Mikotoksinler, gıda ve yem maddelerinde üreyebilen Küflerin oluşturduğu sekonder fungal metabolitlerdir. Günlük yaşantıda çok sık temasın söz konusu olabildiği küfler ve özellikle bunların oluşturdukları toksik metabolitler İnsan ve Hayvan sağlığını tehdit etmelerinin yanısıra ekonomide de ciddi kayıplara neden olmaları sebebiyle üzerinde önemle durulan bir konudur. Mikotoksinlerin insan ve hayvan sağlığı açısından zararlarının engellenebilmesi için ülkemizde, T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından ; -TGK Bulaşanlar Yönetmeliği ile gıdalarda bulunmasına izin verilen maksimum mikotoksin limitleri. -Yemde İstenmeyen Maddeler Hakkında Tebliğ ile de yem ve yem hammaddelerinde bulunmasına izin verilen maksimum mikotoksin limitleri belirlenmiştir. Mikotoksin Analizler Laboratuvar Biriminde, gıdalarda ve yemlerde mevzuatlarda yer alan hayvan ve insan sağlığı için tehlike yaratacak tüm mikotoksin analizleri yapılmaktadır. |