Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
EDİRNE GIDA KONTROL LABORATUVAR MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Ana Sayfa
  • KURUMSAL YAPI
    MÜDÜR
    MÜDÜR YARDIMCISI
    BİRİMLER
    • KALİTE YÖNETİM BİRİMİ
    • İÇ KONTROL BİRİMİ
    • İDARİ VE MALİ İŞLER ŞEFLİĞİ
    • SİVİL SAVUNMA AMİRLİĞİ
    • DÖNER SERMAYE SAYMANLIĞI
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    TARİHÇE
    GÖREVLERİMİZ
    KURULUŞ VE GÖREVLER
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
    HİZMET STANDARTLARIMIZ
  • LABORATUVARLAR
    ​NUMUNE KABUL VE RAPOR DÜZENLEME BİRİMİ
    KİMYASAL ANALİZ LABORATUVARI
    MİKOTOKSİN ANALİZ LABORATUVARI
    MİKROBİYOLOJİ ANALİZ LABORATUVARI
    FİZİKSEL ANALİZ LABORATUVARI
    KATKI VE MİNERAL ANALİZ LABORATUVARI
    MOLEKÜLER BİYOLOJİ ANALİZ LABORATUVARI
  • ANALİZLER
    ANALİZLER VE ÜCRETLERİ
    ANALİZ TALEP FORMU
    NUMUNE SAKLAMA KOŞULLARI
    NUMUNE KABUL KRİTERLERİ
    BANKA HESAP NUMARALARI
    ŞİKAYETLERİN ÇÖZÜMLENMESİ SÜRECİ
  • YAYINLAR
    BROŞÜRLER
    DERGİLER
  • BASIN
    İL HAKKINDA
    SIK SORULAN SORULAR
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksEdirne Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü > Menu

Mikotoksin Analiz Laboratuvarı

​​​​

Mikotoksinler, bazı küfler (özellikle Aspergillus, Penicillium ve Fusarium) tarafından üretilir. Mikotoksinler insan ve hayvanlar için toksin olan sekonder metabolizma ürünleridir. Ayrıca  mikotoksinler tarımsal ürünlerde, üretim sürecinde ve depolamada küfler tarafından üretilen doğal toksinlerdir. Özellikle yüksek sıcaklık ve nemli iklime sahip bölgeler başta olmak üzere tüm dünyada birçok gıdada mikotoksinler bulunur. Mikotoksinler tarımsal üretimi, ürün kalitesini, genotoksin ve kenserojen özelliği nedeniyle insan ve hayvan sağlığını olumsuz etkiler.

Mikotoksinlerin insan ve hayvan sağlığı açısından zararlarının engellenebilmesi için ülkemizde, "Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliği" ile gıdalarda bulunmasına izin verilen maksimum mikotoksin limitleri ve "Yemde İstenmeyen Maddeler Hakkında Tebliğ" ile yem ve yem hammaddelerinde bulunmasına izin verilen maksimum mikotoksin limitleri belirlenmiştir.

Mikotoksin laboratuvarında AOAC gibi uluslararası kaynaklardan elde edilmiş hızlı, güvenilir, son teknolojik gelişmelere uygun, kabul görmüş analiz metotları kullanılmaktadır. Laboratuvarımızda doğru, güvenilir ve tutarlı sonuçlar üretilmesi, performansımızın değerlendirilmesi amacıyla düzenli olarak Ulusal ve Uluslararası (FAPAS, UGRL) yeterlilik testlerine katılınmakta ve başarılı sonuçlar alınmaktadır.

Mikotoksin Laboratuvarı; Sert kabuklu meyveler ve ürünlerinde, Yağlı tohumlar ve ürünlerinde, Tahıllar ve tahıl ürünlerinde Aflatoksin B1 ve toplam Aflatoksin analizinde, Yem(Karma, Pelet büyükbaş, Kanatlı Yemi) Aflatoksin B1 analizinde, Tahıl, tahıl ürünleri ve baklagillerde Deoksinivalenol (DON) analizinde, Tahıllar ve ürünleri Okratoksin A analizinde, Yem (Karma, Pelet büyükbaş, Kanatlı Yemi) Okratoksin A analizinde, Tahıl, tahıl ürünleri ve baklagillerde Zearalenon(ZON) analizinde, Yemlerde Zearalenon(ZON) analizinde akreditedir.

Toksin Laboratuvarında; Gıda ve yem numunelerinde (ithalat, ihracat, özel istek, denetim, resmi istek ve diğer) mikotoksin analizleri yapılmaktadır.

 
Personel1 Uzm.(Gıda Müh.) Kimyager,
1 Yüksek Ziraat Mühendisi,
1 Ziraat Mühendisi
Ana Çalışma Konul​arı​

Gıda ve yemlerde Aflatoksin B1 ve Toplam Aflatoksin (B1+B2+G1+G2)

Gıdalarda Aflatoksin M1 Analizi

Gıda ve yemlerde Deoksinivalenol (Vomitoksin) Analizi

Gıda ve yemlerde Zearalenon Analizi

Gıda ve yemlerde Okratoksin A Analizi

Su ürünlerinde Histamin Analizi

Mevcut Cihazlar·         HPLC-FLD, HPLC-FLD-DAD, Hassas Terazi, Blender, Vortex, Vakum Pompası, Azot uçurma düzeneği, Isıtıcılı manyetik karıştırıcı, Buzdolabı, Ultratrax,  diğer laboratuvar aletleri.
Numune Kabul​ Kriterleri
  •  Numune İstenilen Analizler ve tekrarı için yeterli miktarda olmalıdır.
  • İnsan sağlığının tehdit edecek özellikteki numunelerde uyarıcı bilgiler etikette veya numune üzerinde belirtilmiş olmalıdır.
  • Analize gönderilen orijinal ambalajlı numunelerin etiketi okunacak durumda laboratuvarı ulaşması gerekmektedir. (ezilmiş, bozulmuş etiketli numune kabul edilmemektedir.)
  • Numune miktarı numunenin parti büyüklüğüne, istenilen analiz sayısına ve analizin cinsine göre farklılık göstermektedir. Yapılacak analiz türüne göre numune miktarı ve analiz sonuçlanma süresi Analiz Listesi'nde belirtilmiştir.        ​



İLETİŞİM

    Edirne Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü
  • Adres : Kocasinan Mah. Atatürk Bulvarı 167/B - 22100 EDİRNE

  • Telefon : +90 284 235 65 75

  • Faks : +90 284 235 65 74

  • E-Posta : edirne.gidalab@tarimorman.gov.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Intranet
  • Bakanlık e-Posta
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın

MOBİL UYGULAMALAR

©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI