Fiziksel analiz laboratuvarı; gıda, su ve yem ürünlerinin fiziksel özelliklerini (renk, koku, tat, görünüm, rutubet, kuru madde, pH, yoğunluk, kırılma indisi, elek analizleri, yabancı madde tespiti vb.) ölçen ve analiz eden bir laboratuvardır.
Laboratuvarımıza getirilen ithalat, ihracat, resmi istek, denetim ve Bakanlığımız izleme planı çerçevesinde alınan numuneler ile şahıs ve firmaların özel istek numunelerinin analizleri, ürünlerin kalitesini kontrol etmek, ürün geliştirme süreçlerine katkı sağlamak ve tüketici sağlığını korumak amacıyla güncelliği takip edilen Türk Gıda Kodeksi, Ulusal ve Uluslararası Metotlar'a göre yapılmaktadır. Analiz sonuçları, ilgili ürün tebliği/yönetmeliğine veya standartlarına göre değerlendirilmekte ve en kısa sürede doğru ve güvenilir şekilde raporlanmaktadır.
Laboratuvarımız TÜRKAK TS EN ISO 17025 (Deney ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Yeterliği İçin Genel Şartlar) Standardına göre "Tahıl ve tahıl ürünleri, çay, kavrulmuş öğütülmüş kahve, yem ve yem maddeleri" ürünlerinin Kül ve Rutubet analizlerinde akredite olmakla birlikte analiz sonuçlarının güvenilirliğini ve doğruluğunu Ulusal ve Uluslararası resmi kuruluşlar tarafından yürütülen yeterlilik testlerine katılarak teyit etmektedir.
| Personel | 1 Gıda Mühendisi, 3 Ziraat Mühendisi, 1 Laborant |
| Ana Çalışma Konuları | - Gıda, su ve yem ürünlerinin nem, kül, pH, yoğunluk, viskozite vb. gibi fiziksel özelliklerinin belirlenmesi ve kalite kontrolünün sağlanması.
- Ürünlerin renk, koku, tat, görünüş ile duyusal özelliklerinin belirlenmesi.
- Ürünlerdeki yabancı maddelerin (taş, kum, toprak vb.) tespiti ve miktarlarının belirlenmesi.
- Elek analizleri ile ürünlerin tane boyut dağılımlarının belirlenmesi.
- Bazı ürünlerin (özellikle sıvı gıdalar) kırılma indislerinin ölçülmesi.
- Suda çözünen kuru madde miktarının belirlenmesi.
|
| Mevcut Cihazlar | Binoküler Mikroskop, Stereo Mikroskop, Santrifüj, Benmari Su Banyosu, Etüv, Vakumlu Etüv, Elek, Hassas Terazi, Buzdolabı, Kül Fırını, Blender, Sokselet, pH Metre, Refrektometre, El Refrektometresi, Fotometre, Isıtıcı Blok, İnkübatör, Komparatör, Mikrometre, Kumpas, Isıtıcılı Manyetik Karıştırıcı, Değirmen, Elektronik Dijital Mikrometre, Digital Termo Higrometre, Fridge Thermometer, 4 Kanallı K Tipi Dijital Termometre, Thermocouple, Kütle seti. |
| Numune Kabul Kriterleri | Nem veya kuru madde analizi istenen numuneler orijinal ambalaj veya numunenin nemden etkilenmesini engelleyecek bir ambalaj ile gelmelidir. Yapılacak analiz türüne göre müşteriden alınması gereken numune miktarları ve ücretleri aşağıdaki linkte verilmiştir. https://gidalab.tarimorman.gov.tr/antalya/Menu/39/Analiz-Listesi-Ve-Ucretler
|