Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
ORDU GIDA KONTROL LABORATUVAR MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Ana Sayfa
  • KURUMSAL YAPI
    MÜDÜR
    MÜDÜR YARDIMCISI
    BİRİMLER
    • KALİTE YÖNETİM BİRİMİ
    • NUMUNE KABUL BİRİMİ
    • DÖNER SERMAYE SAYMANLIĞI
    • SİVİL SAVUNMA AMİRLİĞİ
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    TARİHÇE
    GÖREVLERİMİZ
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
    HİZMET STANDARTLARIMIZ
  • LABORATUVARLAR
    MİKROBİYOLOJİ ANALİZ LABORATUVAR BİRİMİ
    MİKOTOKSİN ANALİZ LABORATUVAR BİRİMİ
    KİMYASAL ANALİZ LABORATUVAR BİRİMİ
    FİZİKSEL ANALİZ LABORATUVAR BİRİMİ
  • ANALİZLER
    ANALİZ LİSTESİ VE FİYATLAR
    ÖZEL İSTEK ANALİZ TALEP FORMU
    AKREDİTASYON SERTİFİKASI
    NUMUNE KABUL İŞLEMLERİ
  • YAYINLAR
  • BASIN
    İL HAKKINDA
    SIK SORULAN SORULAR
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksOrdu Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü > Menu

Mikrobiyoloji Analiz Laboratuvar Birimi

​​

​Mikrobiyoloji Analiz Laboratuvarında insan sağlığını direk olarak etkileyen etmenlerin tespiti, gıda ve ürün güvenilirliği ve gıdanın raf ömrünün belirlenmesi amacıyla kontrol işlemleri yapılır. Gıda tanımına giren ürünler üretimi, işlenmesi, saklanması ve tüketiciye ulaşıncaya kadar geçen aşamalarda mikroorganizmalar veya bunların oluşturdukları toksinler ile bulaşmaları mümkündür. Genellikle mikroorganizmalar üründe bozulmaya,görünümünde bozulmaya veya tüketicilerde gıda kökenli zehirlenmelere yol açar.  Endüstrileşmiş ülkelerde gıda kökenli hastalıklar için hazırlanan istatistiklerde  olayların %60'ının uygulanan kötü gıda işleme teknikleri ile veya mevcut gıda hizmet ve servislerindeki bulaşmalarla meydana geldiğini göstermektedir. Gıda; üretim, işleme, paketleme, nakliye, depolama ve servis aşamalarında zehirli maddelerle, patojen veya toksik üreten mikroorganizmalarla bulaşmaya uğrayabilir. Raf ömrü,ve optimum depolama koşulları sonrasında meydana gelen çapraz kontaminizasyonlar sebebi ile  söz konusu mikroorganizma veya mikroorganizma toksinleri riskler oluşturabilirler. Kontamine ve bozulmaya uğrayan gıdalar tüketildiğinde gıda kökenli hastalıklar veya zehirlenmeler meydana gelebilir, buna bağlı olarak bireyin ve toplumun sağlığını etkileyerek sosyal ve ekonomik sorunlar ortaya çıkarabilirler. Gıdanın üretimi ve işlenmesi aşamasında meydana gelebilen bulaşma kontrol/tespit edilmemişse çok geniş alanları etkileyebilir (bir süt işletmesinde üretilen peynirin ülkenin tüm marketlerinde satıma olasılığı nedeniyle geniş kitleleri etkileyebilmesi gibi). Bütün bunlar mikrobiyoloji laboratuvarlarında yapılan analizlerin ve sonuçlarının önemini ortaya koymaktadır. Bu durumda yapılacak mikrobiyolojik analizlerinin ve sonuçlarının güvenilirliği açısından örneklerin numune alma yönetmeliği'ne uygun olarak laboratuvarımıza ulaştırılması gerekmektedir. 

​STOMAYER                                  LAMİNAR FLOW KABİN CLASS2

OTOKLAV                                     BLENDER

HASSAS TERAZİ                          MİKROSKOP

DİSPENSER                                  İNKÜBATÖR

MİKRODALGA FIRIN                    MİNİVİDAS

SU BANYOSU                               VORTEX KARIŞTIRICI

İNKÜBATÖR (ETÜV)                     İNKÜBATÖR (SOĞUTMALI)

KOLONİ SAYIM CİHAZI                SANTRİFÜJ (SOĞUTMALI)

VAİTEK-2                                       DENSİTOMETRE (MC FARLAND CİHAZI)

SOĞUTMA DOLABI                       HAVA ÖRNEKLEME CİHAZI

SICAKLIK VE NEM ÖLÇER            HEAT AND GO

OTOMATİK PİPET                         FLUKE

ULTRA SAF SU CİHAZI                  LAMİNAL FLON KABİN 

PH METRE                                     ELİSA


​

Analiz AdıAnaliz Kapsamı
Aerobik Koloni SayımıGıdalar, Yemler
Bacillus cereus SayımıGıdalar, Yemler
Clostridium perfringens
Sayımı
Gıdalar, Yemler
E. coli Sayımı Gıdalar, Yemler
E. coli Sayımı Gıdalar, Yemler
E. coli O157 Aranması Gıdalar ve Yemler
Enterobacteriaceae
Sayımı
Gıdalar, Yemler
ELİSA ile Orijin TayiniAt, domuz, kanatlı, büyükbaş
Koliform Sayımı Gıdalar, Yemler
Küf- Maya SayımıGıdalar, Yemler
Küf SayımıGıdalar, Yemler
Maya SayımıGıdalar, Yemler
Listeria monocytogenes
Aranması
Gıdalar
Listeria Monocytogenes
Aranması
Gıdalar
Rope Sporu SayımıEkmek, Ekmek Mayası, Un, Yaş Maya
Salmonella spp.
Aranması
Gıdalar ve Yemler
Salmonella spp.
Aranması
Gıdalar, Yemler
Stafilokokal Enterotoksin AranmasıGıdalar
Staphylococcus aureus SayımıGıdalar, Yemler
Sterilite Kontrolü/ Ticari Sterilite KontrolüUht Süt (Meyveli, Aromalı vb. Dahil)
Sülfit İndirgeyen Clostridium spp. SayımıGıdalar, Yemler
Karakteristik Mikroorganizma SayısıYoğurt


​

İLETİŞİM

    Ordu Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü
  • Adres : Akyazı Mahallesi Kanuni Sultan Süleyman Cad. No:24/1 52200 Altınordu / ORDU

  • Telefon : 0 452 233 4320/ 0452 234 04 36

  • Faks : 0 452 234 12 43

  • E-Posta : ordu.gidalab@tarimorman.gov.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Intranet
  • Bakanlık e-Posta
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın

MOBİL UYGULAMALAR

©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI