Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
MERSİN GIDA KONTROL LABORATUVAR MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Ana Sayfa
  • KURUMSAL YAPI
    MÜDÜR
    MÜDÜR YARDIMCISI
    BİRİMLER
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    TARİHÇE
    GÖREVLERİMİZ
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
    HİZMET STANDARTLARIMIZ
    • ETİK KURALLAR
    TEKNİK HİZMET BÖLÜMÜ
    • MİKOTOKSİN-KATKI ANALİZ BİRİMİ
    • MİKROBİYOLOJİ ANALİZ BİRİMİ
    • FİZİKSEL ANALİZ BİRİMİ
    • KİMYASAL ANALİZ BİRİMİ
    • NUMUNE KABUL VE RAPOR DÜZENLEME BİRİMİ
    • MİNERAL ANALİZ BİRİMİ
    • KALİTE YÖNETİM BİRİMİ
    • MOLEKÜLER BİYOLOJİ ANALİZ BİRİMİ
    • KALINTI ANALİZ BİRİMİ
    İDARİ HİZMET BÖLÜMÜ
    • DÖNER SERMAYE SAYMANLIĞI
    • İDARİ VE MALİ İŞLER BİRİMİ
    • PROJE EKİBİ
    • SİVİL SAVUNMA AMİRLİĞİ
  • LABORATUVARLAR
    MOLEKÜLER BİYOLOJİ ANALİZ BİRİMİ
    FİZİKSEL ANALİZ BİRİMİ
    KATKI ANALİZ BİRİMİ
    MİNERAL ANALİZ BİRİMİ
    MİKROBİYOLOJİ ANALİZ BİRİMİ
    KİMYASAL ANALİZ BİRİMİ
    MİKOTOKSİN ANALİZ BİRİMİ
    KALINTI ANALİZ BİRİMİ
  • YAYINLAR
    MEVZUAT
    EĞİTİM
    • SERTİFİKA DOĞRULAMA
    • EĞİTİM PROGRAMI
  • BASIN
    ANALİZLER
    MÜŞTERİLER
    • ÖZEL İSTEK ANALİZ TALEP FORMU
    • MÜŞTERİ ŞİKAYETLERİ
    • SIK SORULAN SORULAR
    • MÜŞTERİ MENMUNİYET ANKETİ
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksMersin Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü > Menu

Kalıntı Analiz Birimi

​

NoNumune Çeşidi

Numunenin Taşıması Gereken Kriterler

(Laboratuvara Teslim koşullarında yazılacak)

Numune​​​
​​​Sıcaklığı​Miktarı​
​​​Kab S.T.DKab. M.T.D
1*Yüksek su içerikli ürünler - Yumuşak çekirdekli meyveler ; portakal, elma, armut vb.Numune ezik,çürük ve bozulmuş olmamalıdır.  

1 kg

(en az 10 birim)

 
2*Yüksek su içerikli ürünler - Sert Çekirdekli meyveler ; Kayısı, vişne, şeftali vb.Numune ezik,çürük ve bozulmuş olmamalıdır.  

1 kg

 

 
3*Yüksek su içerikli ürünler - Diğer meyveler ; Muz vb.Numune ezik,çürük ve bozulmuş olmamalıdır.  

2 kg

(en az 5 birim)

 
4*Yüksek su içerikli ürünler - Yumrulu sebzeler ; Yumru soğan vb.Numune ezik,çürük ve bozulmuş olmamalıdır.  

1 kg

(en az 10 birim)

 
5*Yüksek su içerikli ürünler - Tohumlu sebzeler / kabaklar ; domates, biber,salatalık, kabak vb.Numune ezik,çürük ve bozulmuş olmamalıdır.  

2

(en az 5 birim)

 
​

*Yüksek su içerikli ürünler –Çok büyük ebatlı ürünler;

Kavun. karpuz vb.

Numune ezik,çürük ve bozulmuş olmamalıdır.  

2 -4 kg

(en az 2 birim)

 
6

*Yüksek su içerikli ürünler - Brassica sebzeleri ;

karnabahar, brüksel lahanası, lahana,brokoli vb.

Numune ezik,çürük ve bozulmuş olmamalıdır.  

2 kg

(en az 5 birim)

 
7*Yüksek su içerikli ürünler - Yapraklı sebzeler ve taze otlar ; marul, ıspanak, fesleğen vb.Numune ezik,çürük ve bozulmuş olmamalıdır.  

2 kg

(en az 5 birim)

 
8

*Yüksek su içerikli ürünler - Koçanlı ve saplı sebzeler ;

Pırasa, kereviz ve kuşkonmaz vb.

Numune ezik,çürük ve bozulmuş olmamalıdır.  

1 kg

(en az 10 birim)

 
9

*Yüksek su içerikli ürünler - Taze baklagiller ;

kabuklu taze bezelye, bezelye, ayşekadın fasulye, bakla, çalı fasulyesi, Fransız fasulyesi vb.

Numune ezik,çürük ve bozulmuş olmamalıdır.  1 kg 
10*Yüksek su içerikli ürünler - Kök ve yumrulu sebzelerin yaprakları ; şeker pancarı ve yemlik pancar başı vb.Numune ezik,çürük ve bozulmuş olmamalıdır.  

1 kg

(en az 10 birim)

 
11

*Yüksek su içerikli ürünler - Taze mantarlar ;

şampiyon mantarı, horoz mantarı vb.

Numune ezik,çürük ve bozulmuş olmamalıdır.  

1 kg

(en az 10 birim)

 
12*Yüksek su içerikli ürünler - Kök ve yumrulu sebzeler ya da yem ; şeker pancarı ve yem pancarı kökleri, havuç, patates, tatlı patatesNumune ezik,çürük ve bozulmuş olmamalıdır.  1 kg 
13*Yüksek yağ içerikli ürünler - Ağaç yemişleri ; ceviz, fındık, kestane vb.Numune bütünlüğü bozulmamış olmalıdır.  1 kg 
14*Yüksek yağ içerikli ürünler - Yağlı tohumlar ve ürünleri ; yağlı tohum kolzası, ayçiçeği, pamuk tohumu, soya fasulyesi, yerfıstığı, susam, yağlar ve ezmeler (örneğin yer fıstığı ezmesi, tahin vb.)Numune bütünlüğü bozulmamış olmalıdır.  0.5 kg 
15*Yüksek yağ içerikli ürünler - Yağlı meyveler ve ürünleri ; zeytin, avokado, bunların yağları ve ezmeleriNumune ezik,çürük ve bozulmuş olmamalıdır.  1 kg 
16*Yüksek nişasta ve/veya protein ve düşük su ve yağ içerikli ürünler - Kuru baklagiller / Baklagiller ; Bakla,kuru bakla, kuru fasulye (sarı, beyaz/lacivert, kahverengi, alacalı), mercimek vb.Numune bütünlüğü bozulmamış olmalıdır.  1 kg 
17*Yüksek nişasta ve/veya protein ve düşük su ve yağ içerikli ürünler - Tahıllar ve ürünleri ; Buğday, çavdar, arpa ve yulaf taneleri, darı, pirinç, tam buğday ekmeği, beyaz ekmek, krakerler, kahvaltılık tahıllar, makarnaNumune bütünlüğü bozulmamış olmalıdır.  1 kg 
18*Yüksek asit ve yüksek su içerikli ürünler - Turunçgiller; Limon, mandarin, mandalina, portakalNumune ezik,çürük ve bozulmuş olmamalıdır.  

1 kg

(en az 10 birim)

 
19*Yüksek asit ve yüksek su içerikli ürünler - Küçük meyveler ve taneli küçük meyveler ; çilek, yaban mersini, ahududu, siyah Frenk üzümü, kırmızı Frenk üzümü, beyaz Frenk üzümü, üzümNumune ezik,çürük ve bozulmuş olmamalıdır  

2 kg

(en az 5 birim)

 
20*Yüksek asit ve yüksek su içerikli ürünler – Diğerleri ;Kivi, ananas, uşkun (rhubarb)Numune ezik,çürük ve bozulmuş olmamalıdır.  

1 kg

(en az 10 birim)

 
21Yüksek şeker ve düşük su içerikli ürünler - Bal,kuru meyveler ; bal, kuru üzüm, kuru kayısı, kuru erik, meyve reçelleri vb.Numune bütünlüğü bozulmamış olmalıdır.  1 kg 
22Kendine özgün ürünler - Şerbetçiotu, kakao çekirdeği ve ürünleri, kahve, çay, baharatlarNumune bütünlüğü bozulmamış olmalıdır.  1 kg 
23Kağıt - Narenciye Sarma kağıdı   0.05kg 
24Bal - Naftalin   250-500g 
25Mercimek - Gamma glutamyl beta cyanoalanine-  500-1000g 
26**Yem-  0.5 kg 

* Hasat öncesi için numune alınması durumunda tablodaki numune miktarları ilk numune ve şahit için toplam miktardır. Yurtiçi denetim, ithalat ve ihracat analizleri için numune alınması durumunda ilk numune ve şahit için ayrı ayrı numune alınması gereken miktarlardır. (Hasat Öncesi Pestisit Denetim Programı Uygulama Talimatı 10/02/2020, TGK Gıdalarda Pesitisit Kalıntılarının Resmi Kontrolü için Numune Alma Metodları Tebliği 2011/34)

** Baklagil, tahıl daneleri ve ağaç yemişlerinden yem analizi için numune alınması durumunda numunenin asgari büyüklüğü 1 kg olacaktır.( Yemlerin Resmi Kontrolü İçin Numune Alma ve Analiz Metodlarına Dair Yönetmelik 21/01/2017-29955 )​


İLETİŞİM

    Mersin Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü
  • Adres : Gazi Mah. 1314 Sok. No: 9 33130 Yenişehir / MERSİN

  • Telefon : (324) 326 37 72 (324) 326 39 57

  • Faks : (324) 326 37 97

  • E-Posta : mersin.gidalab@tarimorman.gov.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Intranet
  • Bakanlık e-Posta
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın

MOBİL UYGULAMALAR

©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI