
Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğinde yapılan tanıma göre Gıda Katkı Maddesi; Besleyici değeri olsun veya olmasın, tek başına gıda olarak tüketilmeyen ve gıdanın karakteristik bileşeni olarak kullanılmayan, teknolojik bir amaç doğrultusunda üretim, muamele, işleme, hazırlama, ambalajlama, taşıma veya depolama aşamalarında gıdaya ilave edilmesi sonucu kendisinin ya da yan ürünlerinin, doğrudan ya da dolaylı olarak o gıdanın bileşeni olması beklenen maddelerdir.
Günümüzde tüketiciyi aldatmak, raf ömrünü yasal olmayan katkı maddeleri kullanarak uzatmak, kusurları gizlemek için taklit ve tağşişe başvurarak daha fazla haksız kazanç sağlamak amacıyla kullanılan gıda katkı maddeleri büyük bir sorun olmaktadır.
Kurumumuzda Katkı Analizleri Laboratuvar Birimi, gıda ve gıda katkı maddeleri ile yem ve yem katkı maddelerinde denetim, ithalat, ihracat, özel istek ve izleme numune analizlerini yürütmekle görevlidir.
Ana Çalışma Konularımız
- Gıdalarda ve gıda takviyelerinde kullanılan katkı maddelerinin (koruyucu, renklendirici, tatlandırıcı vb) kalitatif/kantitatif analizleri
- Hammaddelerin saflık analizleri,
- Balda, pekmezde, şekerde tahşiş (C4,C13) analizleri,
- Gıda takviye lerinde bazı aktif madde (Sübitramin, Aloin vb)
- Gıdalarda ve gıda takviyelerinde kullanılan boyaların (Para-red, vb) kalitatif/kantitatif vb.
Cihazlarımız
- GC-MS HEAT SPACE
- UPLC (ELSD)
- LC-MS/MS
- UPLC HPLC UV DAD,
- LC-MS/MS
- EA IR MS
- AMINO ACID ANALYZER