Gıda ve yem maddelerinde, genel olarak küf olarak bilinen fungusların çoğalması sonrasında toksik maddelerin oluşumu söz konusudur. Bu toksik maddelere "mikotoksin" adı verilmektedir. Mikotoksinler; kanser, kısırlık ve metabolizma bozuklukları başta olmak üzere birçok sağlık sorununa yol açabilmektedir.
Ulusal ve uluslararası yasal mevzuat kapsamında gıda ve yem maddelerinde bulunabilecek azami mikotoksin miktarı, çeşitli yönetmelik ve tebliğlerle gıda ve yem maddelerinin niteliğine göre farklı olarak belirlenmiştir. Laboratuvarımızda yapılan analizler ile en çok analizi lüzum görülen mikotoksinlerin tespit ve miktar tayini ileri teknolojik cihazlar ve uzman personel eliyle yapılmaktadır.
Gıda denetimleri kapsamındaki denetim numunelerinin yanı sıra ithalat ve ihracatı yapılan gıda ve yem maddelerinin zorunlu analizleri ve özel olarak firma ya da şahısların analizinin yapılmasını talep ettikleri numuneler laboratuvarımızda titizlikle çalışılmaktadır.
Laboratuvarımız 14.07.2009 tarihinden itibaren "TURKAK" tarafından akreditasyon almış ve 02.01.2013 tarihinde Mikrobiyoloji Laboratuvarı'ndan ayrılarak fiziki şartları yenilenmiş olarak 1 Veteriner Hekim ve 1 Gıda Mühendisi ile halen hizmet vermektedir.
Analizlerin sonuçlandırılması 2 adet HPLC (Yüksek Performanslı Sıvı Kromotografi) cihazı ile yapılmaktadır. Her çalışma paralel yapılan analizlerle doğrulanmaktadır.
Laboratuvarımızda tespit ve miktar tayini yapılan mikotoksin çeşitleri:
Aflatoksin G2,
Aflatoksin G1,
Aflatoksin B2,
Aflatoksin B1,
Toplam Aflatoksin,
Aflatoksin M1,
Okratoksin A,
Zearalonone,
Deoxynivalenol.
Bİrim Personel Sayısı : 3 Mühendis, 1 Veteriner Hekim
