Gıda sanayi ve ticaretinde yaşanan hızlı gelişmeler ve değişim süreci ile birlikte gıda maddelerinin üretim teknikleri gelişmekte, buna paralel olarak da ürün formülasyonu ve ürün çeşitliliğinde artışlar olmaktadır. Tüketiciye sunulan gıda maddeleri değişiklik ve çeşitlilik gösterdikçe bunların kontrolü de önem kazanmaktadır.
Laboratuvarımıza getirilen ithalat, ihracat, resmi istek, denetim ve Bakanlığımız izleme projeleri çerçevesinde alınan numuneler ile şahıs ve firmaların özel istek numunelerinin analizleri, Türk Gıda Kodeksi, Türk Standartları, Uluslararası metotlar (AOAC,FCC,vs.)'a göre yapılmaktadır. Metotların güncelliği takip edilmektedir. Yapılan analizlerde analiz sonucu değerlendirmesi yapılmaktadır. Laboratuvarımızda hizmet içi ve özel sektör talepleri doğrultusunda eğitim hizmetleri verilmektedir.
Fiziksel Analiz Laboratuvarında gıda, gıda katkı, yem, yem katkı, su ve su ürünleri numunelerinin; organoleptik(renk, görünüş), rutubet/kuru madde, briks, pH, kırılma indisi, yabancı madde, elek analizleri, özgül ağırlık, kalorimetre ile brüt kalori tayini gibi bilinen fiziksel analizler ile Anton Paar Carbo QC cihazı ile gazlı içeceklerde karbondioksit tayini, bal da elektriksel iletkenlik, birada renk analizi, nişasta tip tayini ve yem mikroskobisi gibi analizler de başarı ile yapılmaktadır.
Konusunda uzman teknik elemanlarla mevzuata uygun olarak 100'e yakın analiz çalışılmaktadır.
Fiziksel Analiz Laboratuvarı ilk olarak 'Tahıl ve Tahıl Ürünlerinde Rutubet Tayini' analizi ile 17 Mayıs 2004 Tarihinde TÜRKAK tarafından akredite edilmiştir. Günümüze kadar geçen süre içinde toplam 22 metotta akreditasyon ve kapsam genişletme çalışmalarını başarı ile gerçekleştirmiştir. Laboratuvarımız analiz sonuçlarının güvenilirliliğini ve doğruluğunu Uluslararası Central Science Laboratory (FAPAS), Ulusal Metroloji Enstitüsü (UME) gibi resmi kuruluşlar tarafından yürütülen yeterlilik testlerine katılarak kontrol etmekte olup, sonuçlarda da %100 başarı ile aralıkları içinde kalınmaktadır.
Hızla gelişen gıda sanayi içinde, her yıl analiz çeşitliliğini en güvenilir şekilde artırmak ve analiz kalitesini yükseltmek temel amacımızdır.
PERSONEL DURUMU
Kadro Unvanı | Mevcut Personel Sayısı |
Gıda Mühendisi | 2
|
Ziraat Mühendisi Tekniker
| 2
1 |
Hizmetli
| 1
|
TOPLAM | 6
|
ALET VE EKİPMANLAR
No | Cihaz Adı | Adedi | No | Cihaz Adı | Adedi |
1 | Analitik Terazi | 2 | 18 | Sirkülasyonlu Su Banyosu | 1 |
2 | Terazi | 1 | 19 | Kalorimetre | 1 |
3 | Etüv | 1 | 20 | Santrifüj | 1 |
4 | Etüv | 1 | 21 | CO2 Tayin Cihazı | 1 |
5 | Refraktometre - Dijital | 1 | 22 | Öğütücü | 1
|
6 | Düşme Sayısı | 1 | 23 | İletkenlik Ölçer Cihazı | 1 |
7 | Vakumlu Etüv | 1 | 24 | Spektrofotometre | 1 |
8 | Buğday Değirmeni | 1 | 25 | Elek sallama cihazı | 1 |
9 | Hektolitre Tayin Cihazı | 1 | 26 | Vakum pompası | 1 |
10 | Hızlı Nem Tayin Cihazı | 1 | 27 | Ceketli ısıtıcı | 1 |
11 | Buzdolabı | 1 | 28 | Çeşitli göz açıklığında elekler | 1 |
12 | Derin Dondurucu | 1 | 29 | Kumpas | 1 |
13 | Mikroskop | 1 | 30 | Dijital Mikrometre | 1 |
14 | Binoküler Mikroskop(Stereo) | 1 | 31 | Çeker Ocak | 1 |
15 | pH Metre | 1 | | | |
16 | Manyetik Karıştırıcı | 1 | | | |
17 | Kurutucu Etüv | 1 | | | |