ANALİZ HİZMETLERİ GENEL ŞARTLAR
- Tekirdağ Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü faaliyetlerini; 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu, Gıda Kontrol Laboratuvarları Yönetmeliği ve yasal mevzuat kapsamında sürdürmektedir.
- Tekirdağ Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğünün faaliyet kapsamında; gıda (Doğrudan insan tüketimine sunulmayan canlı hayvanlar, yem, hasat edilmemiş bitkiler, tedavi amaçlı kullanılan tıbbî ürünler, kozmetikler, tütün ve tütün mamulleri, narkotik veya psikotropik maddeler ile kalıntı ve bulaşanlar hariç, insanlar tarafından yenilen, içilen veya yenilmesi, içilmesi beklenen işlenmiş, kısmen işlenmiş veya işlenmemiş her türlü madde veya ürün, içki, sakız ile gıdanın üretimi, hazırlanması veya muameleye tâbi tutulması sırasında kullanılan su veya herhangi bir maddeyi), yem, gıda ile temas eden madde ve malzeme, gıda üretimi amacıyla yetiştirilen bitkilerin yaprak, gövde, kök gibi bitki kısımları ve tohumluk numuneleri bulunmaktadır.
- Tekirdağ Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü deney çalışmalarını, TS EN ISO/IEC 17025 Deney ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Yetkinliği için Genel Gereklilikler standardı çerçevesinde, TÜRKAK tarafından akredite bir Kuruluş olarak yürütmektedir.
- Müdürlüğümüz, OIC/SMIIC 35 Uygunluk Değerlendirmesi- Helal Uygunluk Alanında Deneyler Yapan Laboratuvarların Yeterliliği için Genel Gereklilikler standardı çerçevesinde Helal Akreditasyon Kurumu tarafından akredite bir Kuruluş olarak faaliyetlerini yürütmektedir.
- Laboratuvarın gizli bir bilgiyi açıklamaya, kanunen zorunlu olduğu veya sözleşmeden kaynaklı olarak yetkili kılındığı durumlarda, kanunen yasaklanmadıkça, müşteri ya da ilgili şahıs, açıklanacak bilgi konusunda haberdar edilmektedir.
- Karar Kuralı (Belirlenmiş bir gerekliliğe uygunluğu belirtirken, ölçüm belirsizliğinin nasıl hesaba katılacağını açıklayan kuraldır); Müşterinin, deney için bir şartnameye veya standarda göre uygunluk beyanı talep etmesi durumda (değerlendirme uygun/uygun değil ya da değerlendirme yapılamadı) uygulanan karar kuralı müşteriye beyan edilmektedir.
- Belirlenmiş şartlardan sapma olduğu müşteri tarafından kabul edilen bir numunede deney yapılması istenildiğinde; Müdürlüğümüz hangi sonuçların sapmalardan etkilenebileceğini gösteren bir feragat beyanını rapora eklemektedir.
- Müdürlüğümüzde yapılmakta olan analizlerin Türk Akreditasyon Kurumundan Akreditasyonu ve Helal Akreditasyon Kurumundan Helal Akreditasyon kapsamında olduğu analiz listemizde belirtilmektedir.
Numune Kabulü ve Koşulları
- Tekirdağ Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğüne müşteri tarafından getirilen veya kargo ile gönderilen numuneler özel istek, denetim, ithalat, ihracat ve resmi istek kapsamında alınmakta ve laboratuvarda analizleri yapılmaktadır.
- Resmi kurum ve kuruluşlarca elden getirilen veya kargo ile gönderilen bütün deney numunelerinin laboratuvara kabulü, numunede istenilen analizlerin yasal mevzuatındaki miktar ve koşullara göre;
- Resmi Numune Alma Prosedürü,
- GDO Analizleri için, Biyogüvenlik Mevzuatı Uygulama Talimatı, GDO Analiz Stratejisi Uygulama Talimatı, Tohumluklarda Gdo Analizi İçin Numune Alma Talimatı ve diğer ilgili mevzuatları,
- Kalıntı Analizleri için, TGK Gıdalarda Pestisit Kalıntılarının Resmi Kontrolü İçin Numune Alma Metotları Tebliği,
- Mikotoksin Analizleri için, Gıdalardaki Mikotoksin Limitlerinin Resmi Kontrolleri İçin Numune Alma Metotları Numune Hazırlama ve Analiz Metodu Kriterleri Tebliği,
- Mineral Analizleri için, TGK Türk Gıda Kodeksi Gıdalarda Eser Elementler ve Bulaşan Seviyelerinin Resmi Kontrolü için Numune Alma, Numune Hazırlama ve Analiz Metodu Kriterleri Tebliği,
- Yemlerde İstenmeyen Maddeler Hakkında Tebliğ,
- TGK Belirli Gıdalarda Nitrat Limitinin Resmi Kontrolü İçin Numune Alma, Numune Hazırlama ve Analiz Metodu Kriterleri Tebliği,
- Yemlerin Resmi Kontrolü İçin Numune Alma ve Analiz Metotlarına Dair Yönetmelik
- Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği ve diğer numune alma ve laboratuvara kabulü içeren tüm mevzuata göre, yapılır. Bu kriterler yasal mevzuatta ve laboratuvar ilgili talimatlarında mevcuttur.
- Resmi-tüzel kişi veya kurum ve kuruluşlarca elden getirilen veya kargo ile gönderilen bütün deney numunelerinin laboratuvara kabulü, kodlanması, talep edilen analize göre örneklenmesi ve ilgili laboratuvar birimlerine gönderilmesi, usulüne uygun olarak taşınması, muhafazası, raporlanması, iadesi ve imhası gibi işlemler Numune Kabul ve Rapor Düzenleme Biriminde yapılmaktadır.
- Numunelerin işlemlerinin başlaması için analiz ücretinin Tekirdağ Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü Döner Sermaye İşletmesi banka hesap numarasına yatırılması gerekmektedir. Cumhuriyet Savcılığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından gönderilen resmi istek numunelerinde ise bu şart aranmaz. Resmi istek numunelerinde ürünün bozulması, ithalat ve ihracatın hızlandırılması gibi mücbir nedenler ile analizler başlatılır ancak analiz ücreti tamamlanmadan rapor haline getirilmez.
- Müşterilerimizin; numune miktarı, analiz ücreti, analiz ve raporlama süresi, analiz metodu, metodun akredite olup olmadığı, akreditasyon sertifikamız, akreditasyon kapsamımız ve ölçüm limiti vb konularda bilgi edinme hakkı bulunmaktadır. Bu bilgilere Numune Kabul ve Rapor Düzenleme Birimi personelinden, kurum internet sayfasından (https://gidalab.tarimorman.gov.tr/tekirdag) ve 0282 261 95 77 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz.
- Özel istek numuneleri ve bazı durumlarda Cumhuriyet Savcılığı aracılığı ile gelen numuneler hariç bütün numuneler Bakanlık dereceli poşeti ile birlikte mühürlü olmalıdır.
- Numunelerin konulduğu ambalaj kesinlikle yırtık, delik, çatlak veya kırık olmamalı ve ağzı tam kapalı olmalıdır.
- Müşteriye analiz süreleri ve analiz ücretleri Analiz Listesinde beyan edilmektedir.
- Müşteri; analizi yapılmak üzere getirmiş olduğu numune / numuneler için kendisine beyan edilen Analiz Listesinde bulunan ürün / ürünlerin analizlerine karşılık gelen metotlardan birinin uygulanmasını ve Analiz Listesinde yer alan analiz sürelerini kabul eder.
- Tekirdağ Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü analiz sonuçlarını müşteriye rapor halinde sunar. Müşterinin mail adresi vermesi durumunda verilen elektronik posta adresine mailin gönderilmesi ile ilgili tüm sorumluluğu müşteri kabul eder.
- Numune kabulü gerçekleşen örnekler için her hangi bir itiraz olmaması durumunda analizinin tekrarı ve iadesi olabileceği göz önüne alınarak numune kabul miktarına göre ayrılan ikincil numuneler, özelliklerine ve etiket bilgilerine göre derin dondurucuda, buzdolabında ya da oda sıcaklığında numune muhafaza dolapları içinde 30 gün süre ile muhafaza edilir ve sonrasında imha edilir. Mikrobiyoloji analiz laboratuvar biriminde analiz edilen numuneler analiz raporu çıktıktan sonra imha edilir. Moleküler biyoloji analiz laboratuvar biriminde analize alınan numuneler GDO analiz stratejisine göre saklanır ve imha edilir.
Analizler için gerekli en az numune miktarları
- Resmi analizlerde numuneler numune alma ve hazırlama mevzuatlarına uygun miktarda, özel istek numunelerde ise istenilen analizler ve tekrarı için yeterli miktarda olmalıdır.
- Özel istek ve resmi istek kapsamında Zehirlenme ve Cumhuriyet Savcılığı numuneleri, Arge, Proje, Tez vb. çalışmalarda analiz parametresi için yeterli miktar olup olmadığı, analizlerin yapılacağı ilgili laboratuvarlar ile görüşülerek numune miktarı FR09053 Müşteri Numune Teslim Analiz ve Metot Mutabakat Sözleşmesine ve sisteme işlenerek numune kabulü yapılabilir.
- Mikrobiyolojik analiz istendiğinde numune, steril veya orijinal ambalajda ve her (N) için en az 250 g. olarak getirilmiş olmalıdır.
- Somatik hücre sayımı için süt numuneleri alındıktan sonra 6 saat içinde laboratuvara ulaştırılmış olmalıdır. Bu süre ekmek numunelerinde rutubet analizi için de geçerlidir. Süre aşımında bu analizlerin yapılamayacağı müşteriye bildirilir ve numune kabulü yapılmaz. Resmi numunelerde numune tutanağı numune alım saati dikkate alınır. Özel istek numuneleri için müşteri sözlü beyanı geçerli olup süre ile ilgili olabilecek aksaklıklardan müşteri sorumludur. Özel istek numuneleri somatik ve AKS için numune miktarı 50 ml den az olmamalıdır.
- Soğuk zinciri kırılmadan analize alınması gereken numuneler, soğuk zincir nakil kaplarında getirilmiş veya gönderilmiş olmalıdır. Ayrıca numunenin fiziksel yapısında soğuk zincirin bozulmuş olma emareleri bulunmamalıdır. Soğuk zincir gerektiren numuneler kargo ile kabul edilmez. Soğuk zincirle gelen numuneler Numune Kabul birimine geldiği anda soğuk zincirin bozulup bozulmadığı sıcaklık kontrolü yapılarak tespit edilir. Ölçülen sıcaklık numune ambalaj dış yüzeyine aittir ve kaydedilerek raporda bildirilir. Özel istek numuneleri için kabul kriterlerinde oluşabilecek sapmalar müşteriye sözlü olarak bildirilir. (sıcaklık, ambalaj v.s.) mutabakat sözleşmesinde yada müşteri dilekçesinde feragat durumu belirtilir.
- Şartların uygun olmamasına rağmen müşteri analizin devamını isteyebilir, bu gibi durumlarda müşteri oluşabilecek sapmalardan feragat etmiş sayılır. Bu durum raporda belirtilir.
- Laboratuvar Müdürlüğümüze resmi istek analiz amacıyla gıda zehirlenmesi veya şüphesi bulunan numuneler getirilen FR22128 Gıda Zehirlenmesi veya Şüphesi Bulunan Numuneler İçin Analiz İstek Tutanağı ile kabul edilirler. Numune Kabul ve Rapor Düzenleme Birimi ve Mikrobiyoloji Birimi personelleri ve numuneyi getiren Gıda Kontrol Görevlisi ile birlikte, numuneler için Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliğinin Ek-1 ve Ek-3'te belirtilen analizlerden, Mikrobiyoloji Analiz Laboratuvarı tarafından numunenin hassas tartımı sonucuna göre yapılması mümkün olan en fazla sayıda analize karar verilir.
- Ayrıca bilgi verilecek olursa; Pestisit analizlerinde; parti büyüklüğüne bağlı olarak, Yüksek Nişasta ve/veya Protein ve Düşük Su Ve Yağ İçerikli Ürünler, Yüksek Yağ ve Çok Düşük Su İçerikli Ürünler, Yüksek Yağ ve Orta Su İçerikli Ürünler için analize alınacak ürün en az 1 kg; Süt ve Süt Ürünleri için analize alınacak ürün en az 0,5 kg/lt; Hayvansal kaynaklı gıdalardan elde edilen yağlarda en az 0,2 kg/lt; Yüksek Su İçerikli Ürünler ve Yüksek Asit ve Yüksek Su İçerikli Ürünler için analize alınacak ürünler küçük ebatlı taze ürünler (birimler ˂ 25 g ise) en az 1 kg; orta ebatlı taze ürünler (birimler 25-250 g) 1 kg (en az 10 birim); büyük ebatlı taze ürünler (Birim ˃ 250 g) 2 kg (en az 5 birim), Zor ve Özgün Ürünler için analize alınacak ürün en az 0,2 kg olmalıdır.
- Melamin analizi için en az 200 g numune alınmalıdır.
- PAH analizleri için en az 1 kg numune alınarak laboratuvarımıza ulaştırılmalıdır. Numunelerin taşınması ve depolanması sırasında numunenin içeriğini değiştirecek her türlü değişiklikten koruyacak tüm gerekli önlemler alınır. Numuneler, taşıma esnasında bulaşmayı, numune kabının iç duvarına yapışması ile analit kaybını ve numunenin zarar görmesini önleyecek nitelikteki temiz ve numune ile etkileşmeyecek olan kaplara konmalıdır. PAH analizleri için numune alınması sırasında; plastik kaplar, numunenin PAH içeriğini değiştireceği için, plastik kapların kullanılmasından kaçınılmalıdır. Numune ile etkileşmeyecek nitelikte, numuneyi ışıktan yeterince koruyacak PAH içermeyen cam kaplar kullanılmalıdır. Bunun pratik olarak uygulanmasının mümkün olmadığı durumlarda, en azından numunenin plastiklerle doğrudan etkileşimi önlenmelidir (örneğin katı haldeki numunelerde, numunenin alüminyum folyoya sarıldıktan sonra numune kabı içerisine yerleştirilmesiyle).
- Distile alkollü içkilerde istenilen analizler için en az 500 ml ve orijinal ambalajında, şarap numunelerinde en az 700 ml (VI belgesi için en az 1000ml) ve orijinal ambalajında numune getirilmiş olmalıdır. İstenilen analiz sayısına göre bu miktarlar değişebilir.
- Nem veya kuru madde analizi istenilen numuneler, orijinal ambalaj veya numunenin nemden etkilenmesini engelleyecek bir ambalajda getirilmiş olmalıdır.
- İnsan sağlığını tehdit edebilecek özellikteki numunelerde, gerekli uyarıcı bilgiler numune etiketinde veya numune üzerinde belirtilmiş olmalıdır.
- Şartların uygun olmamasına rağmen müşteri analizin devamını isteyebilir, bu durumda analiz sonuçları mevcut durumu yansıtacağından sorumluluk müşteriye aittir.
- Işınlanmış Gıdaların Tespiti Analizinde; Gönderilecek numunenin ışınlanıp ışınlanmadığına dair beyan Laboratuvara gönderilmelidir. Eğer ışınlandıysa ışınlama dozu ve ışınlanma tarihi belirtilmelidir. Numuneler mümkünse orijinal ambalajında alınmalı ve orijinal ambalajında Laboratuvara gönderilmelidir. Güneş ışığı analizi etkilediğinden dolayı, numuneler ışık geçirmez torbalarda laboratuvara teslim edilmelidir. Numune miktarı Kemik, balık kılçığı ve tavuk kemiği içeren gıdalar için numune miktarı en az 2 kg, selüloz içeren gıdalar için en az 250 g olmalıdır. Silikat elde edilmesi güç olan numuneler için ilgili analiz birimi ile görüşülmeli fakat bu miktar en az 2 kg olmalıdır. Kristal Şeker içeren gıdalar için numune miktarı en az 4 kg olmalıdır. Bu miktarların altındaki numuneler için laboratuvarla iletişime geçilmeli, numunenin miktarı, numunenin cinsi ve ambalaj şekli ile ilgili bilgi verilmeli ve laboratuvarla mutabık kalındıktan sonra numune gönderilmelidir. Numunenin ESR cihazında mı yoksa TL cihazında mı ya da her ikisinde mi analize alınacağına, yukarıda ki bilgiler ışığında laboratuvar ilgili uzmanlarınca karar verilecektir.
- Özel mevzuatı olmayan gıda ve yem maddeleri ile bunların üretiminde kullanılan her türlü ham ve yardımcı maddeleri, yarı mamul gıda maddeleri ile yan ürünleri, baharatlar ve kurutulmuş gıdalarda en az 250 g, gıda ile temas eden seramik ve porselen materyallerinde en az 4 adet numune gereklidir.
NOT: Aynı numunede birden fazla analiz veya özel bir analiz talebi (mikrobiyolojik vs) varsa veya numunenin yukarıda belirtilen miktarlarda temin edilme olasılığı yoksa veya resmi istek/özel istek numunesi ise numune teslim edilmeden önce Müdürlüğümüz Numune Kabul ve Rapor Düzenleme Birimi ile temasa geçilmelidir.
- GDO analizlerinde Biyogüvenlik Mevzuatı ve GDO Analiz stratejisine göre GDO ileri analizlerinin yapılması, ilgili mevzuatta bulunan dilekçe ve taahhütlerin Laboratuvar Müdürlüğüne ulaştırılması ile ilerler veya sonlandırılır. Bu durum Muayene ve Analiz Raporunda belirtilir.
Numune Ücretlendirme Koşulları
- Bakanlığımızın belirlemiş olduğu analiz ücretleri esas alınmaktadır. Analiz ücretlerinden KDV alınmaktadır.
- Enstrümantal cihazlarla aynı anda birden fazla parametrenin sonuç olarak verilmesi durumunda analizden bir tek ücret alınacaktır.
- Yapılacak analizde başka bir analizden elde edilecek sonuçlar kullanılacak ise söz konusu analizlere ait ücretler de ayrıca tahsil edilecektir (Rutubet, yağ vb).
- Gıda ve yem numunelerinde hesaplama ile elde edilen sonuçlarda, kullanılan parametrelere göre ücret alınacaktır (Metabolik Enerji vb).
Eğitim Hizmetlerine Karşılık Alınacak Ücretler - Kurum dışından eğitim talebinde bulunan tüzel ve gerçek kişiler dilekçe ile başvuruda bulunurlar.
- Kişi başı günlük 3000 TL (KDV Hariç) + Uygulama esnasında yapılan analizin ücreti alınır.
HESAP NUMARALARIMIZ:
* T.C. ZİRAAT BANKASI Tekirdağ Köprübaşı Şubesi;
IBAN: TR37 0001 0021 4408 3984 9850 15
Hesap No: 8398498-5015