Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
ADANA GIDA KONTROL LABORATUVAR MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Ana Sayfa
  • KURUMSAL YAPI
    MÜDÜR
    MÜDÜR YARDIMCISI
    BİRİMLER
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    TARİHÇE
    GÖREVLERİMİZ
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
    HİZMET STANDARTLARIMIZ
  • LABORATUVARLAR
    BİYOGÜVENLİK ANALİZ LABORATUVAR BİRİMİ
    FİZİKSEL ANALİZ LABORATUVAR BİRİMİ
    KALINTI ANALİZ LABORATUVAR BİRİMİ
    KATKI ANALİZ LABORATUVAR BİRİMİ
    KİMYASAL ANALİZ LABORATUVAR BİRİMİ
    MİKROBİYOLOJİ ANALİZ LABORATUVAR BİRİMİ
    MİNERAL ANALİZ LABORATUVAR BİRİMİ
    NUMUNE KABUL VE RAPOR DÜZENLEME BİRİMİ
    TOKSİN ANALİZ LABORATUVAR BİRİMİ
    TÜR TAYİN ANALİZ LABORATUVARI
  • ANALİZLER
    ANALİZ ÜCRETLERİ
    EĞİTİM ÜCRETLERİ
    HESAP NUMARALARIMIZ
  • YAYINLAR
  • BASIN
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksAdana Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü > Menu
Kalıntı Analiz Laboratuvar Birimi

​Günümüzde tarım ürünlerini zararlı böcekler, patojen canlılar ile yabancı otlardan korumak ve tarımsal verimi arttırmak amacıyla kimyasal mücadele yapmak kaçınılmaz bir gereksinim haline gelmiştir. Pestisit adı verilen bu maddeler zararlıları yok ederek üretim artışı sağlarken gıda ya da gıda maddelerine önemli düzeylerde bulaşmaya neden olmaktadır. Türkiye'de pestisit tüketimi özellikle son yıllarda önemli artışlar göstermiştir. Bu artışların yanı sıra bilinçsiz ve kontrolsüz uygulamalar da sürmektedir. Buna karşın, gelişmiş ülkelerde 60'lı yıllarda ortaya çıkan ve 90'lı yıllardan sonra da her geçen gün artan sağlık ve çevre bilinci, kimyasal savaşımın giderek daha disiplinli, sağlık ve çevre açısından risk getirmeyecek sınırlar içinde yapılmasını zorunlu hale getirmiştir.

Bu nedenle özellikle yaş meyve-sebze ve riskli gıda hammaddelerinde pestisit kalıntılarının belirlenmesi zorunlu hale gelmiştir. Laboratuvarımızda çeşitli gruplardan 246 adet  pestisit etken maddesinin analizleri yapılmaktadır. Bir diğer önemli kalıntı maddesi de Mikotoksinlerdir. Bitkisel kaynaklı yiyecek ve içeceklerde mikotoksin oluşumu, ürüne bağlı olmak üzere hasattan önce, hasat sırasında ve hasatı izleyen kurutma, ayıklama gibi uygulamalar sırasında, ürünün taşınma ve depolanması ile işlenmesi sırasında meydana gelebilir. Mikotoksinlerin doğal olarak meydana gelmesi, hasattan önceki küf kontaminasyonuna ve gelişmesine bağlıdır. Bu tip küf kontaminasyonlarını önlemek imkansız veya çok güç olduğundan, doğal olarak oluşan mikotoksinler kaçınılması imkansız kimyasal tehlikeler olarak sınıflandırılmaktadır.

Doğada bulunma sıklığı ve toksik etkileri göz önüne alınırsa en önemli mikotoksin aflatoksindir. Aflatoksinler Aspergillus cinsi bazı küfler tarafından üretilen, toksik ve kanserojenik etkili metabolizma ürünleridir. Aflatoksinler açısından riskli gıdalar arasında yem ve yem hammaddeleri, mısır, yerfıstığı, pamuk tohumu, fındık, badem, kuru üzüm, incir, bazı baharatlar ve tohumlar  bulunmaktadır. Laboratuvarımızda Aflatoksin analizleri yapılmaktadır.​

​S.N.ÜnvanAdet
1Su Ürünleri Mühendisi1
2
Gıda Mühendisi 5
3
Ziraat Mühendisi4
​4
​Kimyager​1
​5
​Biyolog
​1
​6
​Veteriner Hekim
​1
​7
​Tekniker
​1

 

​​Analizleri görmek için tıklayınız….​​​​​​​​

​

​S.N.Cihaz AdıAdet
​1LC/MS-MS1
2ORBITRAP LC/MS
1
​3​GC/MS-MS​2
​4Ultra Su Cihazı1
​5Elektronik Terazi1
​6Hassas Terazi1
​7Santrifüj2
​8Mekanik Çalkalayıcı1
​9Vortex Karıstıcı2
​10Ultrasonik Benmari (su banyosu)2
​11Blender(1Lt)2
​12Blender(2Lt)1
​13Antivibrasyon Masa1
​14Etüv1
​15Dikey Dondurucu2
​16Buzdolabı3


İLETİŞİM

    Adana Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü
  • Adres : Kazım Karabekir Mah. Kışla Cd. No : 248 Yüreğir/Adana

  • Telefon : 0322 344 19 19

  • Faks : 0322 344 17 67

  • E-Posta : adana.gidalab@tarimorman.gov.tr

  • KEP : tarimveormanbakanligi@hs01.kep.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Intranet
  • Bakanlık e-Posta
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın

MOBİL UYGULAMALAR

©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI