MİKOTOKSİN ANALİZ LABORATUVAR BİRİMİ
Mikotoksinler, günümüzde gıda ve yemlerdeki en önemli bulaşanlardan biri olarak kabul edilmektedir. Toprak, hava, su gibi doğal kaynaklar ile depolama ve taşıma sırasında gıda ve yem hammaddeleri ve işlenmiş gıda ve yem ürünlerine bulaşan küfler oluşturdukları kalite bozuklukları ve ürün kayıplarıyla ekonomik zararlara yol açarken, ikincil metabolizma ürünleriyle insanlarda ve hayvanlarda sağlık risklerine neden olmaktadırlar.
Mikotoksinler, küflerin oluşturduğu zehirli metabolik ürünlerdir ve insan, hayvan ve bitkilerde kanserojenik, mutajenik, teratojenik, östrojenik ve bağışıklık sistemini baskılayıcı etkilere neden olabilen ikincil toksik metabolitlerdir.
Mikotoksinden etkilenen bazı tarımsal ürünler:
Tahıllar, yağlı tohumlar, yemler, kurutulmuş meyveler ve sebzeler, kabuklu meyveler, baharatlar, hayvansal ürünler; süt, süt ürünleri, yumurta, et.
Mikotoksinlerin gıda ve yemlerde düzensiz dağıldığı (homojen olmadığı) bilinmelidir. Numunelerin alınması, numune miktarı, paçal numunenin nasıl oluşturulduğu ve homojenizasyonun, şahit numune ile ilgili referans olarak “Gıda maddelerinde mikotoksinlerin sevyesinin resmi kontrolü için numune alma, numune hazırlama ve analiz metodu kriterleri tebliği (Tebliğ no:2025/7)" alınmalıdır.
Mikotoksin laboratuvarında; İthalat, ihracat, özel istek, denetim ve resmi istek numunelerinde Aflatoksin B, G, Toplam, Okratoksin A, Aflatoksin M1, Zearalanon analizleri yapılmaktadır. Analizlerde ulusal ve uluslararası geçerliliği olan metotlar (AOAC, TSE, ISO vb.) kullanılmaktadır. Bu metotların validasyon/verifikasyonları yapılmıştır. Hızlı ve güvenilir analiz sonuçları elde edebilmek için teknolojik gelişmeler takip edilmekte olup son model 3 adet floresans dedektörlü HPLC kulanılmaktadır.
TS EN ISO/IEC 17025 Standartına göre akredite olan analizlerimiz;
Sert Kabuklu Meyvelerde Aflatoksin B1 ve Toplam Aflatoksin,
Kırmızı Biberde Aflatoksin B1 ve Toplam Aflatoksin,
Sert Kabuklu Meyvelerde Okratoksin A,
Tahıllarda Okratoksin A,
Süt ve Süt Tozunda Aflatoksin M1,
Kuru Meyvelerde Aflatoksin B1 ve Toplam Aflatoksin
Tüm analizlerde kullanılan cihazların kalibrasyonu ve performans testleri yetkili firmalar tarafından yapılmaktadır. Laboratuvarımızda doğru, güvenilir ve tutarlı sonuçlar üretilmesi, performansımızın değerlendirilmesi amacıyla düzenli olarak ulusal ve uluslararası yeterlik testlerine katılım sağlanmakta ve başarılı sonuçlar alınmaktadır.