T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
İSTANBUL GIDA KONTROL LABORATUVAR MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Anasayfa
  • KURUMSAL YAPI
    MÜDÜR
    MÜDÜR YARDIMCISI
    TARİHÇE
    YÖNETİM VE ORGANİZASYON
    BİRİMLER
    KALİTE POLİTİKASI
    ETİK DEĞERLER
    YÖNETİMİN BEYANI
  • LABORATUVARLAR
    NUMUNE KABUL RAPOR DÜZENLEME BİRİMİ
    FİZİKSEL ANALİZ LABORATUVAR BİRİMİ
    KİMYASAL ANALİZ LABORATUVAR BİRİMİ
    KATKI LABORATUVAR BİRİMİ
    KALINTI LABORATUVAR BİRİMİ
    MİKROBİYOLOJİ LABORATUVAR BİRİMİ
    TOKSİN LABORATUVAR BİRİMİ
    MİNERAL ANALİZ LABORATUVAR BİRİMİ
    AMBALAJ VE DİOKSİN LABORATUVAR BİRİMİ
    MOLEKÜLER BİYOLOJİ LABORATUVAR BİRİMİ
  • AKREDİTASYON SERTİFİKALARIMIZ
    2025 AKREDİTASYON SERTİFİKASI 🇹🇷
    2025 AKREDİTASYON SERTİFİKASI ᴇɴ
    2025 HELAL AKREDİTASYON SERTİFİKASI 🇹🇷
    2025 HELAL AKREDİTASYON SERTİFİKASI ᴇɴ
  • ANALİZ TALEP FORMU & ANALİZ FİYAT LİSTESİ
    2025 ANALİZ FİYAT LİSTESİ
    HESAP BİLGİLERİ
    ANALİZ TALEBİ İÇİN BAŞVURU
    ANALİZ BİLGİSİ
  • İLETİŞİM
Skip Navigation Linksİstanbul Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü > Menu

Mineral Analiz Laboratuvar Birimi

​

İnsanların yaşamları için temel gereksinimi olan gıdaların güncel teknolojik gerekler doğrultusunda üretilmesi, sağlıklı ve dengeli beslenmenin temini yolunda önemli bir hizmettir. Ayrıca gıda teknolojisinin gelişmesi ve tüketicinin bilinçlenmesi de ürün kalitesini iyileştirme gayretlerini arttırmaktadır.

 

Mineral Analiz Laboratuvarı'nda insan sağlığını doğrudan etkileyebilecek minerallerin varlığının tespiti, gıda güvenilirliği veya gıdanın besleyici değerinin belirlenmesi amacıyla yapılmaktadır. Özellikle ağır metaller olmak üzere bazı minerallerin gıdalarda belirli konsantrasyonların üzerine çıkması insan sağlığı açısından önemli bir tehdit oluşturmaktadır. Ağır metaller pek çok endüstriyel atıkta ve atıkların kontamine ettiği yer altı sularında, toprakta ve havada bulunabilmektedir. Ağır metaller çoğunlukla çevreden tarlada gelişmekte olan ürüne, bu ürünle beslenen hayvanların süt ve etlerine veya su ve deniz ortamlarından su ürünlerine geçmektedir. Bunun dışında çevreden hammaddeye ve üretim aşamasında işlenmekte olan ürüne de bulaşması söz konusudur.

Ağır metaller ile kontamine olan gıdaların tüketilmesi sonucunda zehirlenmeler oluşabilmektedir. İçinde gıda maddesi saklanan ambalaj ve kapların yüzeylerinde çözünme sonucunda da metalik kontaminasyon oluşabilmektedir. Örneğin asitli gıdaların bakır veya kurşun kaplarda bekletilmesi sonucunda toksik metaller çözünerek gıda maddesine geçebilmekte ve bunun sonucunda da akut zehirlenmeler oluşabilmektedir. Metallerin insan sağlığı üzerinde olan etkilerinin ortaya konulmasıyla birlikte, belirli bir dozun üzerine çıkıldığında sağlık açısından tehlike oluşturabilecek kurşun, kadmiyum, krom, arsenik ve civa gibi toksik metaller ile demir, bakır, çinko, magnezyum, mangan, potasyum ve sodyum gibi metallerin gıdalardaki düzeylerinin belirlenmesi yoluna gidilmiş ve yasal sınırlamalar oluşturulmuştur.

BÖLÜMLER

Laboratuvarımız iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde gıda, gıda katkı, gıda takviyesi, yem veya yem katkı numuneleri homojen hale getirilmekte ve mikrodalga yakma cihazında çözdürülmekte olup; ikinci bölümde ise hazırlanan numunelerin ICP-MS veya ICP-OES cihazlarında analizi gerçekleştirilmektedir. Laboratuvarımızda gıda ile temas eden porselen, kağıt, cam ve plastik madde ve malzemelerde bazı ağır metallerin spesifik migrasyon analizleri ICP-MS cihazı kullanılarak yapılmaktadır. Ayrıca kullanım sularında çeşitli anyon ve katyonların analizleri iyon kromatografi cihazı ile yapılmaktadır.

CİHAZ DURUMU

NoCihaz AdıAlındığı YılMarka/ModelSayısıYapılan Analizler
1ICP-MS2011Agilent/7700x1Ağır Metal ve Metal Analizleri
2ICP-MS2014Thermo/ICAP Q1Ağır Metal ve Metal Analizleri
3ICP-OES2015Thermo/ICAP 74001Ağır Metal ve Metal Analizleri
4İyon Kromotografi Cihazı2014Dionex/ICS 50001Anyon ve Katyon Analizi
5Mikrodalga Yakma Cihazı2012Cem/Mars61Numune Çözümlendirme
6Mikrodalga Yakma Cihazı2013Cem/Mars61Numune Çözümlendirme
7Mikrodalga Yakma Cihazı2015Antoonpaar/Multiwave pro1Numune Çözümlendirme
8Analitik Terazi2015Shimadzu1Numune Tartımı

 


PERSONEL DURUMU

Kadro UnvanıMevcut Personel Sayısı
 Laboratuvar Birim Sorumlusu1
Gıda Mühendisi4
TOPLAM5


İLETİŞİM

    İstanbul Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü
  • Adres : Florya Caddesi No:78 Şenlikköy -Florya/-Bakırköy /İSTANBUL

  • Telefon : 0(212) 663 39 61-62-63

  • Faks : 0(212) 663 42 96 - 0(212) 662 42 13

  • E-Posta : istanbul.gidalab@tarimorman.gov.tr

  • KEP : tarimveormanbakanligi@hs01.kep.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

Android
IOS

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Biyogüvenlik
  • e-Kütüphane
  • e-İmza Servisi
  • Intranet
  • Hizmet İçi Eğitim
  • Bakanlık e-Posta
  • Arabuluculuk
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın
©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI