Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
ORDU GIDA KONTROL LABORATUVAR MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Ana Sayfa
  • KURUMSAL YAPI
    MÜDÜR
    MÜDÜR YARDIMCISI
    BİRİMLER
    • KALİTE YÖNETİM BİRİMİ
    • NUMUNE KABUL BİRİMİ
    • DÖNER SERMAYE SAYMANLIĞI
    • SİVİL SAVUNMA AMİRLİĞİ
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    TARİHÇE
    GÖREVLERİMİZ
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
    HİZMET STANDARTLARIMIZ
  • LABORATUVARLAR
    MİKROBİYOLOJİ ANALİZ LABORATUVAR BİRİMİ
    MİKOTOKSİN ANALİZ LABORATUVAR BİRİMİ
    KİMYASAL ANALİZ LABORATUVAR BİRİMİ
    FİZİKSEL ANALİZ LABORATUVAR BİRİMİ
  • ANALİZLER
    ANALİZ LİSTESİ VE FİYATLAR
    ÖZEL İSTEK ANALİZ TALEP FORMU
    AKREDİTASYON SERTİFİKASI
    NUMUNE KABUL İŞLEMLERİ
  • YAYINLAR
  • BASIN
    İL HAKKINDA
    SIK SORULAN SORULAR
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksOrdu Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü > Menu

Kimyasal Analiz Laboratuvar Birimi

​

​CEKETLİ ISITICI                               MANYETİK KARIŞTIRICI (ISITICILI)

ETÜV                                                NEM VE SICAKLIK ÖLÇER

YAĞ TAYİN CİHAZI                          DEĞİRMEN

SU BANYOSU (BENMARİ)               PRES MAKİNESİ

CEKETLİ ISITICI                               VORTEX KARIŞTIRICI

MANYETİK KARIŞTIRICI                 SELÜLOZ TAYİN CİHAZI

SPEKTROMETRE                             AZOT PROTEİN TAYİN CİHAZI

PH METRE                                       HPLC VE DONANIMLARI

ÇALKALAYICI                                  SANTRİFÜJ

KÜL FIRINI                                       HASSAS TERAZİ

EVAPARATÖR​​

​

Analiz AdıAnaliz Kapsamı
Alkol Tayini (GC) % hacmen alkol tayiniAlkollü İçkiler
Alkol Tayini (Alkolimetre) % hacmen alkol tayiniDistile Alkollü İçkiler
Alkol Tayini (Alkolimetre) % hacmen alkol tayiniDistile Olmayan Alkollü İçkiler (Şarap, Bira, Aromatize Şaraplar vb.)

Asitlik Tayini

(Laktik Asit Cinsinden)

Yoğurt

Asitlik Tayini

(Laktik Asit Cinsinden)

Ayran

Asitlik Tayini

(Laktik Asit Cinsinden)

Süt

Asitlik

(Laktik Asit Cinsinden)

Süt Tozu

Asitlik

(Laktik Asit Cinsinden)

Beyaz Peynir Eritme Peyniri, Tulum, Kaşar, Dil
Asitlik /Serbest AsitlikSüzme veya Petekli Bal (Çiçek veya Salgı Balı)

Asitlik

(İstenilen Asitlik Cinsinden)

Taze Meyve ve Sebze, Dondurulmuş Meyve

Asitlik

(İstenilen Asitlik Cinsinden)

Meyve ve Sebze Konserveleri, Meyve ve Sebze Suları

Asitlik

(İstenilen Asitlik Cinsinden)

Aromalı Meyveli İçecek Tozu
Asitlik TayiniTarhana
Asitlik TayiniEkmek
Asitlik Tayini/Serbest Yağ AsitliğiYağlı Tohumlar, Ekstrakte Edilmiş Yağlar (Fındık Ceviz vb.)
Asitlik TayiniZeytin /Zeytin Ezmesi

Asitlik /Serbest Yağ Asitliği

(Oleik Asit Cinsinden)

Zeytin Yağı / Rafine Zeytin Yağı/Riviera Zeytin Yağı

Asit Sayısı / Serbest Yağ Asitliği

(İstenilen Asitlik Cinsinden, Oleik Asit Cinsinden)

Yemeklik Sıvı Yağlar, Ayçiçek Yağı, Mısırözü Yağı, Soya Yağı, Kanola (Kolza) Yağı, Susam Yağı, Pamuk Yağı

Asit Sayısı/Serbest Yağ Asitliği

(Laurik Asit Cinsinden)

Hindistan Cevizi Yağı
Bitkisel Yağ AranmasıSüt ve Süt Ürünleri (peynir ve peynir çeşitleri, fermente süt ürünleri, krema kaymak ve çeşitleri, tereyağı ve tereyağı çeşitleri, sadeyağ ve diğer süt esaslı sürülebilir ürünler
Benzoik Asit Tayini (Hplc)Ekmek ve Ekmek Çeşitleri, Sos Mayonez Ketçap Sürülebilir Kahvaltılık Soslar, Çiğ Köfte Meze, Ezme, Salatalar, Salça, Alkolsüz İçecekler (Kola Meyve Suyu Gazozlar, Konsantre Meyve Suları vb.) Süt, Peynir ve Peynir Çeşitleri (Kaşar Peyniri Beyaz Peynir Vb.) Reçel Marmelatlar, Yaş ve Kuru Pastalar, Büskiviler Kremalar, Hazır Yemek Çeşitleri, Konserve Yemekler, Yoğurt, Yufka, Bitkisel Margarin, Et Ürünleri
Diastaz Sayısı (Spektrofotometrik)Süzme Bal (Çiçek veya Nektar Balı, Salgı Balı), Petekli Süzme Bal (Çiçek veya Nektar Balı, Salgı Balı), Petekli Bal
Ekstrakte Edilmiş Yağda AsitlikFındık, Fındık Yağı ve Kreması, Bitkisel Margarin, Katı Yağlar, Tahin Helvası
Ekstrakte Edilmiş Yağda Peroksit DeğeriFındık, Fındık Ezmesi Kreması, Yağlı Tohumlar
Fruktoz/ Glukoz (Hplc)Süzme Bal (Çiçek veya Nektar Balı, Salgı Balı), Petekli Süzme Bal (Çiçek veya Nektar Balı, Salgı Balı), Petekli Bal
Fruktoz+ GlukozSüzme Bal (Çiçek veya Nektar Balı, Salgı Balı), Petekli Süzme Bal (Çiçek veya Nektar Balı, Salgı Balı), Petekli Bal
Ham Protein AnaliziYem ve Yem Katkıları (Küçük ve Büyükbaş Hayvan Yemleri ve Katkıları, Tavuk ve Balık Yem ve Yem Katkıları, Kedi Köpek ve Kanatlı Hayvan Yemleri)
Ham Selüloz AnaliziYem ve Yem Katkıları (Küçük ve Büyükbaş Hayvan Yemleri ve Katkıları, Tavuk ve Balık Yem ve Yem Katkıları, Kedi Köpek ve Kanatlı Hayvan Yemleri)

Ham Selüloz Analizi

(Belirlenecek Selüloz Değeri Km Üzerinden Verilecek)

Siyah ve Yeşil Çay Çeşitleri
Ham Yağ AnaliziYem ve Yem Katkıları (Küçük ve Büyükbaş Hayvan Yemleri ve Katkıları, Tavuk ve Balık Yem ve Yem Katkıları, Kedi Köpek ve Kanatlı Hayvan Yemleri)
HMF Analizi

Süzme Bal (Çiçek veya Nektar Balı, Salgı Balı), Petekli Süzme Bal (Çiçek veya Nektar Balı, Salgı Balı), Petekli Bal

Pekmez

İyot SayısıAyçiçek Yağı, Fındık Yağı Mısırözü Yağı, Zeytin Yağı, Pamuk Yağı, Soya Kanola (Kolza) Yağı, Susam Yağı

Kafein Tayini Km De

(Hplc, Kmde Sonuç Verilecektir)

Siyah ve Yeşil Çay, Bitkisel Çaylar, Aromalı Çaylar vb.

Kafein Tayini

(Hplc)

Alkolsüz İçecekler (Kola Meyve Suları Konsantre Meyve Suları Şurup İçecekler Enerji İçecekleri, Sodalar), Kahve ve Çeşitleri (Türk Kahvesi, Çözünebilir Kahveler
Kükürt Dioksit Tayini (So2)Kuru Kayısı Kurutulmuş Meyve Karışımları
Maltoz TayiniSüzme Bal (Çiçek veya Nektar Balı, Salgı Balı), Petekli Süzme Bal (Çiçek veya Nektar Balı, Salgı Balı), Petekli Bal

Metabolik Enerji Tayini

(Ham Protein+Ham selüloz+ Ham Yağ+)

Ham kül + Rutubet)

Ruminant Hayvan Yemlerinde (geviş getiren hayvanlar)
Metil Alkol (Metanol) GC-FID TayiniAlkollü İçkiler
Natamisin Tayini HPLCİç yüzey çalışılan peynirler ile diğer süt ürünleri
Natamisin Tayini HPLCDış Yüzey Kabuklu Peynir ve peynir iç yüzü
Nişasta Aranması (Kalitatif)Süt, peynir ve çeşitleri, fermente süt ürünleri, süt ve süt ürünlerinin tozları, dondurmalar ve yenilebilir buzlar, krema-kaymak, tereyağı, sadeyağ ve süt esaslı sürülebilir ürünler
Peroksit Sayısı

Yemeklik Bitkisel Yağlar

 

Potasyum İyodatTuz
Polar Madde TayiniKızartma Yağları
Prolin Tayini (Spektrofotometre)Süzme Bal (Çiçek veya Nektar Balı, Salgı Balı), Petekli Süzme Bal (Çiçek veya Nektar Balı, Salgı Balı), Petekli Bal

Protein Tayini

(Azot Tespiti (Yaş Yakma Yöntemi ile) Ve Uygun Katsayı ile Çarpımı Sonucu Protein Miktar Tespiti)

Tahıl ve Tahıl Ürünleri, Hububat ve Ürünleri, Yağlı Tohumlar, Baklagiller, Kuru Yemişler, Helva, Et ve Et Ürünleri, Hazır Çorbalar ve Toz Karışımları, Makarna İrmik, Süt ve Süt Ürünleri, Balık ve Ürünleri

Sabun Miktarı

(Volümetrik Gözle Gözlemleme)

Yemeklik Bitkisel Yağlar
Sabunlaşma Sayısı
Yemeklik Bitkisel Yağlar
Sakkaroz Tayini (Hplc)Süzme Bal (Çiçek veya Nektar Balı, Salgı Balı), Petekli Süzme Bal (Çiçek veya Nektar Balı, Salgı Balı), Petekli Bal
Selüloz TayiniTahıl ve Tahıl Ürünleri
Selüloz TayiniGıda Maddeleri
Sorbik Asit Tayini (Hplc)Ekmek ve Ekmek Çeşitleri, Sos Mayonez Ketçap Sürülebilir Kahvaltılık Soslar, Çiğ Köfte Meze, Ezme, Salatalar, Salça, Alkolsüz İçecekler (Kola Meyve Suyu Gazozlar, Konsantre Meyve Suları vb.) Süt, Peynir ve Peynir Çeşitleri (Kaşar Peyniri Beyaz Peynir vb.) Reçel Marmelatlar, Yaş ve Kuru Pastalar, Büskiviler Kremalar, Hazır Yemek Çeşitleri, Konserve Yemekler, Yoğurt, Yufka, Bitkisel Margarin, Et Ürünleri

Suda Çözünen Külde Alkalilik (Km De)

(Kül Miktarı ve Rutubet Miktarı Tespit Edilmeli)

Çay ve Çay Çeşitleri
Suni Tatlandırıcıların (Aspartam) TayiniAlkolsüz İçecekler
Suni Tatlandırıcıların (Sakkarin) TayiniAlkolsüz İçecekler
Suni Tatlandırıcıların (Asesülfam K) TayiniAlkolsüz İçecekler
Tersiyer Butil Alkol (TBA) GC –FID TayiniAlkollü İçkiler

Tuz Tayini

(Toplam Katı Madde Miktarı Bulunmalıdır)

Domates, Biber Salçası
Tuz TayiniTereyağı
Tuz TayiniEkmek ve Ekmek Çeşitleri, Hazır Çorbalar, Bisküvi, Tarhana
Tuz TayiniMargarin, Sürülebilir Bitkisel Margarin
Tuz TayiniZeytin
Tuz TayiniAyran, Peynir Türleri
Yağ Asitleri KompozisyonuHam ve İşlenmiş (Ayçiçek yağı, mısır özü yağı, pamuk tohumu yağı, fındık yağı, soya yağı, kanola (kolza) yağı, palm yağı, yer fıstığı yağı, Hindistan cevizi yağı, susam yağı, karışım yağlar)
Yağ Tayini (Gerber Metodu)Pastörize Süt, Uht Süt, Sterilize Süt, Koyulaştırılmış Süt, Laktozsuz Süt, Ayran
Yağ Tayini (Gerber Metodu)Yoğurt, Süzme Yoğurt, Aromalı Çeşnili Yoğurt vb.
Yağ Tayini (Gerber Metodu) (Km De)Beyaz Peynir, Kaşar Peyniri, Çökelek, Dil Peyniri, Eritme Peyniri, Teleme, Hellim Peyniri, Lor, Otlu, Örgü peyniri, Taze Krema Peyniri, Köy Tipi Peynir, Tulum Peyniri, Çivil Çeçil Tel Peyniri, Ezine Peyniri

Yağ Tayini (Süt Yağı Miktarı)

(Yağsız Katı Madde Miktarı ve Rutubet Analizleride Yapılmalıdır)

Tereyağı ve Çeşitleri
Toplam Yağ Tayini

Tahıllar ve Tahıl Ürünleri (Buğday, Çavdar, Arpa Mısır vb.), Buğday Unu,

Unu, İrmik, Pirinç Unu vb.

Yağ TayiniMilföy Hamuru, Antep Fıstığı, Badem, Ayçekirdeği, Leblebi, Yer Fıstığı, Ceviz vb.
Yağ TayiniEt ve Et Ürünleri (Çiğ Kırmızı Et, Köfte, Salam Sucuk Sosis, Jambon, Füme Et, Pastırma, Kanatlı Etleri, Balık ve Ürünleri
Toplam Yağ TayiniFındık​




 

​

​Kimyasal Analiz Laboratuvarımızda  ithalat, ihracat, resmi istek, denetim ve Bakanlığımız izleme projeleri çerçevesinde alınan numunelerin analizleri  ile Kişi ve firmaların özel istek numunelerinin analizleri yapılmaktadır .Analizler Türk Gıda Kodeksi, İlgili Tebliğ ve Yönergeler ,Türk Standartları ve  Uluslararası metotlara göre yapılmaktadır. Metotların güncelliği takip edilmektedir. 

Kimyasal analiz laboratuvarında, gıda  ve gıda maddeleri ,yem ve yem maddeleri  ürünlerin  içerik, saklama ve depolanması esnasında yapılarında oluşan değişiklikler tespit edilmektedir. Ayrıca ürünlerdeki taklit ve tağşiş yapılan analizlerle tespit edilerek , gıdalarda hilenin tespiti sağlanmaktadır.

Laboratuvarımızda yaptığımız analizlerin güvenilirliğini yıl içinde yapılan yeterlilik testleri ile izlenmektedir . Yıl içinde FAPAS , UME ve ayrıca diğer laboratuvarların yapmış olduğu LAK testlerine katılım sağlanmaktadır. Z skoru içerisinde sonuçlar elde edilmektedir.


İLETİŞİM

    Ordu Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü
  • Adres : Akyazı Mahallesi Kanuni Sultan Süleyman Cad. No:24/1 52200 Altınordu / ORDU

  • Telefon : 0 452 233 4320/ 0452 234 04 36

  • Faks : 0 452 234 12 43

  • E-Posta : ordu.gidalab@tarimorman.gov.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Intranet
  • Bakanlık e-Posta
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın

MOBİL UYGULAMALAR

©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI