Katkı ve mineral biriminin görevi Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı il müdürlüklerince ithalat, ihracat, denetim ve benzeri amaçlar için gönderilen numunelerin analizlerini, diğer kamu kurumlarından gönderilen numunelerde resmi istek analizlerini, üniversiteler gibi kurum ve kuruluşların, şahıs veya firmaların özel istek analizlerini, araştırma geliştirme ve proje analizlerini yapmaktır.
Birim sorumlusu ve personeli sorumlu oldukları analizlerde Bakanlık eğitim programlarında eğitici olarak görev almakta ve kamu ve özel laboratuvarlarda yerinde rutin denetimlere katılmakta, kapsam genişletme amacıyla başvuran laboratuvarların dosyalarını teknik yönden incelemelerini gerçekleştirmektedir.
Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğinde yapılan tanıma göre Gıda katkı maddesi; Besleyici değeri olsun veya olmasın, tek başına gıda olarak tüketilmeyen ve gıdanın karakteristik bileşeni olarak kullanılmayan, teknolojik bir amaç doğrultusunda üretim, muamele, işleme, hazırlama, ambalajlama, taşıma veya depolama aşamalarında gıdaya ilave edilmesi sonucu kendisinin ya da yan ürünlerinin, doğrudan ya da dolaylı olarak o gıdanın bileşeni olması beklenen maddelerdir.
Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliği ve yatay/dikey yasal mevzuatlar ile belirlenmiş elementlerin analizleri ile donanım ve kabiliyetleri ölçüsünde diğer analizler de (kafein, histamin, amonyak, çözelti rengi, hidroksimetil furfural tayini vb.) katkı ve mineral birimi tarafından gerçekleştirilmektedir.
Personel Durumu | 1 Yüksek Kimyager 2 Ziraat Mühendisi 1 Kimya Yüksek Mühendisi
1 Gıda Mühendisi |
Ana Çalışma Konuları | Gıda-Gıda Katkı, Yem-Yem Katkı, Su-Atık Su'da Ağır Metaller, Gıdalarda Koruyucu, Tatlandırıcı, Biyojen Amin, Kafein, Boya maddesi Varlığı, Kükürt Dioksit, Nitrit-Nitrat ve FCC'deki Kimyasal Maddelerde Saflık Analizleri.
|
Mevcut Cihazlarımız | - 1 Adet ICP-MS Cihazı
- 1 Adet AAS Zeeman
- 1 Adet AAS Flame (Hidrür Sistem ekli)
- 2 Adet Mikrodalga Yaş Yakma Sistemi
- 1 Adet HPLC-DAD Dedektörlü
- 1 adet U_HPLC-DAD
- 1 Adet UV-Spektrofotometre
- 1 Adet Santrifüj
- 1 Adet SO2 Analiz Düzeneği
- 1 adet Refraktometre
- Diğer Laboratuvar Cihaz ve Ekipmanları
|
Hedeflerimiz | Laboratuvar Birimimiz 2018 Kasım Ayı itibarı ile 17 Analizde Akredite olmuştur. Yeni analiz ve akreditasyon çalışmalarımız devam etmektedir.
|
Projelerimiz
|
BAŞLIK: TAGEM PROJESİ-Kaşar Peyniri'nde Fosfat ve Sitrat Tuzlarının Analiz Yöntemlerinin Geliştirilmesi (Taklit ve tağşişin önlenmesi)
Taze Kaşar Peynirinde Fosfat ve Sitrat Tuzlarının Analiz Yöntemlerinin Geliştirilmesi isimli projemiz TAGEM tarafından 2018 yılı içerisinde kabul edilmiş ve çalışmalara başlanmıştır.
Ülkemizde geleneksel ürün sınıfında yer alan Kaşar Peyniri, kamuoyunun bildiği üzere, üretimi itibari ile oldukça tağşişe açık bir gıda maddesidir. Yapılan en büyük tağşiş ise eritme tuzu kullanılarak kaşar peynirini klasik haşlama (sulu) metodunun yerine, kuru haşlama tekniği ile üretmektir. Bu teknikle sitrat ve fosfat tuzları kullanılarak üretimde çok daha az süt kullanılmakta ayrıca eski peynir, peynir türevi vb. ürünler kullanılarak da üretim mümkün hale gelmektedir. Ülkemizde kaşar peynirine katılan eritme tuzunun tespitine yönelik bir analiz yapılmamaktadır.
Amacımız kaşar peynirinde sitrat ve fosfat tuzları kaynaklı yapılan bu tağşişi analiz yöntemleri ile doğru ve tekrarlanabilir biçimde ortaya koymak, ülkemiz literatürüne de katkıda bulunmaktır.
|
Numune Kabul Kriterleri | Özellikle ağır metal analizleri için tercihen 0,5-1 kg arasında (numuneyi temsil edebilecek miktarda), mümkünse orijinal ambalajda, metal maddelerle temas halinde olmayan numuneler plastik ambalaj içerisinde analize uygundur. Yapılacak analiz türüne göre analiz sonuçlanma süresi "LS06005 Analiz Listesi'nde belirtilmiştir.
|
Akreditasyon Durumu | Akredite. |