KATKI ANALİZ LABORATUVAR BİRİMİ
Laboratuvarımızda gıdalara lezzet, tat, görünüş, koku, besleyici değer, depolama ömrü gibi özellikler sağlamak amacıyla katılan katkı maddelerinin analizleri yapılmaktadır. Bu analizler, gıdaların TGK Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği'ne uygunluğunu kontrol etmek, tüketici sağlığını korumak ve gıda üreticilerinin ürün kalitesini garanti altına almak için büyük önem taşımaktadır. Örneğin; Koruyucu (Sorbik asit(E200) ve benzoik asit(E210)) Analizleri: Sorbik asit (E200), gıdaları mantar, bakteri ve küflere karşı koruyan bir katkı maddesidir. Benzoik asit (E210), gıdalarda mikroorganizma kaynaklı bozulmaları önlemek amacıyla kullanılmaktadır.
Analizlerimizde ulusal/uluslararası kabul görmüş ve validasyon/verifikasyonları yapılmış metotlar kullanılmaktadır (JAOAC Vol.76 No:2, NMKL130 vb.)
Analizler; ISO/IEC 17025 standardına göre tarafsızlık, bağımsızlık, dürüstlük ve gizlilik ilkeleri içinde, eğitilmiş uzman personel ile uluslararası geçerliliği olan metot ve teknolojik cihazlar (HPLC ve LC-MS/MS) kullanılarak yapılmaktadır. Kullanılan cihazların kalibrasyonları/performans testleri yaptırılmakta ve periyodik olarak doğrulama kontrolleri yapılmaktadır.
Analiz kalite kontrolü için periyodik olarak ulusal ve uluslararası yeterlilik test çalışmalarına katılım sağlanmaktadır.
Akredite analizlerimiz;
-Gıdalarda Benzoik Asit ve Sorbik Tayini
-Alkolsüz İçeceklerde Kafein Analizi
-Alkolsüz İçeceklerde Asesulfam-K, Aspartam, Sakkarin
-Sebze ve Meyvelerde Vitamin C Analizi