Gıda ve
yemlerde oluşan mikotoksinler, bugün dünyada gıda üreticisi olan bölgelerin
büyük bölümünde, gıda güvenliği için önemli bir tehlike oluşturmaktadır. Mikotoksinler
gıdalarda ve yemlerde sıklıkla rastlanan; insanlarda, hayvanlarda ve bitkilerde
yan etkilere, ekonomik kayıplara neden olan küflerin (özellikle Aspergillus,
Penicillium, ve Fusarium) bırakmış olduğu metobolitlerdir.
İnsan ve
hayvan sağlığı üzerinde güçlü ve çeşitli toksik etkiler oluşturmaktadırlar.
Bazı mikotoksinler kanserojendir, bazıları ise organlarda geri dönüşümü olmayan
hasarlara sebep olmaktadır. Düşük seviyede bulunmaları bile karaciğerde depo
edildikleri için tehlikelidir.
Mikotoksinlerin
kimyasal yapıları incelendiğinde çoğunun aromatik yapıda olduğu, daha az bir
kısmının da alifatik bileşiklerden oluştuğu görülür. Genellikle yüksek
sıcaklıklara dirençlidirler, mikotoksin çeşitlerine, sıcaklık derecelerine ve
uygulama sürelerine göre farklı stabilite gösterirler. Mikotoksinleri üreten
mantarlar, rüzgar ve hava akımlarıyla taşınarak her yerde bulunabilirler. Kontaminasyon
düzeyi; iklim koşullarına, ürünün cinsine ve coğrafi konumuna bağlı olarak
mevsimden mevsime, yıldan yıla farklılık gösterebilir.
Fındık, antep
fıstığı, badem; arpa, mısır, buğday, pirinç gibi hububatlar; kuru meyveler
(kuru incir, kuru üzüm); baharatlar; süt ve süt ürünleri; kahve çeşitleri ve
yemlerdeki mikotoksin oluşumunun önlenmesi, gıda ve yemlerdeki varlığının
tespit edilmesi Türkiye ekonomisi açısından önem taşımaktadır.
Laboratuarımızda
gıda ve yemlerdeki Aflatoksin, Aflatoksin M1, Deoksinivalenol, Okratoksin A,
Zearalenon, Fumonisin analizleri, uluslararası metotlara göre yapılmaktadır. Tüm
tohumlular ve bunlardan yapılmış tüm ürünlerde Aflatoksin B₁ ve Toplam
Aflatoksin (B₁+ B₂+ G₁+ G₂) Tayini; Tahıllar, Tahıl İçeren Gıdalar ve Yemlerde Deoksinivalenol (DON)
Tayini Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından akredite edilmiştir.
Laboratuarımızda bulunan cihazlar:
Laboratuarımızda
2 adet HPLC, 2 adet analitik terazi, ultra saf su cihazı, ultrasonik su
banyosu, öğütücü, çok sayıda çelik blendır ve çeşitli laboratuvar malzemeleri
mevcuttur.
Çalışanlar | Ünvan |
Mehmet ÜNLÜ | Jeofizik Mühendisi(Birim Sorumlusu)
|
Zeynep DEĞİRMEN
| Kimyager
|
Yücel ERDOĞAN
| Ziraat Mühendisi
|
Ali BALCI
| Laborant
|