T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
TEKİRDAĞ GIDA KONTROL LABORATUVAR MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Anasayfa
  • KURUMSAL YAPI
    MÜDÜR
    MÜDÜR YARDIMCISI
    BİRİMLER
    • İDARİ VE MALİ İŞLER
    • DÖNER SERMAYE
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    TARİHÇE
    GÖREVLERİMİZ
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
    • AKREDİTASYON
    • KALİTE POLİTİKASI
    • ÇEVRE POLİTİKASI
    HİZMET STANDARTLARIMIZ
    PERSONEL DURUMU
  • LABORATUVARLAR
    NUM. KABUL VE RAPOR BİR.
    MİKROBİYOLOJİ LAB.
    KİMYASAL LAB.
    FİZİKSEL LAB.
    KATKI VE MİNERAL LAB.
    KALINTI LAB.
    MOLEKÜLER BİYOLOJİ ANALİZ LAB.
    MİKOTOKSİN LAB.
  • ANALİZLER
    ANALİZ ÜCRETLERİ
    • FİZİKSEL ANALİZ LAB.
    • KATKI VE MİNERAL LAB.
    • KİMYASAL ANALİZ LAB.
    • MİKOTOKSİN LAB.
    • MİKROBİYOLOJİ LAB.
    • MOLEKÜLER BİYOLOJİ LAB.
    • KALINTI LAB.
    GENEL HÜKÜMLER
    HESAP NUMARALARIMIZ
    MUTABAKAT SÖZLEŞMESİ
    MÜŞTERİ ŞİKAYETLERİ
    ANALİZ SAYILARI
    VI-1 BELGESİ BAŞVURU
    MÜSTERİ ÖNERİ VE ŞİKAYET FORMU
    MÜŞTERİYE HİZMET
    KARAR KURALI
    ANKET
    ÖZEL İSTEK DİLEKÇE
  • YAYINLAR
    ETİK DAVRANIŞ KODLARI
    HİZMET ENVANTERİ TABLOSU
    PROJELER
    EĞİTİM
    STAJ
  • BASIN
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksTekirdağ Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü > Menu

Katkı ve Mineral Lab.

Katkı ve mineral biriminin görevi Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı il müdürlüklerince ithalat, ihracat, denetim ve benzeri amaçlar için gönderilen numunelerin analizlerini, diğer kamu kurumlarından gönderilen numunelerde resmi istek analizlerini, üniversiteler gibi kurum ve kuruluşların, şahıs veya firmaların özel istek analizlerini, araştırma geliştirme ve proje analizlerini yapmaktır.

Birim sorumlusu ve personeli sorumlu oldukları analizlerde Bakanlık eğitim programlarında eğitici olarak görev almakta ve kamu ve özel laboratuvarlarda yerinde rutin denetimlere katılmakta, kapsam genişletme amacıyla başvuran laboratuvarların dosyalarını teknik yönden incelemelerini gerçekleştirmektedir.

Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğinde yapılan tanıma göre Gıda katkı maddesi; Besleyici değeri olsun veya olmasın, tek başına gıda olarak tüketilmeyen ve gıdanın karakteristik bileşeni olarak kullanılmayan, teknolojik bir amaç doğrultusunda üretim, muamele, işleme, hazırlama, ambalajlama, taşıma veya depolama aşamalarında gıdaya ilave edilmesi sonucu kendisinin ya da yan ürünlerinin, doğrudan ya da dolaylı olarak o gıdanın bileşeni olması beklenen maddelerdir.

Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliği ve yatay/dikey yasal mevzuatlar ile belirlenmiş elementlerin analizleri ile donanım ve kabiliyetleri ölçüsünde diğer analizler de (kafein, histamin, amonyak, çözelti rengi, hidroksimetil furfural tayini vb.) katkı ve mineral birimi tarafından gerçekleştirilmektedir.



​Personel Durumu
 
1 Yüksek Kimyager
2 Ziraat Mühendisi
1 Kimya Yüksek Mühendisi
1 Gıda Mühendisi
 
 
Ana Çalışma Konuları
 
Gıda-Gıda Katkı, Yem-Yem Katkı, Su-Atık Su'da Ağır Metaller, Gıdalarda Koruyucu, Tatlandırıcı, Biyojen Amin, Kafein, Boya maddesi Varlığı, Kükürt Dioksit, Nitrit-Nitrat  ve FCC'deki Kimyasal Maddelerde Saflık Analizleri.
 
 
 
Mevcut Cihazlarımız

-         1 Adet ICP-MS Cihazı

-         1 Adet AAS Zeeman

-         1 Adet AAS Flame (Hidrür Sistem ekli)

-         2 Adet Mikrodalga Yaş
 Yakma Sistemi

-         1 Adet HPLC-DAD Dedektörlü

-         1 adet U_HPLC-DAD

-         1 Adet UV-Spektrofotometre

-         1 Adet Santrifüj

-         1 Adet SO2 Analiz Düzeneği

-         1 adet Refraktometre

-         Diğer Laboratuvar Cihaz ve Ekipmanları



 
 
Hedeflerimiz
 
Laboratuvar Birimimiz 2018 Kasım Ayı itibarı ile 17 Analizde Akredite olmuştur. Yeni analiz ve akreditasyon çalışmalarımız devam etmektedir.



​Projelerimiz
​

BAŞLIK: TAGEM PROJESİ-Kaşar Peyniri'nde Fosfat ve Sitrat Tuzlarının Analiz Yöntemlerinin Geliştirilmesi (Taklit ve tağşişin önlenmesi)

Taze Kaşar Peynirinde Fosfat ve Sitrat Tuzlarının Analiz Yöntemlerinin Geliştirilmesi isimli projemiz TAGEM tarafından 2018 yılı içerisinde kabul edilmiş ve çalışmalara başlanmıştır.

Ülkemizde geleneksel ürün sınıfında yer alan Kaşar Peyniri, kamuoyunun bildiği üzere, üretimi itibari ile oldukça tağşişe açık bir gıda maddesidir. Yapılan en büyük tağşiş ise eritme tuzu kullanılarak kaşar peynirini klasik haşlama (sulu) metodunun yerine, kuru haşlama tekniği ile üretmektir. Bu teknikle sitrat ve fosfat tuzları kullanılarak üretimde çok daha az süt kullanılmakta ayrıca eski peynir, peynir türevi vb. ürünler kullanılarak da üretim mümkün hale gelmektedir. Ülkemizde kaşar peynirine katılan eritme tuzunun tespitine yönelik bir analiz yapılmamaktadır.

Amacımız kaşar peynirinde sitrat ve fosfat tuzları kaynaklı yapılan bu tağşişi analiz yöntemleri ile doğru ve tekrarlanabilir biçimde ortaya koymak, ülkemiz literatürüne de katkıda bulunmaktır.



 
Numune Kabul Kriterleri

Özellikle ağır metal analizleri için tercihen 0,5-1 kg arasında (numuneyi temsil edebilecek miktarda), mümkünse orijinal ambalajda, metal maddelerle temas halinde olmayan numuneler plastik ambalaj içerisinde analize uygundur. Yapılacak analiz türüne göre analiz sonuçlanma süresi "LS06005 Analiz Listesi'nde  belirtilmiştir.

 
Akreditasyon Durumu
 
Akredite.



İLETİŞİM

    Tekirdağ Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü
  • Adres : Hükümet Cad.No:212 Süleymanpaşa/TEKİRDAĞ

  • Telefon : (0282) 261 95 77 - (0282) 261 14 85

  • Faks : (0282) 263 35 24

  • E-Posta : tekirdag.gidalab@tarimorman.gov.tr

  • KEP : tarimveormanbakanligi@hs01.kep.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Intranet
  • Bakanlık e-Posta
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın

MOBİL UYGULAMALAR

©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI