Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
MERSİN GIDA KONTROL LABORATUVAR MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Ana Sayfa
  • KURUMSAL YAPI
    MÜDÜR
    MÜDÜR YARDIMCISI
    BİRİMLER
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    TARİHÇE
    GÖREVLERİMİZ
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
    HİZMET STANDARTLARIMIZ
    • ETİK KURALLAR
    TEKNİK HİZMET BÖLÜMÜ
    • MİKOTOKSİN-KATKI ANALİZ BİRİMİ
    • MİKROBİYOLOJİ ANALİZ BİRİMİ
    • FİZİKSEL ANALİZ BİRİMİ
    • KİMYASAL ANALİZ BİRİMİ
    • NUMUNE KABUL VE RAPOR DÜZENLEME BİRİMİ
    • MİNERAL ANALİZ BİRİMİ
    • KALİTE YÖNETİM BİRİMİ
    • MOLEKÜLER BİYOLOJİ ANALİZ BİRİMİ
    • KALINTI ANALİZ BİRİMİ
    İDARİ HİZMET BÖLÜMÜ
    • DÖNER SERMAYE SAYMANLIĞI
    • İDARİ VE MALİ İŞLER BİRİMİ
    • PROJE EKİBİ
    • SİVİL SAVUNMA AMİRLİĞİ
  • LABORATUVARLAR
    MOLEKÜLER BİYOLOJİ ANALİZ BİRİMİ
    FİZİKSEL ANALİZ BİRİMİ
    KATKI ANALİZ BİRİMİ
    MİNERAL ANALİZ BİRİMİ
    MİKROBİYOLOJİ ANALİZ BİRİMİ
    KİMYASAL ANALİZ BİRİMİ
    MİKOTOKSİN ANALİZ BİRİMİ
    KALINTI ANALİZ BİRİMİ
  • YAYINLAR
    MEVZUAT
    EĞİTİM
    • SERTİFİKA DOĞRULAMA
    • EĞİTİM PROGRAMI
  • BASIN
    ANALİZLER
    MÜŞTERİLER
    • ÖZEL İSTEK ANALİZ TALEP FORMU
    • MÜŞTERİ ŞİKAYETLERİ
    • SIK SORULAN SORULAR
    • MÜŞTERİ MENMUNİYET ANKETİ
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksMersin Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü > Menu

Mikotoksin-Katkı Analiz Birimi

​Mikotoksin-Katkı Analiz Birimi

​

NUMUNE KABUL KRİTERLERİ VE HOMOJENİZASYONU
        Mikotoksinlerin; gıda ve yemlerde düzensiz dağıldığı (homojen olmadığı) bilinmelidir. Partide mikotoksin bulaşmasının olduğu noktaları belirleyebilmek önemlidir. Bundan dolayı, parti büyüklüğüne ve ürün gruplarına bağlı olarak partiyi(yığını) temsil edebilecek bir numune elde edebilmek için, yığının farklı noktalarından fazla sayıda küçük numunelerin alınması gerekmektedir. Yığını temsil etmeyen numuneden alınacak analiz sonucuna dayanarak, sonraki aşamalarda nasıl bir yol izleneceği hakkında emin bir karar verilemeyeceğinden, bu durum resmi ve gayri resmi (özel istek) numune farkı gözetmeksizin geçerlidir. Laboratuarın analiz sonucunun doğru ve tekrarlanabilir olabilmesi için paçal numunenin homojenize edilmesi gerekmektedir. Homojenizasyon partikül büyüklüğünü küçülterek kontamine partiküllerin parçalanmış numune içerisinde düzgün dağılmasını sağlayan bir prensiptir. Yani homojenizasyon ile çok küçük partikül büyüklüğü ve numune hazırlama ile ilgili değişkenliğin sıfıra yaklaştığı ifade edilmektedir. Bu açıklamalar ışığında partiyi (yığını) temsil edebilecek miktarda ve sayıda alınan küçük numunelerin birleştirilmesiyle elde edilen paçal numune (numunenin tamamı), öğütülür ve iyice karıştırılarak homojenize edilir. Şahit numune öğütülerek ve iyice karıştırılarak homojenize edilmiş paçal numuneden ayrılmalıdır. Yani analize gönderilen numune ile şahit numune aynı homojen özelliğini taşımalıdır. 
       Numunelerin alınması, numune miktarı, paçal numunenin nasıl oluşturulduğu ve homojenizasyon, şahit numune ile ilgili referans olarak “Gıda maddelerinde mikotoksinlerin seviyesinin resmi kontrolü için numune alma, numune hazırlama ve analiz metodu kriterleri tebliği” Tebliği No:2011-32 alınmaktadır.

 
 
MİKOTOKSİNLER
• Mikotoksinler bazı küfler tarafından üretilen toksik maddelerdir. Mikotoksinler birçok küf tarafından özelliklede Aspergillus, Penicillium ve Fusarium tarafından üretilmektedir. 
• Mikotoksinler tarımsal ürünlerde, üretim sürecinde ve depolamada küfler tarafından üretilen doğal toksinlerdir. 
• Mikotoksinler özellikle yüksek sıcaklık ve nemli iklime sahip bölgeler başta olmak üzere tüm dünyada birçok gıdada bulunurlar. 
• Mikotoksin sınıfında bulunan bulaşanlar, Aflatoksinler, Okratoksin A, Fusarium toksinleri ve Patulin’dir. 
• Mikotoksinler tarımsal üretimi, ürün kalitesini, insan sağlığını olumsuz etkilerken, genotoksik ve kanserojen etkisinden dolayı geleceğimizi de olumsuz etkilemektedir. 
AFLATOKSİNLER
• Aflatoksinler sıcak ve nemli koşullarda gelişen Aspergillus flavus ve A. Parasiticus küf türleri tarafından üretilen toksik metobolitlerdir. 
• Aflatoksinler yerfıstığı ve fındık, antepfıstığı gibi diğer yenilebilir kabuklu yemişlerde ve ürünlerinde, kuru meyvelerde, baharatlarda ve tahıllarda bulunmaktadır. 
• Süt ve süt ürünleri de kontamine hayvan yemi kullanımı sonucu aflatoksin içerebilir. 
• Aflatoksinlerin birkaç çeşidi bulunmaktadır. Bunların içinde en fazla toksik etkisi olan Aflatoksin B1’dir. Laboratuar hayvanlarında potansiyel kanserojendir ve insanda genotoksik ve kanserojen etkisi olduğuna dair bulgular mevcuttur. 
OKRATOKSİN A
• Okratosin A sıcak ve nemli koşullarda gelişen küf türleri ve daha düşük sıcaklık ve nemi seven diğer küfler tarafından üretilir. 
• Okratoksin A özellikle tahıllar ve tahıl ürünleri ile kuru üzümler başta olmak üzere birçok gıda ürününde bulunur. Diğer ürünler arasında kahve ve kahve ürünleri, şarap, üzüm suyu, kakao ve kakao ürünleri ve baharatlar bulunmaktadır. Bunların yanında Okratoksin A içeren yemle beslenmiş geviş getirmeyen hayvanlardan elde edilen ürünlerde de tespit edilmiştir. 
• Okratoksin A’nın insanlarda böbrek hasarına sebep olduğu belirlenmiştir. 
FUSARİUM TOKSİNLERİ
• Fusarium küfleri, Fusarium toksinleri olarak bilinen farklı toksinler üretirler. 
• Fusarium toksinleri arasında Deoksinivalenol (DON), T-2 HT-2 toksinleri, Fumonisinler ve Zearalenone bulunmaktadır. 
• Fusarium toksinleri genellikle Avrupa, Asya ve Amerika gibi ılıman iklimlerde yetişen tahıllarda bulunmaktadır. 
PATULİN
• Patulin kontaminasyonu başlıca elmalı ürünlerde olmak üzere diğer küflü meyve, tahıl ve gıdalarda oluşmaktadır. 
*Kaynak:Offcial EU Mycotoxins Legislation Sampling Guidance- UK Food Standarts Agency, Temmuz 2007 

​GIDA VE YEMLERDE YAPILAN MİKOTOKSİN ANALİZLERİ

• Aflatoksin B1, B2, G1, G2 ve Toplam Aflatoksin 
• Aflatoksin M1 
• Okratoksin A 
• Zearalenon 
• Deoksinivalenol (Vomitoksin) 
• Patulin

​Kadro

KADRO UNVANIEĞİTİM​​​​MEVCUT
PERSONEL SAYISI
​DoktoraYüksek LisansLisansÖn LisansLise​
Gıda Mühendisi 2​​​2
Veteriner Hekim ​1​​1
Kimyager​​1​​1
Biyolog​​1​​1
TOPLAM  23   5

Cihaz
CİHAZ ADI
Agilent HPLC FLD Dedektör, Kobrasel (MİTAL C3) 1100 Serisi
Agilent HPLC FLD (MİTAL C2) 1100 Serisi
Agilent HPLC DAD (MİTAL C1) 1100 Serisi​
​ ​ ​

​


İLETİŞİM

    Mersin Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü
  • Adres : Gazi Mah. 1314 Sok. No: 9 33130 Yenişehir / MERSİN

  • Telefon : (324) 326 37 72 (324) 326 39 57

  • Faks : (324) 326 37 97

  • E-Posta : mersin.gidalab@tarimorman.gov.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Intranet
  • Bakanlık e-Posta
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın

MOBİL UYGULAMALAR

©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI