
GDO, bitki ve hayvanları istenilen bir özellik katmak için başka bir canlıdaki genetik özelliği kopyalayarak diğer canlıya aktarılmasıdır.Bu yöntemle elde edilen gıdalar bazı yabancı zararlılara, böcek gibi bazı kemirgenlere karşı dirençli hale getirilmiş oluyor. Bu sebepten dolayı tarım ilaçları kullanımı azalmakta bir nebzede olsa faydalı bir yönü bulunmaktadır. Genlere müdahale edilerek tadı, kokusu, rengi, büyüklüğü gibi bazı fiziksel özellikleri de bu sayede istenilen bir kıvama sokulabilmektedir.
Ülkemize ithalat yoluyla yurt dışından gelen ürünler GDO'lu olabilmektedir. Ülkemizin topraklarında yetişen bir üründe GDO olma şansı yoktur ve ülkemizde yasaktır.
Ana Çalışma Konularımız
- Tarama Analizi: (35S Promotör, NOS Terminatör ve FMV Promotör) Gıda, yem ve tohum örneklerine yapılan ve GDO'nun tespitine yönelik bir analizdir. Tarama analizinde bu bölgelerden birinin veya bir kaçının bulunması ürünün GDO içerdiğinin göstergesidir. Söz konusu analizde tespit limiti; ≤10 DNA kopyasıdır. Bu değer yaklaşık 10000 dane içerisinde 1 dane GDO'lu olduğu taktirde tespit edilebilir anlamı taşımaktadır.
- Bitki Spesifik Gen Analizleri: Karışım gıda ve yemlerde (Ör; bisküvi, çikolata, karma pelet yemler v.b.) ürünün hangi bitkileri (mısır, soya, kanola v.b.) içerdiğini tespite yönelik bir analizdir.
- Event (Çeşit) Spesifik Analizler: Genetik modifikasyonun varlığı tespit edildikten sonra hangi gen bölgesinin aktarıldığını gösteren bir testtir.
Cihazlarımız
- Real Time PCR
- Nanodrop spektrofotometre
- Otomatik İzolasyon Cihazı