KALINTI ANALİZ LABORATUVAR BİRİMİ
Bitki ve hayvanlara zarar veren canlı organizmalara karşı kullanılan maddelerin tümüne pestisit adı verilmektedir. Tarım ürünlerini zararlılardan koruyarak ürün kalitesi ve verimi artırmak için özellikle son yıllarda bilinçsiz ve yoğun olarak kullanılan pestisitler insan sağlığı açısından önemli bir tehdit unsurudur. Bu maddelerin uygunsuz kullanımı ürünler üzerinde pestisit kalıntıları kalmasına sebep olabilmektedir. Pestisit kalıntı analizleri, farklı özelliklerdeki birçok aktif maddenin aynı anda analiz edilmesini gerekli kılan, gelişmiş kromatografik teknikler kullanılarak gerçekleştirilen ve konusunda uzmanlık gerektiren analizlerdir.
Laboratuvarımızda; Yüksek su içerikli ve yüksek su yüksek asit içerikli taze meyve sebzelerde, yüksek yağ çok düşük su içerikli ürünlerde ve kaparide pestisit analizleri yapılmaktadır.
Laboratuvarımızda yapılan analizler, sertifikalı standart maddeler ve uluslararası alanda kabul görmüş analiz metotları kullanılarak yapılmaktadır. Analizler AOAC.2007-1 metodu kullanılarak LC MS/MS ve GC MS/MS cihazları ile yapılmaktadır.
Analiz yapılan cihazların olduğu bölüm ile ekstraksiyonun yapıldığı bölüm birbirinden bağımsızdır. Bütün alet ve cihazların kalibrasyon ve bakımları düzenli olarak yapılmakta, ilgili dokümanlar kayıt altına alınmaktadır.
Laboratuvarımızda yapılan analizlerde yeterlilik testlerine katılım sağlanmaktadır.