ALO 174
ALO 177
Görme Engelliler
TR
  • EN

T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
KOCAELİ GIDA KONTROL LABORATUVAR MÜDÜRLÜĞÜ
  • Anasayfa
  • KURUMUMUZ
    • YÖNETİM
    • HAKKIMIZDA
    • ETİK DAVRANIŞ KURALLARI
  • FAALİYETLERİMİZ
  • ANALİZLER
  • NUMUNE KABUL
    • NUMUNE KABUL BİRİMİ
    • ANALİZ ÜCRETLERİ
    • ANALİZ BAŞVURUSU
  • MÜŞTERİ HİZMETLERİ
    • ÖNERİ İSTEK VE ŞİKAYET
    • MÜŞTERİ MEMNUNİYET ANKETİ
  • LABORATUVARLARIMIZ
    • MOLEKÜLER BİYOLOJİ LABORATUVARI
    • MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARI
    • KATKI VE MİNERAL LABORATUVARI
    • KİMYASAL LABORATUVARI
    • MİKOTOKSİN LABORATUVARI
    • FİZİKSEL LABORATUVARI
    • KALINTI LABORATUVARI
  • YARDIMCI BİRİMLER
    • İDARİ VE MALİ İŞLER ŞEFLİĞİ
    • DÖNER SERMAYE SAYMANLIĞI
  • İLETİŞİM
  • BANKA HESAP BİLGİLERİ
  • KALİTE YÖNETİM
    • GÖREVLERİ
  • İletişim
Ara
    Skip Navigation LinksKocaeli Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü > Menu

Mikotoksin Laboratuvarı

Gıda ve yemlerde oluşan mikotoksinler, bugün dünyada gıda üreticisi olan bölgelerin büyük bölümünde, gıda güvenliği için önemli bir tehlike oluşturmaktadır. Mikotoksinler gıdalarda ve yemlerde sıklıkla rastlanan; insanlarda, hayvanlarda ve bitkilerde yan etkilere, ekonomik kayıplara neden olan küflerin (özellikle Aspergillus, Penicillium, ve Fusarium) bırakmış olduğu metobolitlerdir.

İnsan ve hayvan sağlığı üzerinde güçlü ve çeşitli toksik etkiler oluşturmaktadırlar. Bazı mikotoksinler kanserojendir, bazıları ise organlarda geri dönüşümü olmayan hasarlara sebep olmaktadır. Düşük seviyede bulunmaları bile karaciğerde depo edildikleri için tehlikelidir.

Mikotoksinlerin kimyasal yapıları incelendiğinde çoğunun aromatik yapıda olduğu, daha az bir kısmının da alifatik bileşiklerden oluştuğu görülür. Genellikle yüksek sıcaklıklara dirençlidirler, mikotoksin çeşitlerine, sıcaklık derecelerine ve uygulama sürelerine göre farklı stabilite gösterirler. Mikotoksinleri üreten mantarlar, rüzgar ve hava akımlarıyla taşınarak her yerde bulunabilirler. Kontaminasyon düzeyi; iklim koşullarına, ürünün cinsine ve coğrafi konumuna bağlı olarak mevsimden mevsime, yıldan yıla farklılık gösterebilir.

Fındık, antep fıstığı, badem; arpa, mısır, buğday, pirinç gibi hububatlar; kuru meyveler (kuru incir, kuru üzüm); baharatlar; süt ve süt ürünleri; kahve çeşitleri ve yemlerdeki mikotoksin oluşumunun önlenmesi, gıda ve yemlerdeki varlığının tespit edilmesi Türkiye ekonomisi açısından önem taşımaktadır.

Laboratuarımızda gıda ve yemlerdeki Aflatoksin, Aflatoksin M1, Deoksinivalenol, Okratoksin A, Zearalenon, Fumonisin analizleri, uluslararası metotlara göre yapılmaktadır. Tüm tohumlular ve bunlardan yapılmış tüm ürünlerde Aflatoksin B₁ ve Toplam Aflatoksin (B₁+ B₂+ G₁+ G₂) Tayini; Tahıllar, Tahıl İçeren Gıdalar ve Yemlerde Deoksinivalenol (DON) Tayini Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından akredite edilmiştir.

Laboratuarımızda bulunan cihazlar:

Laboratuarımızda 2 adet HPLC, 2 adet analitik terazi, ultra saf su cihazı, ultrasonik su banyosu, öğütücü, çok sayıda çelik blendır ve çeşitli laboratuvar malzemeleri mevcuttur.

 

ÇalışanlarÜnvan
Mehmet ÜNLÜJeofizik Mühendisi(Birim Sorumlusu)
Zeynep DEĞİRMEN
Kimyager
Yücel ERDOĞAN
​Ziraat Mühendisi
​Ali BALCI
Laborant

E-HİZMETLER

Gübre Takip Sistemi

Gübre Takip Sistemi

Tarım Tv

Tarım Tv

III. Tarım Orman Şurası

III. Tarım Orman Şurası

Alo 180

Alo 180

Geleceğe Nefes

Geleceğe Nefes

Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık

Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık

Genç Çiftçilerin Desteklenmesi Projesi

Genç Çiftçilerin Desteklenmesi Projesi

http://www.evf.gov.tr/

http://www.evf.gov.tr/

Kulak Küpe Sorgulama

Kulak Küpe Sorgulama

Hayvan Bilgi Sistemi

Hayvan Bilgi Sistemi

Tarım Orman Bülteni

Tarım Orman Bülteni

Türk Tarım Orman Dergisi

Türk Tarım Orman Dergisi

Dijital Tarım Pazarı

Dijital Tarım Pazarı

Atık Sularda Covid-19 Yayılımı Takibi

Atık Sularda Covid-19 Yayılımı Takibi

İLETİŞİM

    Kocaeli Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü
  • Adres : Ovacık Mahallesi Burçak Sokak No:9 Başiskele / KOCAELİ

  • Telefon : 0262 312 10 60- 61-62

  • Faks : 0262 312 10 65

  • E-Posta : kocaeli.gidalab@tarimorman.gov.tr

  • KEP : tarimveormanbakanligi@hs01.kep.tr

Android
IOS

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Biyogüvenlik
  • e-Kütüphane
  • e-İmza Servisi
  • Intranet
  • Hizmet İçi Eğitim
  • Bakanlık e-Posta
  • Arabuluculuk
YUKARI ​