5996 sayılı ''Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'' na dayanarak; 18.02.2022 tarih ve 31754 sayılı ''Gıda Kontrol Laboratuvar Yönetmeliği'' ve Türk Gıda Kodeksinde belirtilen kalite ve risk analizleri kapsamında halk sağlığının korunmasına yönelik yapılan denetim ve kontroller sonucu alınan numunelerin ve ya özel istek amaçlı ya da diğer kamu kurum ve kuruluşlarından analizleri yapılmak üzere kurumumuza gelen numunelerin kabul ya da reddedilmesi, ilgili laboratuvar birimine sevk edilmesi, muhafaza edilmesi, analiz ücretlerinin hesaplanması, analiz işlemi biten numunenin Muayene ve Analiz Raporu düzenlenerek müşteriye teslim edilmesi birimimizin asli görevlerindendir.
Ayrıca laboratuvarımıza gelen numunelerin formasyona uygun ambalaj muayenesinin yapılması, numune miktarının analizlere yetecek miktarda olup olmadığının kontrol edilmesi, numune alma tutanağının üzerindeki bilgilerin kontrol edilmesi, numune cinsine göre kodlanması (Denetim, İthalat, İhracat, Özel İstek, Resmi İstek), numunelerin usulüne uygun laboratuvar birimlerine intikalinin sağlanması, uygun depolama ve muhafazasının temini ve yasal süre içerisinde iadesi ve imha işlemlerini kapsar.
Personel | - 1 Veteriner Hekim
- 2 Gıda Mühendisi
- 2 Tekniker
|
Ana Çalışma Konuları | - Numune Kabul ve Muayene ve Analiz Raporu Hazırlama
- Numune Kodlama, Kayıt ve Birimlere Sevk Edilmesi
- Numunelerin Muhafazası, İade ve İmha İşlemleri
|
Mevcut Cihazlar | - 2 Adet Öğütücü ve Parçalayıcı
- Buzdolabı, Derin Dondurucu
- İnfrared Termometre, Terazi
|
Numune Kabul Kriterleri | - Müdürlüğümüze ait İnternet sitemizde bulunan ''Analiz Listesi''nde Müdürlüğümüzde yapılan analizler ve analizler için gerekli numune miktarları belirtilmiştir. Analiz Listesinde belirtilen numune miktarlarına ikincil numune miktarı dahil değildir.
- Analize gönderilen numuneler orijinal ambalajlı olmalı veya dökülme akma riski olmayan ambalaj ile getirilmelidir. Kutular (Plastik, Karton, Strafor, vb.); tümüyle kapalı olmalı, kesinlikle delik bulunmamalıdır. Torbalar (Şeffaf Plastik Torba, Bez Torba vb.); ağızları muntazam şekilde kapatılmış, kesinlikle yırtık ve delik olmayacaktır. Cam kavanozlar; kesinlikle çatlak ve kırık olmamalı, kapağı tam kapalı olmalıdır.
- Numunenin ambalajlanma şekli mikrobiyolojik analizlerde; orijinal ambalaj veya ambalajlama için steril bir materyal olmalıdır. Nem veya kuru madde analizlerinde; orijinal ambalaj veya numunenin nem almasını engelleyecek bir ambalaj olmalıdır. Özellikle et, süt, kanatlı ürünleri ve dondurulmuş gıdalar gibi riskli ürünlerin numuneleri soğuk zincir bozulmadan teslim alınır ve infra-red termometre ile yüzey sıcaklığı ölçümü yapılarak numune kabul edilir.
- Analiz talebi ile gelen tüm numunelere ait evrakların okunaklı, matbaa harfleri ile yazılmış, anlaşılır olmasına, numuneyi tam olarak tanımlamasına ve varsa üzerindeki uyarıcı yazı ve etiketlere dikkat edilir.
- Müşteriye analiz süreleri ve analiz ücretleri Analiz Listesinde beyan edilmektedir.
- Müşteri; analizi yapılmak üzere getirmiş olduğu numune/numuneler için kendisine beyan edilen Analiz Listesinde bulunan ürün/ürünlerin analizlerine karşılık gelen metotlardan birinin uygulanmasını ve Analiz Listesinde yer alan analiz sürelerini kabul eder. Analiz Listesinde bulunmayan ürünler için ise karşılıklı mutabık kalınan metotlar kullanılır.
|