Tarımsal üretimde, bitkilere zarar veren pek çok hastalık etmeni ve zararlı vardır. Bu zararlılardan korunmak ve tarımsal verimi arttırmak amacıyla kimyasal mücadele yapılmakta yani zirai ilaç kullanılmaktadır. Pestisit adı verilen bu maddeler zararlıları ve hastalık etmenlerini yok eder. Ancak bu ilaçlar belirtilen miktarlardan fazla yada hasat dönemine yakın ve hasat sırasında kullanıldığında üründe kalır. Bu gıdaların tüketilmesi halinde, zamanla insanların vücudunda birikerek kansere yol açmaktadır. Bu nedenle pestisit analizi çok önemlidir. Bitkisel ürünlerde bir tarım ilacının bulunabileceği en yüksek miktar "maksimum kalıntı düzeyi" (Maximum Residue Limit, MRL) belirlenmiştir. Maksimum kalıntı düzeyinin altındaki miktarlarda insanlar tarafından alındığında o tarım ilacının insan sağlığı açısından zararsız olduğu varsayılmaktadır. Kalıntı Analiz Laboratuvar Birimi Pestisit Analizi(yaş meyve sebze,tahıl grubu, su, yem, çay, kahve, kakao, baharat ve bal) Naftalin Analizi(bal) yapılmaktadır. Pestisit analizlerinde 600 etken madde hedeflenmektedir. |