MİKROBİYOLOJİ ANALİZ LABORATUVAR BİRİMİ
Mikroorganizmalar (Bakteri, maya ve küf) su, toprak, bitki ve daha çok hayvan ve insanların bağırsak sistemlerinde mevcuttur. Mikroorganizmalar basit yapılı olmalarına rağmen yaşamlarını sürdürebilmek için farklı gıda kaynaklarını kullanarak birçok kimyasal reaksiyonları yaparak çeşitli metabolitler oluştururlar. Oluşan bu metabolitler gıdaların bozulmasına neden olmaktadır. Mikroorganizmaların ürettiği toksini içeren gıdaların tüketilmesi halinde gıda zehirlenmesi meydana gelebilir. Bazı mikroorganizmaların (Salmonella spp., Bacillus cereus, Stafilokoklar vb.) bizzat kendisi hastalık etmenidir.
Gıdaların üretimi, işlenmesi, taşınması ve tüketiciye kadar geçen aşamalarda kontaminasyona maruz kalması gıdalarda bozulma, kalite ve ekonomik kayba, tüketicilerde ise ciddi sağlık problemlerine sebep olmaktadır.
Mikrobiyolojik Analiz Laboratuvar Birimimizde; gıda, yem ve kullanım sularında mikrobiyolojik analizler ve gıdalarda Stafilokokal Enterotoksin Aranması analizi uluslararası kabul görmüş metotlar (Örn; Salmonella spp. analizi TS EN ISO 6576-1) kullanılarak yapılmaktadır, Kullanılan uluslararası metotların verifikasyon çalışmaları laboratuvarımızda yapılmaktadır.
Laboratuvarımızda kullandığımız cihazlar; patojenlerin (Salmonella spp., E.coli O157, Listeria monocytogenes) tespitinde kullanılan mini VIDAS cihazı, bakterilerin biyokimyasal identifikasyonunda kullandığımız VITEC cihazı, inkübatörler ve otoklavlardır.
TS EN ISO/IEC 17025 standardına göre akredite olan analiz kapsamlarınız;
Su aktivitesi 0,95'ten büyük gıdalarda maya ve küf analizi,
Su aktivitesi 0,95'ten küçük gıdalarda maya ve küf analizi,
Aerobik koloni sayısı analizi,
Koliform bakteri analizi.
Laboratuvarımızda kullandığımız inkübatör, otoklav, pipet, termometre gibi cihazların uygun aralıklarda kalibrasyonları ve periyodik olarak kontrolleri yapılmaktadır. Her yıl yeterlilik test çalışmalarına katılım sağlanmaktadır.