ANALİZ HİZMETLERİ GENEL ŞARTLAR
- Tekirdağ Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü faaliyetlerini; 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu, Gıda Kontrol Laboratuvarları Yönetmeliği ve yasal mevzuat kapsamında sürdürmektedir.
- Tekirdağ Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğünün faaliyet kapsamında; gıda ve yem maddeleri ile bunların üretiminde kullanılan her türlü ham ve yardımcı maddelerinin, yarı mamul gıda maddeleri ile yan ürünleri ve gıda ile temas eden malzemelerin yanı sıra su ve su ürünleri numuneleri bulunmaktadır.
- Tekirdağ Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü deney çalışmalarını, TS EN ISO/IEC 17025 Deney ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Yetkinliği için Genel Gereklilikler standardı çerçevesinde, TÜRKAK tarafından akredite bir Kuruluş olarak yürütmektedir.
- Müdürlüğümüz, OIC/SMIIC 35 Uygunluk Değerlendirmesi- Helal Uygunluk Alanında Deneyler Yapan Laboratuvarların Yeterliliği için Genel Gereklilikler standardı çerçevesinde Helal Akreditasyon Kurumu tarafından akredite bir Kuruluş olarak faaliyetlerini yürütmektedir.
- Laboratuvarın gizli bir bilgiyi açıklamaya, kanunen zorunlu olduğu veya sözleşmeden kaynaklı olarak yetkili kılındığı durumlarda, kanunen yasaklanmadıkça, müşteri ya da ilgili şahıs, açıklanacak bilgi konusunda haberdar edilmektedir.
- Karar Kuralı (Belirlenmiş bir gerekliliğe uygunluğu belirtirken, ölçüm belirsizliğinin nasıl hesaba katılacağını açıklayan kuraldır); Müşterinin, deney için bir şartnameye veya standarda göre uygunluk beyanı talep etmesi durumda (değerlendirme uygun/uygun değil ya da değerlendirme yapılamadı) uygulanan karar kuralı müşteriye beyan edilmektedir.
- Belirlenmiş şartlardan sapma olduğu müşteri tarafından kabul edilen bir numunede deney yapılması istenildiğinde; Müdürlüğümüz hangi sonuçların sapmalardan etkilenebileceğini gösteren bir feragat beyanını rapora eklemektedir.
- Müdürlüğümüzde yapılmakta olan analizlerin Türk Akreditasyon Kurumundan Akreditasyonu ve Helal Akreditasyon Kurumundan Helal Akreditasyon kapsamında olduğu analiz listemizde belirtilmektedir.
Numune Kabulü ve Koşulları
- Tekirdağ Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğüne müşteri tarafından getirilen veya kargo ile gönderilen numuneler özel istek, denetim, ithalat, ihracat ve resmi istek kapsamında alınmakta ve laboratuvarda analizleri yapılmaktadır.
- Resmi ve tüzel kişi ve kurumlarca elden getirilen veya kargo ile gönderilen bütün deney numunelerinin laboratuvara kabulü, kodlanması, talep edilen analize göre örneklenmesi ve ilgili laboratuvar birimlerine gönderilmesi, usulüne uygun olarak taşınması, muhafazası, raporlanması, iadesi ve imhası gibi işlemler Numune Kabul ve Rapor Düzenleme Biriminde yapılmaktadır.
- Numunelerin işlemlerinin başlaması için analiz ücretinin Tekirdağ Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü Döner Sermaye İşletmesi banka hesap numarasına yatırılması gerekmektedir.
- Müşterilerimizin; numune miktarı, analiz ücreti, analiz ve raporlama süresi, analiz metodu, metodun akredite olup olmadığı, akreditasyon sertifikamız, akreditasyon kapsamımız ve ölçüm limiti vb konularda bilgi edinme hakkı bulunmaktadır. Bu bilgilere Numune Kabul ve Rapor Düzenleme Birimi personelinden, kurum internet sayfasından (https://gidalab.tarimorman.gov.tr/tekirdag) ve 0282 261 95 77 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz.
- Özel istek numuneleri hariç bütün numuneler mühürlü olmalıdır.
- Numunelerin konulduğu ambalaj kesinlikle yırtık, delik, çatlak veya kırık olmamalı ve ağzı tam kapalı olmalıdır.
- Müşteriye analiz süreleri ve analiz ücretleri Analiz Listesinde beyan edilmektedir.
- Müşteri; analizi yapılmak üzere getirmiş olduğu numune / numuneler için kendisine beyan edilen Analiz Listesinde bulunan ürün / ürünlerin analizlerine karşılık gelen metotlardan birinin uygulanmasını ve Analiz Listesinde yer alan analiz sürelerini kabul eder. Analiz Listesinde bulunmayan ürünler için ise karşılıklı mutabık kalınan metotlar kullanılır.
- Tekirdağ Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü analiz sonuçlarını müşteriye rapor halinde sunar. Müşterinin mail adresi vermesi durumunda verilen numaraya mailin gönderilmesi ile ilgili tüm sorumluluğu müşteri kabul eder.
- Numune kabulü gerçekleşen örnekler için her hangi bir itiraz olmaması durumunda analizinin tekrarı ve iadesi olabileceği göz önüne alınarak ayrılan ikincil numuneler, özelliklerine ve etiket bilgilerine göre derin dondurucuda, buzdolabında ya da oda sıcaklığında numune muhafaza dolapları içinde 30 gün süre ile muhafaza edilir ve sonrasında imha edilir. Mikrobiyolojiye gönderilen örnekler ise analiz sonunda imha edilir.
Analizler için gerekli en az numune miktarları
- Numune istenilen analizler ve tekrarı için yeterli miktarda olmalıdır (Gıda ve yem maddeleri ile bunların üretiminde kullanılan her türlü ham ve yardımcı maddeleri, yarı mamul gıda maddeleri ile yan ürünleri en az 200 g, baharatlarda ve kurutulmuş gıdalarda 100 g, gıda ile temas eden seramik ve porselen materyallerinde en az 4 adet).
- Mikrobiyolojik analiz istendiğinde numune, steril veya orijinal ambalajda ve her (N) için en az 250 g olarak getirilmiş olmalıdır.
- Somatik hücre sayımı için süt numuneleri alındıktan sonra 6 saat içinde laboratuvara ulaştırılmış olmalıdır. Bu süre ekmek numunelerinde rutubet analizi içinde geçerlidir. Süre aşımında bu analizlerin yapılamayacağı müşteriye bildirilir.
- Soğuk zinciri kırılmadan analize alınması gereken numuneler, soğuk zincir nakil kaplarında getirilmiş veya gönderilmiş olmalıdır. Ayrıca numunenin fiziksel yapısında soğuk zincirin bozulmuş olma emareleri bulunmamalıdır. Soğuk zincir gerektiren numuneler kargo ile kabul edilmez. Soğuk zincirle gelen numuneler Numune Kabul birimine geldiği anda soğuk zincirin bozulup bozulmadığı sıcaklık kontrolü yapılarak tespit edilir. Sıcaklık kontrol sonucu Mikrobiyoloji Laboratuvarı'na bildirilir.
- Pestisit analizlerinde; parti büyüklüğüne bağlı olarak, Yüksek Nişasta ve/veya Protein ve Düşük Su Ve Yağ İçerikli Ürünler, Yüksek Yağ ve Çok Düşük Su İçerikli Ürünler, Yüksek Yağ ve Orta Su İçerikli Ürünler için analize alınacak ürün en az 1 kg; Süt ve Süt Ürünleri için analize alınacak ürün en az 0,5 kg/lt; Hayvansal kaynaklı gıdalardan elde edilen yağlarda en az 0,2 kg/lt; Yüksek Su İçerikli Ürünler ve Yüksek Asit ve Yüksek Su İçerikli Ürünler için analize alınacak ürünler küçük ebatlı taze ürünler (birimler ˂ 25 g ise) en az 1 kg; orta ebatlı taze ürünler (birimler 25-250 g) 1 kg (en az 10 birim); büyük ebatlı taze ürünler (Birim ˃ 250 g) 2 kg (en az 5 birim).
- PAH analizleri için en az 1 kg numune alınarak laboratuvarımıza ulaştırılmalıdır.
- Nem veya kuru madde analizi istenilen numuneler, orijinal ambalaj veya numunenin nemden etkilenmesini engelleyecek bir ambalajda getirilmiş olmalıdır.
- İnsan sağlığını tehdit edebilecek özellikteki numunelerde, gerekli uyarıcı bilgiler numune etiketinde veya numune üzerinde belirtilmiş olmalıdır.
- Şartların uygun olmamasına rağmen müşteri analizin devamını isteyebilir, bu durumda analiz sonuçları mevcut durumu yansıtacağından sorumluluk müşteriye aittir.
- Işınlanmış Gıdaların Tespiti Analizinde; Gönderilecek numunenin ışınlanıp ışınlanmadığına dair beyan Laboratuvara gönderilmelidir. Eğer ışınlandıysa ışınlama dozu ve ışınlanma tarihi belirtilmelidir. Numuneler mümkünse orijinal ambalajında alınmalı ve orijinal ambalajında Laboratuvara gönderilmelidir. Güneş ışığı analizi etkilediğinden dolayı, numuneler ışık geçirmez torbalarda laboratuvara teslim edilmelidir. Numune miktarı (şahit numune hariç) en az 1 kilogram olmalıdır. 1 kilogramın altında ki numuneler için laboratuvarla iletişime geçilmeli, numunenin miktarı, numunenin cinsi ve ambalaj şekli ile ilgili bilgi verilmeli ve laboratuvarla mutabık kalındıktan sonra numune gönderilmelidir. Numunenin ESR cihazında mı yoksa TL cihazında mı ya da her ikisinde mi analize alınacağına, yukarıda ki bilgiler ışığında laboratuvar ilgili uzmanlarınca karar verilecektir.
- GDO analizleri için gerekli minimum numune miktarları aşağıdaki tablolarda verilmiştir. Örneklerin saklama koşulları ürünün yapısına göre oda sıcaklığı, soğuk ortam ya da derin dondurucu sıcaklığı olabilir.
Önerilen matrikse uygun minimum numune miktarları
Ürün | Numune Miktarı |
Tohumlar | 3000 tohuma eşdeğer kütle miktarı |
Tahıllar, hububatlar | 10000 partiküle eşdeğer kütle miktarı |
İlk işlemden geçmiş (semolina, un, irikum, küspe vb.) | 100 g - 1 kg |
Sıvılar | 500 ml |
Hamur veya viskoz gıdalar | 500 g |
Son ürün | 100 g - 1 kg |
NOT: Aynı numunede birden fazla analiz veya özel bir analiz talebi (mikrobiyolojik vs) varsa veya numunenin yukarıda belirtilen miktarlarda temin edilme olasılığı yoksa veya resmi istek/özel istek numunesi ise numune teslim edilmeden önce Müdürlüğümüz Numune Kabul ve Rapor Düzenleme Birimi ile temasa geçilmelidir.
Numune Ücretlendirme Koşulları
- Bakanlığımızın belirlemiş olduğu analiz ücretleri esas alınmaktadır. Analiz ücretlerinden KDV alınmaktadır.
- TÜRKAK katkı payı nedeniyle Akredite Analiz Ücretlerine %10 ilave yapılacaktır.
- Enstrümantal cihazlarla aynı anda birden fazla parametrenin sonuç olarak verilmesi durumunda analizden bir tek ücret alınacaktır.
- Yapılacak analizde başka bir analizden elde edilecek sonuçlar kullanılacak ise söz konusu analizlere ait ücretler de ayrıca tahsil edilecektir (Rutubet, yağ vb).
- Gıda ve yem numunelerinde hesaplama ile elde edilen sonuçlarda, kullanılan parametrelere göre ücret alınacaktır (Metabolik Enerji vb).
Eğitim Hizmetlerine Karşılık Alınacak Ücretler - Kurum dışından eğitim talebinde bulunan tüzel ve gerçek kişiler dilekçe ile başvuruda bulunurlar.
- Kişi başı günlük 150 TL + Uygulama esnasında yapılan analizin ücreti alınır.
HESAP NUMARALARIMIZ:
* T.C. ZİRAAT BANKASI Tekirdağ Köprübaşı Şubesi;
IBAN: TR37 0001 0021 4408 3984 9850 15
Hesap No: 8398498-5015