değerin üstünde veya altında kalmaktadır. Dolayısıyla bu iki durumda uygunluğun değerlendirilmesi çok nettir. Ancak 2 ve 3 numaralı durumlarda, uygunluğun değerlendirilmesi çok net değildir, çünkü belirsizlik aralığı limit değeriyle kesişmektedir. Uygunluk bildiriminin nasıl yapılacağı, yasal otoriteler veya düzenleyici kuruluşlar ve zorunlu mevzuatlarda tanımlanmamış ise müşterinin talepleri doğrultusunda uygunluk veya uygunsuzluk durumlarının belirlenmesi için karar kuralı oluşturulmuştur.


Şekil 1. Üst Limit ile Uygunluk Değerlendirmesi


3.1.1. Karar Kuralı Seçimi

3.1.1.1.Basit Kabul Kuralı (Paylaşılan Risk Kuralı)

Eğer Mevzuat, ürün veya deney standardı, laboratuvar raporunda uygunluk bildirimi zorunlu kılar ancak ilgili standartlarda veya mevzuatta uygunluğun değerlendirilmesinde güven düzeyinin ve ölçme belirsizliğinin etkilerine ilişkin herhangi bir bilgi yok ise laboratuvar güven düzeyi ve ölçüm belirsizliğini göz önünde bulundurmaksınız elde edilen deney sonucunu yalnızca belirtilmiş sınırlar içinde olup olmadığını uygun veya uygun değildir şeklinde değerlendirmesini yapabilir. Bu kural dünya çapında en fazla kullanılan kuraldır.

Bu kural genellikle paylaşılan risk olarak adlandırılır, çünkü son kullanıcı bazı riskler alır; Şöyle ki, üzerinde anlaşmaya varılan bir ölçüm yöntemiyle test edildikten sonra ürün/numune yasal mevzuata veya spesifikasyona uygun olmayabilir. Bu durumda, üzerinde anlaşmaya varılan ölçüm yönteminin belirsizliğinin kabul edilebilir olduğu yönünde üstü kapalı bir varsayım bulunmaktadır. İlgili mevzuatta karar kuralı açıkça tanımlandı ise tanımlanan kuralın kullanılması zorunludur.

3.1.1.2.Yanlış Ret ve Yanlış Kabul Kuralı

Şekil 1'de yer alan 2. ve 3. durumlardaki sonuçların limit değerlere uygun olup olmadığına karar vermek için, yanlış karar verme risklerini hesaba alan bir karar kuralına ihtiyaç vardır. Bu karar ya son tüketici lehine (yanlış kabul kuralı) ya da üretici lehine (yanlış ret kuralı) olacaktır.

 

 

 KARAR​
​Kabul H0Ret H0
H0 Doğru

(1−α)

Doğru Karar

Tip-I Hatası

(Hata α)

(son tüketiciyi korur)

 

Yanlış Kabul

H0 Yanlış

Tip-II Hatası

(Hata β)

(üreticiyi, tedarikçiyi korur)

Yanlış Ret

(1−𝛽)

Doğru Karar

                                         Şekil 2. Yanlış Ret ve Yanlış Kabul Kuralı


3.1.1.3.Kabul ve Ret Bölgelerinin Belirlenmesi (Koruma Bandı Yöntemi)

Karar kuralı bir koruma bandının (g) hesaplanmasına olanak sağlamaktadır. Bu koruma bandı ile kabul ve ret bölgeleri tanımlanmaktadır. Bu iki bölgenin kesiştiği yer ise karar limiti olarak adlandırılır.

Karar vermek için gerekli olan bilgiler:

•          Ölçülen büyüklük (Birim)

•          Deney sonucu

•          Belirsizlik-Genişletilmiş Belirsizlik için k faktörü ve güven aralığı

•          Alt ve/veya üst limitleri belirten spesifikasyon

•          Karar kuralı

Laboratuvarda analizi gerçekleştirilen tüm parametreler için %95 güven aralığında ölçüm belirsizlikleri hesaplanmıştır.

Numunenin müşteri tarafından alındığı durumlarda, numune almadan kaynaklanan ölçüm belirsizliğinin dâhil edilmediği veriler kullanılmaktadır.

Koruma bandları limit değere eklenerek ve/veya çıkartılarak kabul ve ret bölgeleri oluşturulmakta ve analiz sonuçları ölçüm belirsizliği dikkate alınarak seçilen karar kuralına göre değerlendirilmektedir.

 

3.1.1.4. Yanlış Ret “uygun olmayan ürünün kabulü" (Üretici kuralı)

 

Kabul ve ret bölgeleri “uygun olmayan ürünün kabulü" kuralını uygulayabilmek amacıyla Şekil 3, 4 ve 5'deki gibi belirlenmiştir.

 

Şekil 3: Üst Limite Dayanan Kabul ve Ret Bölgesi



Ölçüm sonucu karar limitine eşit ya da düşük ise uygundur.

 

Şekil 4: Alt Limite Dayanan Kabul ve Ret Bölgesi


Ölçüm sonucu karar limitine eşit ya da yüksek ise uygundur.


Şekil 5: Alt ve Üst Limite Dayanan Kabul ve Ret Bölgesi


Ölçüm sonucu karar limitlerine eşit ya da limit aralığının içinde ise uygundur.


3.1.1.5.Yanlış Kabul “uygun olan ürünün reddi" (Tüketici kuralı)

 

Kabul ve ret bölgeleri “uygun olan ürünün reddi" kuralını uygulayabilmek amacıyla Şekil 6,7 ve 8'deki gibi belirlenmiştir.

Şekil 6: Üst Limite Dayanan Kabul ve Ret Bölgesi


Ölçüm sonucu karar limitine eşit ya da düşük ise uygundur.


Şekil 7: Alt Limite Dayanan Kabul ve Ret Bölgesi



Ölçüm sonucu karar limitine eşit ya da yüksek ise uygundur.

Şekil 8: Alt ve Üst Limite Dayanan Kabul ve Ret Bölgesi


Ölçüm sonucu karar limitlerine eşit ya da limit aralığının içinde ise uygundur.


3.2. Karar Kuralı Politikası

Müşterinin istemi doğrultusunda veya yasal mevzuat, ürün veya deney standartları deney raporunda uygunluğun değerlendirilmesini gerektirdiğinde, Müdürlüğümüz, talimata göre uygunluk değerlendirmesini yapar ve deney raporunda uygunluk değerlendirme sonucunu belirtir.

Eğer müşteri yasal mevzuat, ürün veya deney standartlarına aykırı olmayacak biçimde numunelerinin uygunluk değerlendirmesi için kendi karar kuralının uygulanmasını isterse, bu karar kuralını FR09053 nolu Numune Teslim, Analiz ve Metot Mutabakat Sözleşmesinde belirtir.

Yönetmelik, tebliğ, standart, şartname, sözleşme vb. dokümanlarda hangi karar kuralının kullanılacağı ile ilgili ifade var ise, bu ifade dikkate alınarak karar kuralı belirlenir. Eğer mevzuatta belirlenmiş bir karar kuralı yok ise, talep, teklif ve sözleşme sürecinde müşteri ile mutabık kalınan karar kuralı uygulanır.

Bakanlık numunelerinde Resmi Numune Alma Prosedürü veya ilgili mevzuatta belirtilen karar kuralı kullanılmakta olup karar kuralı belirtilmeyen numuneler de ise üretici lehine (yanlış ret kuralı) uygulanmaktadır.  

Özel istek numunelerinde; Laboratuvarımız Basit Kabul (Paylaşılan Risk) Karar Kuralını kullanmaktadır. Analiz sonuçları ölçüm belirsizliği ve güven düzeyi değerlendirilmeden raporlanmaktadır.

Müşteri tarafından başka bir karar kuralı talep edildiğinde dilekçe ile bildirmesi ve laboratuvarımızın kabul etmesi durumunda talimatta belirtilen kurallardan mutabık kalınan kurallardan herhangi biri uygulanabilir.  

Karar kuralı TEKLAB internet sitesinde (https://gidalab.tarimorman.gov.tr/tekirdag)  yayınlanmakta, FR09053 nolu Müşteri Numune Teslim, Analiz ve Metot Mutabakat Sözleşmesinde ve FR14098 nolu Analiz Hizmetleri Genel Şartlar Formunda müşterilerin bilgisine sunulmakta olup, bu konu müşterilere bildirilmektedir.

 

​4.İLGİLİ DOKÜMANLAR VE KAYNAKLAR

PRKB007 nolu Ölçüm Belirsizliğinin Değerlendirilmesi Prosedürü

PRKB016 nolu Kayıtların Kontrolü ve Arşiv Prosedürü

FR09063 nolu Müşteri Numune Teslim, Analiz ve Metot Mutabakat Sözleşmesi

FR14098 nolu Analiz Hizmetleri Genel Şartlar Formu

ILAC -G8 Spesifikasyona Uygunluk Bildirimi İle İlgili Rehber.

ISO/IEC 17025 Standart Revizyonu Bilgilendirme Klavuzu (Karar Kuralı).

ISO 98-4 Uncertainty of measurement — Part 4: Role of measurement uncertainty in conformity assessment



İLETİŞİM

    Tekirdağ Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü
  • Adres : Hükümet Cad.No:212 Süleymanpaşa/TEKİRDAĞ

  • Telefon : (0282) 261 95 77 - (0282) 261 14 85

  • Faks : (0282) 263 35 24

  • E-Posta : tekirdag.gidalab@tarimorman.gov.tr

  • KEP : tarimveormanbakanligi@hs01.kep.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

Android
IOS

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Biyogüvenlik
  • e-Kütüphane
  • e-İmza Servisi
  • Intranet
  • Hizmet İçi Eğitim
  • Bakanlık e-Posta
  • Arabuluculuk
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın
©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI