Gıda sanayi ve ticaretinde yaşanan hızlı gelişmeler ve değişim süreci ile birlikte gıda maddelerinin üretim teknikleri gelişmekte, buna paralel olarak da ürün formülasyonu ve ürün çeşitliliğinde artışlar olmaktadır. Tüketiciye sunulan gıda maddeleri değişiklik ve çeşitlilik gösterdikçe bunların kontrolü de önem kazanmaktadır. Bu kapsamda Laboratuvarımıza getirilen ithalat, ihracat, resmi istek, denetim ve Bakanlığımız izleme planı çerçevesinde alınan numuneler ile şahıs ve firmaların özel istek numunelerinin analizleri, güncelliği takip edilen Türk Gıda Kodeksi, Ulusal ve Uluslararası metotlar (Standart Methods vb.)'a göre yapılmaktadır. Yapılan analizlerde analiz sonucu değerlendirmesi ilgili ürün tebliği, yönetmeliği veya standartları kullanılmaktadır.
Fiziksel Analiz Laboratuvarında gıda, gıda katkı, yem, su ve su ürünleri numunelerinin; organoleptik(renk, tat, koku ve görünüş), rutubet/kuru madde, briks, pH, kırılma indisi, yabancı madde, elek analizleri, özgül ağırlık, yoğunluk, su aktivitesi, balda elektriksel iletkenlik/rutubet ve fiziksel analizleri yapılmaktadır. Ayrıca laboratuvarımızda hizmet içi ve özel sektör talepleri doğrultusunda eğitim hizmetleri verilmektedir.
Fiziksel Analiz Laboratuvarı olarak 2004 tarihinde akreditasyon çalışmalarına başlamış olup, günümüzde ise toplam 7 analizde akredite olup kapsam genişletme çalışmalarımız devam etmektedir. Laboratuvarımız analiz sonuçlarının güvenilirliğini ve doğruluğunu Uluslararası ve Ulusal (LGC, FAPAS, UME vb.) resmi kuruluşlar tarafından yürütülen yeterlilik testlerine katılmakta olup, sonuçlarda da %100 başarı sağlanmaktadır.