ALO 174
ALO 177
Görme Engelliler
TR
  • EN

T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
ANKARA GIDA KONTROL LABORATUVAR MÜDÜRLÜĞÜ
  • Anasayfa
  • KURUMUMUZ
    • MÜDÜRÜMÜZ
    • TARİHÇE
    • KURULUŞ VE GÖREVLERİMİZ
    • ORGANİZASYON ŞEMAMIZ
    • MİSYON VE VİZYONUMUZ
  • KALİTE YÖNETİM BİRİMİ
    • HAKKINDA
    • KALİTE POLİTİKAMIZ
    • AKREDİTASYON KAPSAMI
    • PROJELERİMİZ
    • AKREDİTASYON SERTFİKASI
    • KALİBRASYON AKREDİTASYON SERTİFİKASI
  • LABORATUVARLAR
    • NUMUNE KABUL VE RAPOR DÜZENLEME BİRİMİ
    • AMBALAJ ANALİZLERİ LABORATUVAR BİRİMİ
    • MOLEKÜLER BİYOLOJİ LABORATUVAR BİRİMİ
    • FİZİKSEL ANALİZLER LABORATUVAR BİRİMİ
    • HİSTOLOJİK ANALİZLER LABORATUVAR BİRİMİ
    • KALINTI ANALİZLERİ LABORATUVAR BİRİMİ
    • KALİBRASYON LABORATUVAR BİRİMİ
    • KİMYASAL ANALİZ LABORATUVAR BİRİMİ
    • KATKI ANALİZLERİ LABORATUVAR BİRİMİ
    • MİKOTOKSİN ANALİZLERİ LABORATUVAR BİRİMİ
    • MİKROBİYOLOJİK ANALİZLER LABORATUVAR BİRİMİ
    • MİNERAL ANALİZLERİ LABORATUVAR BİRİMİ
    • ORİJİN BELİRLEME LABORATUVAR BİRİMİ
    • YEM ANALİZLERİ LABORATUVAR BİRİMİ
    • IŞINLAMA ANALİZ LABORATUVAR BİRİMİ
    • NMR ANALİZLERİ BİRİMİ
  • EĞİTİMLER
  • ANALİZ LİSTESİ VE ÜCRETLER
  • ÖZELİSTEK ANALİZ VE KALİBRASYON TALEP FORMU
  • ETİK KURALLAR
  • MÜDÜRLÜĞÜMÜZ TANITIM BROŞÜRÜ
  • İletişim
Ara
    Skip Navigation LinksAnkara Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü

Moleküler Biyoloji Laboratuvar Birimi

 

GDO, bitki ve hayvanları istenilen bir özellik katmak için başka bir canlıdaki genetik özelliği kopyalayarak diğer canlıya aktarılmasına GDO denir.

Bu yöntemle elde edilen gıdalar bazı yabancı zararlılara, böcek gibi bazı kemirgenlere karşı dirençli hale getirilmiş oluyor. Bu sebepten dolayı tarım ilaçları kullanımı azalmakta bir nebzede olsa faydalı bir yönü bulunmaktadır. Genlere müdahale edilerek tadı, kokusu, rengi, büyüklüğü gibi bazı fiziksel özellikleri de bu sayede istenilen bir kıvama sokulabilmektedir.

Ülkemize ithalat yoluyla yurt dışından gelen ürünler GDO'lu olabilmektedir. Ülkemizin topraklarında yetişen bir üründe GDO olma şansı yoktur ve ülkemizde yasaktır.

Birimimizde DNA tabanlı Real time PCR metoduna dayalı GDO Analizleri yapılmaktadır. DNA İzolasyon Metotları, Bitki Spesifik Gen Analizleri ve Tip Belirleme ve Miktar Tayini analizleri ana başlıkları altında toplam 50 analiz yapılmaktadır.

 

​​
Personel9 (Teknik ve Sağlık Hizmetleri Sınıfı) Personeli İle Hizmet Vermektedir.
Ana Çalışma Konuları
  • Tarama Analizi: (35S Promotör, NOS Terminatör ve FMV Promotör) Gıda, yem ve tohum örneklerine yapılan ve GDO'nun tespitine yönelik bir analizdir. Tarama analizinde bu bölgelerden birinin veya  bir kaçının bulunması ürünün GDO içerdiğinin göstergesidir. Söz konusu analizde tespit limiti; ≤10 DNA kopyasıdır. Bu değer yaklaşık 10000 dane içerisinde 1 dane GDO'lu olduğu taktirde tespit edilebilir anlamı taşımaktadır.
  • Bitki Spesifik Gen Analizleri: Karışım gıda ve yemlerde (Ör; bisküvi, çikolata, karma pelet yemler v.b.) ürünün hangi bitkileri (mısır, soya, kanola v.b.) içerdiğini tespite yönelik bir analizdir.
  • Event (Çeşit) Spesifik Analizler: Genetik modifikasyonun varlığı tespit edildikten sonra hangi gen bölgesinin aktarıldığını gösteren bir testtir.
  • Miktar Tayini Analizleri: Event spesifik testte tespit edilen her bir gen bölgesi için ayrı ayrı yapılan bir analizdir. Numunede kaç event (çeşit) tespit edilirse o kadar miktar tayini analizi yapılır. Özellikle yemlerde bir numunede çok sayıda GDO çeşiti tespit edilebilmekte ve bunların miktar tayinleri ayrı ayrı yapılmaktadır.
Mevcut Cihazlar4 adet Real Time PCR,  2 adet Biyogüvenlik Kabini, 1 adet Çalkalayıcılı Su Banyosu, 1 adet Değirmen, 2 adet Otomatik İzolasyon Cihazı, 1 adet Kuru Blok Isıtıcı, 1 adet Mini Santrifüj, 1 adet Nanodrop spektrofotometre, 1 adet Otomatik Pipetleme Cihazı, 1 adet Plate Santrifüj, 1adet Soğutmalı Santrifüj, 1 adet Tissuelyser.
Numune Kabul Kriterleri
  • Numune İstenilen Analizler ve tekrarı için yeterli miktarda olmalıdır.
  • Yapılacak analiz türüne göre müşteriden alınması gereken numune miktarı  "Laboratuvarda yapılan analizler ve 2017 analiz ücretleri listesinde" verilmiştir.
  • Analize gönderilen numuneler orijinal ambalajlı olmalı veya dökülme akma riski olmayan ambalaj ile getirilmelidir. Ambalaj materyali temiz olmalı, ağzı kapalı olmalı, nem almamalıdır.
  • Analize gönderilen orijinal ambalajlı numunelerin etiketi okunacak durumda laboratuarı ulaşması gerekmektedir. (ezilmiş, bozulmuş etiketli numune kabul edilmez)

E-HİZMETLER

Gübre Takip Sistemi

Gübre Takip Sistemi

Tarım Tv

Tarım Tv

III. Tarım Orman Şurası

III. Tarım Orman Şurası

Alo 180

Alo 180

Geleceğe Nefes

Geleceğe Nefes

Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık

Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık

TARYAT

TARYAT

Genç Çiftçilerin Desteklenmesi Projesi

Genç Çiftçilerin Desteklenmesi Projesi

Kulak Küpe Sorgulama

Kulak Küpe Sorgulama

Hayvan Bilgi Sistemi

Hayvan Bilgi Sistemi

Tarım Orman Bülteni

Tarım Orman Bülteni

Türk Tarım Orman Dergisi

Türk Tarım Orman Dergisi

Dijital Tarım Pazarı

Dijital Tarım Pazarı

Atık Sularda Covid-19 Yayılımı Takibi

Atık Sularda Covid-19 Yayılımı Takibi

Türkiye Arıcılık Haritası

Türkiye Arıcılık Haritası

İLETİŞİM

    Ankara Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü
  • Adres : Gayret Mah. Şehit Cem Ersever Cad. No:11/1 Yenimahalle/ANKARA

  • Telefon : Santral: 0312 315 00 89Numune Kabul:0312 315 60 45

  • Faks : 0312 315 79 34

  • E-Posta : ankara.gidalab@tarimorman.gov.tr

  • KEP : tarimveormanbakanligi@hs01.kep.tr

Android
IOS

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Biyogüvenlik
  • e-Kütüphane
  • e-İmza Servisi
  • Intranet
  • Hizmet İçi Eğitim
  • Bakanlık e-Posta
  • Arabuluculuk
  • KVKK
YUKARI ​