-Günümüzde toplumların en büyük gereksinimi sağlıklı ve güvenilir gıdadır. Güvenilir gıda besleyici değerini kaybetmemiş fiziksel, kimyasal ve biyolojik tehlikeler açısından temiz ve bozulmamış gıdalar olarak tanımlanmaktadır.
-Gıda ürünleri sağlığımızı en kolay etkileyecek etmenlerin başında gelmektedir.
-Gıda güvenliği zincirinde "tarladan sofraya kadar" olan tüm aşamaların izlenebilirliğinin sağlanması gerekmektedir.
-5996 sayılı 'Veteriner Hizmetleri Bitki Sağlığı Gıda ve Yem Kanunu' 5977 sayılı 'Biyogüvenlik Kanunu' 1380 sayılı 'Su Ürünleri Kanunu'na dayanılarak hazırlanan Yönetmelikler 'Gıda ve Yemin Resmi Kontrolüne dair Yönetmelik' Türk Gıda Kodeksi Ürün Tebliğleri gereği bitkisel ve hayvansal orjinli gıda ve yemin üretilmesi depolanması ve satış noktalarındaki denetim ve izlemeleri ile ithalat ve ihracata konu gıda, gıda ile temas eden her türlü madde ve malzemeler ile yemlerin güvenilirliği, hijyen ve kalite kriterlerine uygunluk değerlendirmeleri laboratuvar analizleri sonucu yapılmaktadır.
-Tokat Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü, 1987 yılında kurulmuş olup; 639 sayılı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı teşkilat ve görevleri hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bakanlık Merkez Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü'ne bağlı taşra teşkilatı kuruluşu olarak faaliyetlerini yürütmektedir.
-Tokat Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü "Deney ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Yeterliliği için Genel Şartları içeren TS ISO EN 17025 standardının gerektirdiği uluslararası geçerliliği olan metotlar ile hızlı ve güvenilir analiz kaliteli ve üstün hizmet anlayışıyla faaliyetlerini yürütmektedir.
-Tokat Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü Türk Akreditasyon Kurumundan akreditasyon belgesi alan bir kamu laboratuvarıdır.
-Yurt içi gıda güvenliğinin sağlanması, ithalat ve ihracata konu ürünlerin mevzuatlarına uygunluğunun kontrol edilmesi denetlenmesi, numune alınması, Alo 174 gıda hattına ulaşan şikayetlerin değerlendirilmesi İl Tarım ve Orman Müdürlükleri tarafından yürütülmektedir.
-Kontrol ve denetim sonucu alınan numunelerin analiz raporlandırma ve Türk Gıda Kodeksi kriterleri kapsamında uygunluk değerlendirmeleri Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlükleri tarafından yürütülmektedir.
-Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından tüm işletmelerin verileri Gıda Güvenliği Bilgi Sitemi üzerinden takip edilmektedir.
-Ayrıca kamu kurumlarının resmi istek analizleri, üniversiteler gibi kurum ve kuruluşların, şahıs veya firmaların özel istek analizleri, araştırma geliştirme ve proje analizleri laboratuvarlarda yapılmaktadır.
Tokat Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü Bakanlığımızın tarladan sofraya güvenilir gıda politikası doğrultusunda Gıda güvenilirliğinin sağlanması kapsamında 4 adet analiz birimi, Numune Kabul ve Rapor Düzenleme Birimi, Kalite Yönetim Birimi, Sivil Savunma Birimi, İç Kontrol Birimi ve İdari Mali İşler birimleri ile faaliyetlerini yürütmektedir.
-Tokat Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü gerektiği kadar cihaz alet ve ekipman ile konusunda uzman, güçlü personel alt yapısı ile Kurumsal hizmet anlayışının benimsendiği tarafsızlık, bağımsızlık, eşitlik, dürüstlük, gizlilik ilkeleri doğrultusunda faaliyetlerini yürütmekte olup aynı anlayışla hizmet vermeye devam edecektir.