Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
MERSİN GIDA KONTROL LABORATUVAR MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Ana Sayfa
  • KURUMSAL YAPI
    MÜDÜR
    MÜDÜR YARDIMCISI
    BİRİMLER
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    TARİHÇE
    GÖREVLERİMİZ
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
    HİZMET STANDARTLARIMIZ
    • ETİK KURALLAR
    TEKNİK HİZMET BÖLÜMÜ
    • MİKOTOKSİN-KATKI ANALİZ BİRİMİ
    • MİKROBİYOLOJİ ANALİZ BİRİMİ
    • FİZİKSEL ANALİZ BİRİMİ
    • KİMYASAL ANALİZ BİRİMİ
    • NUMUNE KABUL VE RAPOR DÜZENLEME BİRİMİ
    • MİNERAL ANALİZ BİRİMİ
    • KALİTE YÖNETİM BİRİMİ
    • MOLEKÜLER BİYOLOJİ ANALİZ BİRİMİ
    • KALINTI ANALİZ BİRİMİ
    İDARİ HİZMET BÖLÜMÜ
    • DÖNER SERMAYE SAYMANLIĞI
    • İDARİ VE MALİ İŞLER BİRİMİ
    • PROJE EKİBİ
    • SİVİL SAVUNMA AMİRLİĞİ
  • LABORATUVARLAR
    MOLEKÜLER BİYOLOJİ ANALİZ BİRİMİ
    FİZİKSEL ANALİZ BİRİMİ
    KATKI ANALİZ BİRİMİ
    MİNERAL ANALİZ BİRİMİ
    MİKROBİYOLOJİ ANALİZ BİRİMİ
    KİMYASAL ANALİZ BİRİMİ
    MİKOTOKSİN ANALİZ BİRİMİ
    KALINTI ANALİZ BİRİMİ
  • YAYINLAR
    MEVZUAT
    EĞİTİM
    • SERTİFİKA DOĞRULAMA
    • EĞİTİM PROGRAMI
  • BASIN
    ANALİZLER
    MÜŞTERİLER
    • ÖZEL İSTEK ANALİZ TALEP FORMU
    • MÜŞTERİ ŞİKAYETLERİ
    • SIK SORULAN SORULAR
    • MÜŞTERİ MENMUNİYET ANKETİ
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksMersin Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü > Menu

Mikotoksin Analiz Birimi

​

NONumune Çeşidi

Numunenin Taşıması Gereken Kriterler

(Laboratuvara Teslim koşullarında yazılacak)

Numune​​​
​​​Sıcaklığı​Miktarı​
​​​Kab S.T.DKab. M.T.D
1Çok Küçük (Bitkisel yağ, Distile Akollu  İçkiler, Elma suyu vb. Üzüm suyu vb,  Süt, Süt Ürünleri)Orijinal ambalajında gerektiğinde soğuk zincire uygun olarak  ve sağlam bozulmamış ve son kullanma tarihi dolmamış olmalıdır4-25ºC 1 L ve/veya Kg 
2Türev ürünler (Öğütülmüş yiyecek un, fındık, fıstık ezmesi)

Gıda Numunelerin; "Türk Gıda Kodeksi Gıdalardaki Mikotoksin limitlerinin resmi kontrolü için Numune Alma, Numune Hazırlama ve Analiz Metod Kriterleri Tebliği"15 mart 2018 (Tebliğ no:2018/10) 'ne ve Yem numunelerinde ise 21 ocak 2017 tarih ve 29955 sayılı resmi gazetede yayınlanan "Yemlerin Resmi Kontrolü ve İçin Numune Alma ve Analiz Metotlarına Dair Yönetmelik" hükümlerine  uygun olarak alınmalı ve mikotoksin laboratuarlarına, yeterli miktarda homojenize edilmiş analiz numunesi  (şahit numune homojenize edilmiş paçal numuneden elde edilen asıl numunenin diğer yarısı olmalıdır)  gönderilmelidir. Yukarıdaki tebliğ ve yönetmeliğin hükümleri saklı kalmak kaydıyla hem bir örnek olarak hemde istisnai  vb. durumlarda asgari aşağıdaki şartlar sağlanmalıdır.

 

1)Yeterli miktarda olan ve öğütülerek homojen hale getirilen paçal numuneler öğütme sonrası şahit ve asıl numune olarak ikiye ayrılmalıdır.  Numuneler öğütüldükten sonra koyu renkli ambalajlara konularak laboratuvara getirilmelidir. Öğütülmüş sert kabuklu meyveler ile yerfıstığı, ayçekirdeği, kabak çekirdeği, kabuklu meyve içeren karışık çerezler gibi ürünlerde kabuk-iç oranını tespit edebilmek için 50-250 gr. Öğütülmemiş numune de talep edilmektedir.

Yerfıstığı, diğer yağlı tohumlar ve sert kabuklu kuru meyvelerde; Numunelerin; 2018/10 nolu tebliğin B bendinin sayfa 10'daki 4. Maddesindeki tablo 2 deki  Numune miktarları, parti büyüklüğü 0.1- 15 ton aralığındaki ürünler için düzenlenmiştir. Bu aralıktaki numune miktarları da  1-10 kg  olabilir.

2)Numune üzerine kodlama işlemi, sökülmeyecek bir etiketleme sistemi veya silinmez kalemle özellikle A ve B alt parti numuneleri ve şahitleri çaprazlama karıştırılmadan doğru olarak  yapılmalıdır.

 

3) Numunelerin; 2018/10 nolu tebliğin B bendinin sayfa 10'daki 4. Maddesindeki "Parti ağırlığına bağlı olarak alınması gereken birincil numune sayısı ve paçal numunenin bölünmesi ile ilgili olarak Tablo 2'de gösterilen tanımlamalara bağlı kalarak a,b,c alt maddeleri göz önünde bulundurularak A,B, gibi alt grup olarak tanımlanan numunelerde; partiyi temsil edecek miktarda ve öğütülerek homojen edilmiş olmalıdır. A paçal numunesi öğütülür, bu numuneden A ilk numune ve A şahit olarak ayrılmalıdır. Bu gibi durumlarda B partisine de aynı işlemler uygulanmalıdır. 2018/10 nolu tebliğin B bendinin sayfa 12'deki 8. Maddesindeki (a) başlığının"ayıklama yada başka bir fiziksel işlem görecek olan yerfıstığı, diğer yağlı tohumlar, kayısı çekirdekleri ve sert kabuklu meyvelerde" partinin kabulü için ve doğru değerlendirme yapılması için bu tür numuneler yukarıda belirtilen özel bilgileri analizi yapan ve değerlendiren birime NKRD'nin düzenlediği Numune Teslim Formu ile resmi olarak bildirilmelidir. 

4) NKRD'de mikotoksin analiz laboratuarına gönderilen analiz talep yazısında söz konusu numunelerin kullanım amacı bulaşanlar yönetmeliği hükümlerini karşılayacak şekilde  belirtilmelidir. 29.12.2011 tarih ve 28157 nolu Mükerrer sayılı Resmi Gazete ve TGK Bulaşanlar yönetmeliğince Doğrudan insan tüketimine sunulan veya doğrudan insan tüketimine sunulmayan ürünler için farklı limitler belirlenmiştir. Yerfıstığı, diğer yağlı tohumlar, kuru ve sert kabuklu meyveler, pirinç ve mısır v.b. ürünlerde ilgili yönetmeliğin madde 8 (b) bendine uygun şekilde kullanım amacı belirtilmelidir. Kullanım amacı belirtilmeyen numunelerde ilgili yönetmeliğin ilgili madde 9 un 2. Fıkrasına istinaden doğrudan insan tüketimine sunulacak ürün grubunda değerlendirmeye alınacaktır. Yönetmeliğin madde 8 (b) bendinde kullanım amacı için "insan tüketimine sunulmadan veya gıda bileşeni olarak kullanılmadan önce aflatoksin miktarını azaltmak amacıyla ayıklama veya diğer fiziksel işlemlere tabi tutulması gereken ürün" şeklinde ifade edilmektedir.

5) Yem analizlerinde Yemlerde İstenmeyen Maddeler Hakkında Tebliğ (Tebliğ no: 2014/11) kabul edilebilir en çok miktar (mg/kg) %12 rutubete göre verilmiştir. Analiz sonuçlarının hesaplanabilmesi ve değerlendirme yapılabilmesi için, yem numunelerinde rutubet sonuçlarının mikotoksin analiz laboratuarına bildirilmesi gerekmektedir. Yemlerde N'li numunelerde her N için ayrı ayrı analiz yapılacağından bu numuneler birbiri ile karıştırılmadan kaç N'den oluştuğu yazılı olarak analiz yapacak birimlere bildirilmelidir.

 

6) Deoksinivalenol(Don) analizlerinden 2.4.5. Makarnada kabul edilebilir en çok miktar (mg/kg) %12 rutubete göre verilmiştir.  

 

7) (Tebliğ no:2018/10)'ye  ayrılan şahit numuneler Numune Kabul ve Rapor Düzenleme biriminde saklanması gerekmektedir. (17.12.2011 tarihinde 28145 sayılı resmi gazetede yayımlanan Gıda ve Yemin Resmi Kontrollerine Dair Yönetmelik) Ancak ilgili birimde saklanan şahit numunelerin saklama koşulu mikotoksin içeriğinin artmasını önleyecek derin dondurucu veya buzdolabı koşullarında yapılmalıdır. Mikotoksin  numuneleri  uygun koşullarda saklanması zorunludur.

 

8)Burada belirtilen numune miktarları (Tebliğ no:2018/10)deki küçük-büyük parti büyüklüğüne bağlı   olarak genel bir aralıkta belirtilmiştir. Uygulamada parti büyüklüğüne göre o partiye ait numune miktarı için tebliği hükümlerindeki  geçerlidir. Sıcaklık aralığı gelen numune hemen analize alınacak ise geçerlidir. Kısa süreli beklemede buz dolabı(4ºC) şartları geçerli olup uzun süreli numune beklemelerinde ise derin dondurucuda yapılmalıdır.

 

9) "Türk Gıda Kodeksi Gıdalardaki Mikotoksin Limitlerinin Resmi Kontrolü için Numune Alma, Numune Hazırlama ve Analiz Metod Kriterleri Tebliği" (Tebliğ no:2018/10) ve diğer tebliğ ve yönetmeliklerle ilgili Numune Kabul ve Rapor Düzenleme birimi ile yaşanan aksaklıkları önlemek adına bilgilendirme(eğitim) toplantısı yapılması yaralı olacaktır.

10)  17.12.2011 tarihinde 28145 sayılı resmi gazetede yayımlanan gıda ve yemin resmi kontrollerine dair yönetmelik ile analiz sonuçlarının değerlendirilmesi ve şahit numune ayrılması, saklanması ve birincil numune sonucunda itiraz sonrası şahit numunenin aynı laboratuarda çalışılması görevi Gıda Kontrol Laboratuvarlarına verilmiştir. Bu bağlamda Tebliği 2018/10'göre numunelerin homojenizasyon yapılmalıdır.  Bunun için Numune Kabul ve Rapor Düzenleme biriminde görevlendirme yapılmalıdır. Görev tanımı yapılan NKRD personeli ile mikotoksin laboratuarı matriks grupları ve öğütücü bazında  numune miktarı ve zamana bağlı olarak homojenize edilen örneklerde seri analizler yapılarak homojenizasyon testleri yapılması gerekmektedir. Bu analizlerin  sonucunun uygunluğu istatistiksel olarak gösterilerek  homojenizasyon talimatı  hazırlamalıdır. Aksi durumda analizi yapılan birinci nunune ile şahit numune analiz sonucu arasında büyük farklılıklar olması kaçınılmazdır.

11) Bakanlığın resmi kontrolleri sırasında kurutma, seyreltme, işleme ve/veya karıştırma işlemleri veya bu işlemler sonucunda elde edilen kurutulmuş, seyreltilmiş işlenmiş ve/veya bileşik gıdalar için(Karışık çerez, fıstıklı fındıklı vb. helva, ballı çerez, fındıklı fıstıklı vb. kakao, cezerye gibi benzer gıdalarda) karışımların nispi oranları  NKRD tarafından Numune Teslim Formunda muhakkak belirtilmesidir.  Kabuklu olan çerezlerde kabuk iç oranı için bir miktar sağlam numune mikotoksin laboratuarına gönderilmelidir.

 

4-25ºC 1-10 Kg 
3Küçük Taneliler (Tahıl, arpa, yulaf, pirinç vs.)​4-25ºC 1-10 Kg 
4Orta Büyüklükte Taneliler ( Mısır, pamuk tohumu)​4-25ºC 10 Kg 
5(Yerfıstığı, Diğer Yağlı Tohumlar Kayısı Çekirdeği ve Sert kabuklu Meyveler)​4-25ºC 2-20 Kg 
6Baharatlar (Parti büyüklüğüne bağlı olarak)​4-25ºC 0,5-10 Kg 
7Kuru incir dışındaki kuru meyveler​4-25ºC 1-10 Kg 
8Kahve ve Ürünleri ile meyan kökü vb.​4-25ºC 1-10 Kg 
9Yem ve Yem Maddeleri​4-25ºC 0,5-1 Kg 
10Kuru İncir​4-25ºC 3-10 Kg 
11Süt ve Süt Ürünleri​4-25ºC 1 Lt veya Kg 
12Tahıl ve Tahıl Ürünleri​4-25ºC 1-10 Kg 
  ​    


İLETİŞİM

    Mersin Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü
  • Adres : Gazi Mah. 1314 Sok. No: 9 33130 Yenişehir / MERSİN

  • Telefon : (324) 326 37 72 (324) 326 39 57

  • Faks : (324) 326 37 97

  • E-Posta : mersin.gidalab@tarimorman.gov.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Intranet
  • Bakanlık e-Posta
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın

MOBİL UYGULAMALAR

©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI