Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
MERSİN GIDA KONTROL LABORATUVAR MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Ana Sayfa
  • KURUMSAL YAPI
    MÜDÜR
    MÜDÜR YARDIMCISI
    BİRİMLER
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    TARİHÇE
    GÖREVLERİMİZ
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
    HİZMET STANDARTLARIMIZ
    • ETİK KURALLAR
    TEKNİK HİZMET BÖLÜMÜ
    • MİKOTOKSİN-KATKI ANALİZ BİRİMİ
    • MİKROBİYOLOJİ ANALİZ BİRİMİ
    • FİZİKSEL ANALİZ BİRİMİ
    • KİMYASAL ANALİZ BİRİMİ
    • NUMUNE KABUL VE RAPOR DÜZENLEME BİRİMİ
    • MİNERAL ANALİZ BİRİMİ
    • KALİTE YÖNETİM BİRİMİ
    • MOLEKÜLER BİYOLOJİ ANALİZ BİRİMİ
    • KALINTI ANALİZ BİRİMİ
    İDARİ HİZMET BÖLÜMÜ
    • DÖNER SERMAYE SAYMANLIĞI
    • İDARİ VE MALİ İŞLER BİRİMİ
    • PROJE EKİBİ
    • SİVİL SAVUNMA AMİRLİĞİ
  • LABORATUVARLAR
    MOLEKÜLER BİYOLOJİ ANALİZ BİRİMİ
    FİZİKSEL ANALİZ BİRİMİ
    KATKI ANALİZ BİRİMİ
    MİNERAL ANALİZ BİRİMİ
    MİKROBİYOLOJİ ANALİZ BİRİMİ
    KİMYASAL ANALİZ BİRİMİ
    MİKOTOKSİN ANALİZ BİRİMİ
    KALINTI ANALİZ BİRİMİ
  • YAYINLAR
    MEVZUAT
    EĞİTİM
    • SERTİFİKA DOĞRULAMA
    • EĞİTİM PROGRAMI
  • BASIN
    ANALİZLER
    MÜŞTERİLER
    • ÖZEL İSTEK ANALİZ TALEP FORMU
    • MÜŞTERİ ŞİKAYETLERİ
    • SIK SORULAN SORULAR
    • MÜŞTERİ MENMUNİYET ANKETİ
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksMersin Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü > Menu

Mineral Analiz Birimi

​

MİNERAL ANALİZ LABORATUVARI

  Gıda güvenliği ve besleyici değerinin belirlen-mesinde gıdanın içerdiği metal düzeyi önemli yer tutmaktadır. Özellikle metallerin insan sağlığı üzerinde olan etkilerinin ortaya konulmasıyla birlikte , belirli bir dozun üzerine çıkıldığında sağlık açısından tehlike oluşturabilecek kurşun, kadmiyum, krom, arsenik ve civa gibi toksik metallerle, demir, bakır, çinko, magnezyum, mangan, potasyum, sodyum gibi metallerin gıdalardaki düzeylerinin belirlenmesi yoluna gidilmiş ve yasal sınırlamalar oluşturulmuştur.

    Gıdalarda metal analizlerinin gerçekleşmesinde farklı teknikler kullanılmakla birlikte, en çok kullanılan teknikler;  atomik absorbsiyon spektrometrik, alev fotometrik, emisyon spektrometrik, polografik ve kolorimetrik teknikler ( Anonymous 1990 ; Pomeranz and Meloan , 1994 ). Yukarıda adı geçen enstrümental tekniklerinin tümü test edilerek numunenin yapısında yer alan interferans  ( girişim ) etki gösteren organik yapıların tamamen yok edilerek inorganik yapıya dönüştürülmesi ve çözünür fazda tutulması gerekmektedir. Metal analizlerinin gerçekleştiril-mesinde laboratuvar ortamının aranacak metallerden arınmış olması gereklidir. Özellikle çok düşük miktarlarda metal araştırması (ppm, ppb gibi ) yapılan laboratuvarlarda oda içerisine verilen havanın filitre edilmesi büyük önem taşır.

      Laboratuvarımız, gıda maddelerinde bulunabilecek mineral madde miktarlarının Kantitatif olarak tespiti amacıyla, Laboratuvara gelen numuneleri, üç aşamadan geçirmektedir. İlk aşamada numunenin tam manasıyla kendini temsil edebilmesi için numunenin kendi özelliğine göre, parçalayıcı, karıştırıcı veya değirmen kullanarak numunenin homejenizasyonu sağlanır. Laboratuvar koşullarından gelebilecek kontaminasyonları önlemek amacıyla gerekli tedbirler alınarak numune ikinci safha olan numunenin parçalanması, diğer bir deyişle '' Eritişim '' aşamasına geçilmektedir. Bu aşamada laboratuvarımızda yine numunenin kendi özelliğine, içerdiği kimyasal yapısına ve kullandığımız cihazların kullanım talimatlarına göre üç farklı Eritişim yöntemi uygulanarak numune analize hazır hale getirilir. Numuneyi analize hazır hale getirdikten sonra, üçüncü safha olan analiz safhasına geçilmektedir. Analizi istenen mineral maddeleri '' ppm '' düzeyinde tespit edebilmek için, Alevli Atomik Absorbsiyon Spectrometre cihazı, mineral maddeleri '' ppb '' düzeyinde tesbit edebilmek içinde Fırınlı Atomik Absorbsiyon Spektrometre cihazı kullanılmaktadır. Bunun yanında hızlı ve çoklu analiz yapabilen ICP-MS cihazımız bulunmaktadır. Genel olarak, laboratuvarımıza gelen numunelerin %95 gibi büyük bir bölümünde, numunede eritişim safhasında, analiz süresini kısaltması, analiz sonuçlarının doğruluğu , Kontaminasyonun minimum düzeylerde olması, numunelerde tam manasıyla eritişim sağlanması gibi avantajlarından dolayı  Mikrodalga kapalı sistem yaş yakma yöntemi uygulanmaktadır.



​Kadro

KADRO UNVANIEĞİTİM​​​​MEVCUT
PERSONEL SAYISI
​DoktoraYüksek LisansLisansÖn LisansLise​
Ziraat Mühendisi ​1​​1
Veteriner Hekim ​2​​2
Laborant​​​1​1
TOPLAM   4  4



​Cihaz
​ ​
CİHAZ ADI
ICP-MS​


​

​minerla ICP.jpg

 


 





İLETİŞİM

    Mersin Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü
  • Adres : Gazi Mah. 1314 Sok. No: 9 33130 Yenişehir / MERSİN

  • Telefon : (324) 326 37 72 (324) 326 39 57

  • Faks : (324) 326 37 97

  • E-Posta : mersin.gidalab@tarimorman.gov.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Intranet
  • Bakanlık e-Posta
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın

MOBİL UYGULAMALAR

©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI