Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
KONYA GIDA KONTROL LABORATUVAR MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Ana Sayfa
  • KURUMSAL YAPI
    MÜDÜR
    MÜDÜR YARDIMCISI
    BİRİMLER
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    TARİHÇE
    GÖREVLERİMİZ
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
    HİZMET STANDARTLARIMIZ
  • LABORATUVARLAR
    TEKNİK BİRİMLER
    • KALİTE YÖNETİM BİRİMİ
    • NUMUNE KABUL VE RAPOR DÜZENLEME
    • FİZİKSEL ANALİZ BİRİMİ
    • KALINTI ANALİZ BİRİMİ
    • KATKI ANALİZ BİRİMİ
    • KİMYASAL ANALİZ BİRİMİ
    • MİKOTOKSİN ANALİZ BİRİMİ
    • MİKROBİYOLOJİ ANALİZ BİRİMİ
    • MİNERAL ANALİZ BİRİMİ
    • MOLEKÜLER BİYOLOJİ ANALİZ BİRİMİ
    • YEM ANALİZ BİRİMİ
    İDARİ BİRİMLER
    • İDARİ VE MALİ İŞLER
    • İÇ KONTROL BİRİMİ
    • DÖNER SERMAYE SAYMANLIĞI
    • SİVİL SAVUNMA BİRİMİ
    • ENERJİ YÖNETİM VE SU VERİMLİLİĞİ BİRİMİ
    • SIFIR ATIK SORUMLUSU
    • BİLGİ İŞLEM BİRİMİ
  • ANALİZLER
    ANALİZ LİSTELERİ VE FİYATLAR
    ANALİZ TALEP VE TEKLİF FORMU
    BANKA HESAP NO
    EĞİTİM
  • YAYINLAR
    SERTİFİKA VE BELGELER
    • ÖNERİ/ŞİKAYET VE ANKET FORMLARI
    • SERTİFİKALARIMIZ VE YETKİ BELGELERİMİZ
    PROJELER
    YAYINLAR VE MAKALELER
    POSTER VE SÖZLÜ BİLDİRİLER
    BASILI YAYINLARIMIZ
    TÜRKOMP
  • BASIN
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksKonya Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü > Menu

Mikrobiyoloji Analiz Birimi

​

Gıda Kontrol Hizmetleri kapsamında analizlerin, bilimsel ve teknolojik gelişmelerden faydalanılarak yüksek güvenilirlik düzeyinde ve en hızlı şekilde yapılması bireyin ve toplumun sağlığının korunması, sosyal ve ekonomik kayıpların önüne geçilmesi adına oldukça önemlidir.

Mikrobiyolojik olarak gıda güvenliğinin temel prensibi, mikrobiyal kontaminasyonu ortadan kaldırmak veya tolere edilebilir düzeye düşürmektir. Bu nedenle öncelikle mikrobiyal kontaminasyona neden olan kaynakların bilinmesi ve kontrol altına alınması gerekmektedir. Gıdaların mikroorganizmalar ile kontaminasyonu hammadde, üretim, taşıma ve depolama aşamalarında gerçekleşebilmektedir.

Gıda maddelerinin mikrobiyolojik kriterleri ile bunların toksin ve metabolitlerinin sınırlarını ve gıda işletmecilerinin uyması ve uygulaması gereken kuralları belirlemek amacıyla, Avrupa Birliği ile uyum çerçevesinde ISO (International Standardization Organization) analiz yöntemlerini referans metot alarak 13.02.2025 tarih ve 32812 sayılı Resmi Gazete'de Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği yayımlanmıştır.

Mikrobiyoloji laboratuvarımızda gıda, yem, su ve su ürünlerinin; denetim, özel istek, şikayet, ithalat, ihracat, izleme amaçlı mikrobiyolojik analizleri yapılmaktadır.

Laboratuvarımızda ulusal ve uluslararası geçerli TSE, ISO, AOAC ve FDA kaynaklı güncel kültürel analiz yöntemlerinin yanında otomatize edilmiş sistemler de kullanılmaktadır. Laboratuvarımız ülkemizdeki en kapsamlı teknik altyapıya ve donanıma sahip gıda mikrobiyolojisi laboratuvarlarından biri olmasının yanında aynı zamanda analiz çeşitliliği yönünden de en kapsamlı laboratuvarlardan biridir. Yüzlerce bakteriyi 4-6 saat gibi çok kısa bir süre içerisinde biyokimyasal testlerle tür düzeyinde tanımlama imkânı sunan tam otomatik mikroorganizma tanımlama sisteminin yanı sıra önemli patojenlerin yüksek doğruluk ile tespitini sağlayan protein temelli patojen bakteri tespit sistemi ve analiz süresini oldukça kısaltan tam otomatik gıda kalite indikatörü mikroorganizma sayım sistemi ile hizmet üretmeye devam etmektedir.

ÇALIŞMA ALANI VE YAPILAN ANALİZLER

Bacillus cereus sayımı,

Sülfit indirgeyen anaerob bakteri sayımı,

Enterobacteriaceae sayımı,

Cronobacter sakazakii aranması,

Escherichia coli sayımı,

E. coli O157 aranması,

Koliform bakteri sayımı,

Fekal koliform sayımı,

Fekal streptokok sayımı,

Aerobik koloni sayımı,

Küf ve maya sayımı,

Listeria monocytogenes aranması,

Mezofilik aerobik bakteri sayımı,

Staphylococcal enterotoksin aranması,

Koagülaz pozitif stafilokokların sayımı,

Pseudomonas spp. aranması,

Rope sporu sayımı,

Salmonella spp. aranması,

Vibrio parahaemolyticus aranması,

Vibrio chlorea aranması,

İnkübasyon stabilite testi,

Somatik hücre sayımı,

Bombaj ve sızıntı kontrolü analizleri yapılmaktadır. 

 

CİHAZLAR

VITEC2 Compact » Biyokimyasal testlerle mikroorganizma tanımlama sistemi

VİDAS PC             » Patojen bakteri tespit sistemi

Bentley IBCm       » Çiğ sütlerde somatik hücre ve mikroorganizma sayım sistemi


İLETİŞİM

    Konya Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü
  • Adres : Havzan Mh. Karacihancami Sk. No:1A 42090 MERAM / KONYA

  • Telefon : 0332 322 34 24-23

  • Faks : 0332 322 06 78

  • E-Posta : konya.gidalab@tarimorman.gov.tr

  • KEP : tarimveormanbakanligi@hs01.kep.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Intranet
  • Bakanlık e-Posta
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın

MOBİL UYGULAMALAR

©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI