Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
MERSİN GIDA KONTROL LABORATUVAR MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Ana Sayfa
  • KURUMSAL YAPI
    MÜDÜR
    MÜDÜR YARDIMCISI
    BİRİMLER
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    TARİHÇE
    GÖREVLERİMİZ
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
    HİZMET STANDARTLARIMIZ
    • ETİK KURALLAR
    TEKNİK HİZMET BÖLÜMÜ
    • MİKOTOKSİN-KATKI ANALİZ BİRİMİ
    • MİKROBİYOLOJİ ANALİZ BİRİMİ
    • FİZİKSEL ANALİZ BİRİMİ
    • KİMYASAL ANALİZ BİRİMİ
    • NUMUNE KABUL VE RAPOR DÜZENLEME BİRİMİ
    • MİNERAL ANALİZ BİRİMİ
    • KALİTE YÖNETİM BİRİMİ
    • MOLEKÜLER BİYOLOJİ ANALİZ BİRİMİ
    • KALINTI ANALİZ BİRİMİ
    İDARİ HİZMET BÖLÜMÜ
    • DÖNER SERMAYE SAYMANLIĞI
    • İDARİ VE MALİ İŞLER BİRİMİ
    • PROJE EKİBİ
    • SİVİL SAVUNMA AMİRLİĞİ
  • LABORATUVARLAR
    MOLEKÜLER BİYOLOJİ ANALİZ BİRİMİ
    FİZİKSEL ANALİZ BİRİMİ
    KATKI ANALİZ BİRİMİ
    MİNERAL ANALİZ BİRİMİ
    MİKROBİYOLOJİ ANALİZ BİRİMİ
    KİMYASAL ANALİZ BİRİMİ
    MİKOTOKSİN ANALİZ BİRİMİ
    KALINTI ANALİZ BİRİMİ
  • YAYINLAR
    MEVZUAT
    EĞİTİM
    • SERTİFİKA DOĞRULAMA
    • EĞİTİM PROGRAMI
  • BASIN
    ANALİZLER
    MÜŞTERİLER
    • ÖZEL İSTEK ANALİZ TALEP FORMU
    • MÜŞTERİ ŞİKAYETLERİ
    • SIK SORULAN SORULAR
    • MÜŞTERİ MENMUNİYET ANKETİ
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksMersin Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü > Menu

Kalıntı Analiz Birimi

​

KALINTI ANALİZ LABORATUVARINDA YAPILAN ANALİZLER

1-PESTİSİT ANALİZİ (YAĞLAR HARİÇ TÜM GIDALARDA )
Zirai İlaç Kalıntısı: zirai ilaç yöntemi; gıda, yem gibi tarım alanında yetişen bitkileri zararlılardan korumak için yapılan mücadele yöntemidir. Bu işlem sırasında kullanılan ilaç miktarı ve çeşidi önemlidir. İlaç, ambalajı üzerinde belirtilen oranlarda kullanılmalıdır. Gereğinden fazla kullanıldığında ilaçlama yapılan üründe fazla miktarda kalır veya daha geç parçalanır. Bu durumda gıdanın tüketilmesi halinde, ilaç insanların vücudunda kalarak zamanla özellikle de karaciğerde birikir ve ilerki yaşlarda kansere yol açar. Çünkü bu ilaçların vücuttan atılması zordur ve suda çözülmezler. Kullanılan ilacın kendisi de önemlidir. Ulusal veya uluslararası yasaklanmış ilaçlar vardır. Bunlar hiç kullanılmamalıdır. Bu ilaçlar hem tehlikeli hem öldürücü olabilmektedir. Özellikle Bölgemizde yoğun olarak tarımsal üretim (meyve sebze) yapıldığından bu ürünlerin zirai ilaç kalıntısı analizinin mutlaka yapılması gerekmektedir. Zirai ilaç bitkisel olarak beslenen hayvanlardan onların etine ve sütüne de geçmektedir. Bu nedenle hayvansal ürün açısından da risk vardır. Önceki yıllarda ülkemizden ihraç edilen meyve sebzeler, pestisit analizi yapılmadan ihraç edildiği için sorun yaşanmış ve birçok ürünümüz geri dönmüştür. Bu yüzden ülkemizin imajı zedelenmiş ve aynı zamanda birçok ekonomik kayıp meydana gelmiştir. Bu nedenle ve aynı zamanda Bölgemiz meyve sebze üretimi açısından yoğun ve özellikle ihracat açısından önemli bir bölge olduğundan ihracatta sorun çıkmaması ve halkın sağlıklı gıdalar tüketmesi için pestisit analizinin mutlaka yapılması gerekmektedir. Pestisit analizi laboratuarımızda bu konunun eğitimini almış kişiler tarafından uzun zamandır yapılmaktadır. Pestisit analizi Laboratuarımızda GC (Gaz kromatografisi), GC-MS (Gaz Kromatografisi Kütle Spektrometresi), LC-MSMS gibi ileri teknoloji cihazlar ve uluslararası metotlar kullanılarak yapılmaktadır
2-NAFTALİN ANALİZİ (BAL VE BAL ÜRÜNLERİ,PETEKTE)
Naftalin: Naftalin, bir petrol ürünü olup, kanserojen bir maddedir. Bal ve bal mumundaki kalıntısı insan sağlığı açısından risk oluşturmaktadır. Bu nedenle naftalin yerine, mum güvesini ortamdan uzaklaştıran defne, kekik, lavanta çiçeği, ceviz yaprağı ve sofra tuzu gibi doğal maddeler kullanılmalı veya şayet mümkünse boş petekler soğuk hava depoları gibi soğuk ortamlarda saklanmalıdır. Bal, hiçbir yabancı madde ve özellikle bal ihracatımızı olumsuz yönde etkileyebilecek ilaç kalıntısı içermemelidir. Hangi amaçla ve konumda verilirse verilsin (sıvı, katı, toz, duman veya buhar gibi) kovana verilen her türlü maddenin bal ve bal mumunda kalıntı bıraktığı unutulmamalıdır. Naftalin ve kükürt balda kalıntıya neden olması nedeniyle kesinlikle kullanılmamalıdır.
3-GAMA GLUTAMYL BETA CYANO ALANİNE (KABUKLU KIRMIZI MERCİMEKTE)
Gamma glutamyl beta cyanoalanine: Beta cyanoalanine fiğ de bulunan protein olmayan bir aminoasittir. Kırmızı mercimekte beta cyanoalanine bulunmaz. Beta cyanoalanine bir neurotoksindir. Domuzlarda, farelerde ve tavuklarda yapılan araştırmada bu maddenin beyinde biriktiği bulunmuştur. Ayrıca vücuttaki sülfür metabolizmasını da bozmaktadır. Adi fiğ geviş getiren hayvanlarda yem olarak kullanılmaktadır, insan gıdası olarak kullanılması sakıncalıdır. Fare ve kümes hayvanlarında yapılan deneylerde toksik etkiler ve ölümler görülmüştür. Fiğ mercimek görünümünde olduğu için mercimeğe karıştırılarak insanların tüketimine sunulmaktadır. Bunu tespit etmek için Birimimizde TLC yöntemi ile gamma glutamyl beta cyanoalanine analizi yapılmaktadır.

​

Kadro

KADRO UNVANIEĞİTİM​​​​MEVCUT
PERSONEL SAYISI
​DoktoraYüksek LisansLisansÖn LisansLise​
Gıda Mühendisi 1​2​​3
Ziraat Mühendisi ​2​​2
Veteriner Hekim ​1​​1
Su Ürünleri Mühendisi​​3​​3
Biyolog​​1​​1
Laborant​​​1​1
TOPLAM 1  91  11​


Cihaz

CİHAZ ADI
LC-MSMS (Waters Xevo TQD)
LC-MSMS (Shimadzu 8045)
GC-MSMS (Agilent 7000A)
GC-MSMS (Agilent 7000E)
GS-MS (CTC Otosampler) (Agilent 6890)
GC-MS (Agilent 6890)
LC-MSMS (Thermo-Quantiva) HATAY Lab. geldi​


​




İLETİŞİM

    Mersin Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü
  • Adres : Gazi Mah. 1314 Sok. No: 9 33130 Yenişehir / MERSİN

  • Telefon : (324) 326 37 72 (324) 326 39 57

  • Faks : (324) 326 37 97

  • E-Posta : mersin.gidalab@tarimorman.gov.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Intranet
  • Bakanlık e-Posta
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın

MOBİL UYGULAMALAR

©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI