Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
GAZİANTEP GIDA KONTROL LABORATUVAR MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Ana Sayfa
  • KURUMSAL YAPI
    MÜDÜR
    MÜDÜR YARDIMCISI
    BİRİMLER
    • KALİTE YÖNETİM BİRİMİ
    • İÇ KONTROL BİRİMİ
    • İDARİ VE MALİ İŞLER ŞEFLİĞİ
    • DÖNER SERMAYE SAYMANLIĞI
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    TARİHÇE
    GÖREVLERİMİZ
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
    HİZMET STANDARTLARIMIZ
    • HİZMET ENVANTERİ
    • İZLEME RAPORU
  • LABORATUVARLAR
    NUMUNE KABUL VE RAPOR DÜZENLEME BİRİMİ
    MİNERAL ANALİZ LABORATUVAR BİRİMİ
    KALINTI ANALİZ LABORATUVAR BİRİMİ
    KATKI ANALİZ LABORATUVAR BİRİMİ
    KİMYASAL ANALİZ LABORATUVAR BİRİMİ
    FİZİKSEL ANALİZ LABORATUVAR BİRİMİ
    MİKOTOKSİN ANALİZ LABORATUVAR BİRİMİ
    MİKROBİYOLOJİ ANALİZ LABORATUVAR BİRİMİ
  • ANALİZLER
    ANALİZ LİSTESİ VE ÜCRETLER
    ANALİZ TALEP FORMLARI
    • ÖZEL İSTEK ANALİZ TALEP FORMU
    PESTİSİT ETKEN MADDE LİSTESİ
  • YAYINLAR
    BROŞÜRLER
  • BASIN
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksGaziantep Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü > Menu

Mikrobiyoloji Analiz Laboratuvar Birimi

​MİKROBİYOLOJİ ANALİZ LABORATUVAR BİRİMİ

 Mikroorganizmalar (Bakteri, maya ve küf) su, toprak, bitki ve daha çok hayvan ve insanların bağırsak sistemlerinde mevcuttur. Mikroorganizmalar basit yapılı olmalarına rağmen yaşamlarını sürdürebilmek için farklı gıda kaynaklarını kullanarak birçok kimyasal reaksiyonları yaparak çeşitli metabolitler oluştururlar. Oluşan bu metabolitler gıdaların bozulmasına neden olmaktadır. Mikroorganizmaların ürettiği toksini içeren gıdaların tüketilmesi halinde gıda zehirlenmesi meydana gelebilir. Bazı mikroorganizmaların (Salmonella spp., Bacillus cereus, Stafilokoklar  vb.) bizzat kendisi hastalık etmenidir.

Gıdaların üretimi, işlenmesi, taşınması ve tüketiciye kadar geçen aşamalarda kontaminasyona maruz kalması gıdalarda bozulma, kalite ve ekonomik kayba, tüketicilerde ise ciddi sağlık problemlerine sebep olmaktadır.

Mikrobiyolojik Analiz Laboratuvar Birimimizde; gıda, yem ve kullanım sularında mikrobiyolojik analizler ve gıdalarda Stafilokokal Enterotoksin Aranması analizi uluslararası kabul görmüş metotlar (Örn; Salmonella spp. analizi TS EN ISO 6576-1)  kullanılarak yapılmaktadır, Kullanılan uluslararası metotların verifikasyon çalışmaları laboratuvarımızda yapılmaktadır.

Laboratuvarımızda kullandığımız cihazlar; patojenlerin (Salmonella spp., E.coli O157, Listeria monocytogenes) tespitinde kullanılan mini VIDAS cihazı, bakterilerin biyokimyasal identifikasyonunda kullandığımız VITEC cihazı, inkübatörler ve otoklavlardır.

TS EN ISO/IEC 17025 standardına göre akredite olan analiz kapsamlarınız;

Su aktivitesi 0,95'ten büyük gıdalarda maya ve küf analizi,

Su aktivitesi 0,95'ten küçük gıdalarda maya ve küf analizi,

Aerobik koloni sayısı analizi,

Koliform bakteri analizi.

Laboratuvarımızda kullandığımız inkübatör, otoklav, pipet, termometre gibi cihazların uygun aralıklarda kalibrasyonları ve periyodik olarak kontrolleri yapılmaktadır.  Her yıl yeterlilik test çalışmalarına katılım sağlanmaktadır.


İLETİŞİM

    Gaziantep Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü
  • Adres : Binevler Mah.Fıstık Araştırma Sokak No:4 Şahinbey / GAZİANTEP

  • Telefon : 0342 336 73 85

  • Faks : 0342 338 08 31

  • E-Posta : gaziantep.gidalab@tarim.gov.tr

  • KEP : tarimveormanbakanligi@hs01.kep.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Intranet
  • Bakanlık e-Posta
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın

MOBİL UYGULAMALAR

©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI