Mikotoksinler, bazı küfler (özellikle Aspergillus, Penicillium ve Fusarium) tarafından üretilir. Mikotoksinler insan ve hayvanlar için toksin olan sekonder metabolizma ürünleridir. Ayrıca mikotoksinler tarımsal ürünlerde, üretim sürecinde ve depolamada küfler tarafından üretilen doğal toksinlerdir. Özellikle yüksek sıcaklık ve nemli iklime sahip bölgeler başta olmak üzere tüm dünyada birçok gıdada mikotoksinler bulunur. Mikotoksinler tarımsal üretimi, ürün kalitesini, genotoksin ve kenserojen özelliği nedeniyle insan ve hayvan sağlığını olumsuz etkiler. Mikotoksinlerin insan ve hayvan sağlığı açısından zararlarının engellenebilmesi için ülkemizde, "Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliği" ile gıdalarda bulunmasına izin verilen maksimum mikotoksin limitleri ve "Yemde İstenmeyen Maddeler Hakkında Tebliğ" ile yem ve yem hammaddelerinde bulunmasına izin verilen maksimum mikotoksin limitleri belirlenmiştir. Mikotoksin laboratuvarında AOAC gibi uluslararası kaynaklardan elde edilmiş hızlı, güvenilir, son teknolojik gelişmelere uygun, kabul görmüş analiz metotları kullanılmaktadır. Laboratuvarımızda doğru, güvenilir ve tutarlı sonuçlar üretilmesi, performansımızın değerlendirilmesi amacıyla düzenli olarak Ulusal ve Uluslararası (FAPAS, UGRL) yeterlilik testlerine katılınmakta ve başarılı sonuçlar alınmaktadır. Mikotoksin Laboratuvarı; Sert kabuklu meyveler ve ürünlerinde, Yağlı tohumlar ve ürünlerinde, Tahıllar ve tahıl ürünlerinde Aflatoksin B1 ve toplam Aflatoksin analizinde, Yem(Karma, Pelet büyükbaş, Kanatlı Yemi) Aflatoksin B1 analizinde, Tahıl, tahıl ürünleri ve baklagillerde Deoksinivalenol (DON) analizinde, Tahıllar ve ürünleri Okratoksin A analizinde, Yem (Karma, Pelet büyükbaş, Kanatlı Yemi) Okratoksin A analizinde, Tahıl, tahıl ürünleri ve baklagillerde Zearalenon(ZON) analizinde, Yemlerde Zearalenon(ZON) analizinde akreditedir. Toksin Laboratuvarında; Gıda ve yem numunelerinde (ithalat, ihracat, özel istek, denetim, resmi istek ve diğer) mikotoksin analizleri yapılmaktadır. Personel | 1 Uzm.(Gıda Müh.) Kimyager, 1 Yüksek Ziraat Mühendisi, 1 Ziraat Mühendisi | Ana Çalışma Konuları | Gıda ve yemlerde Aflatoksin B1 ve Toplam Aflatoksin (B1+B2+G1+G2) Gıdalarda Aflatoksin M1 Analizi Gıda ve yemlerde Deoksinivalenol (Vomitoksin) Analizi Gıda ve yemlerde Zearalenon Analizi Gıda ve yemlerde Okratoksin A Analizi Su ürünlerinde Histamin Analizi | Mevcut Cihazlar | · HPLC-FLD, HPLC-FLD-DAD, Hassas Terazi, Blender, Vortex, Vakum Pompası, Azot uçurma düzeneği, Isıtıcılı manyetik karıştırıcı, Buzdolabı, Ultratrax, diğer laboratuvar aletleri. | Numune Kabul Kriterleri | - Numune İstenilen Analizler ve tekrarı için yeterli miktarda olmalıdır.
- İnsan sağlığının tehdit edecek özellikteki numunelerde uyarıcı bilgiler etikette veya numune üzerinde belirtilmiş olmalıdır.
- Analize gönderilen orijinal ambalajlı numunelerin etiketi okunacak durumda laboratuvarı ulaşması gerekmektedir. (ezilmiş, bozulmuş etiketli numune kabul edilmemektedir.)
- Numune miktarı numunenin parti büyüklüğüne, istenilen analiz sayısına ve analizin cinsine göre farklılık göstermektedir. Yapılacak analiz türüne göre numune miktarı ve analiz sonuçlanma süresi Analiz Listesi'nde belirtilmiştir.
|
|
|