Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
ANTALYA GIDA KONTROL LABORATUVAR MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Ana Sayfa
  • KURUMSAL YAPI
    MÜDÜR
    MÜDÜR YARDIMCISI
    BİRİMLER
    • NUMUNE KABUL VE RAPOR DÜZENLEME BİRİMİ
    ORGANİZASON ŞEMASI
    TARİHÇE
    GÖREVLERİMİZ
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTKAMIZ
    HİZMET STANDARTLARIMIZ
  • LABORATUVARLAR
    FİZİKSEL ANALİZ LABORATUVARI
    KİMYASAL ANALİZ LABORATUVARI
    KATKI ANALİZ LABORATUVARI
    KALINTI AN​​ALİZ LABORATUVARI
    MİNERAL ANALİZ LABORATUVARI
    MOLEKÜLER BİYOLOJİ ANALİZ LABORATUVARI
    MİKROBİYOLOJİK ANALİZ LABORATUVARI
    MİKOTOKSİN ANALİZ LABORATUVARI
  • ANALİZLER
    ÖZEL İSTEK BAŞVURU FORMU
    ANALİZ LİSTESİ VE ÜCRETLER
    RUHSATLANDIRMA BAŞVURU FORMU
  • YAYINLAR
    KALİTE SİSTEMİ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
    AKREDİTASYON SERTİFİKASI VE KAPSAM
  • BASIN
    ORBİTRAP Q EXACTİVE FOCUS SIVI KROMOTOGRAFİ -KÜTLE SPEKTROMETRİ CİHAZİ İLE KOYUN VE KEÇİ PEYNİRLERİNDE İNEK SÜTÜNÜN TESPİT EDİLMESİ
    EKMEK, EKMEK ÇEŞİTLERİ VE HAFİF FIRINCILIK ÜRÜNLERİNDE PROPİYONİK ASİT MİKTAR TAYİNİ VE METOT VALİDASYONU
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksAntalya Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü > Menu

MİKROBİYOLOJİK ANALİZ LABORATUVARI

MİKROBİYOLOJİK ANALİZ LABORATUVARI 

Gıda güvenliğinin ve kalitesinin artmasına yönelik tüm çalışmalar toplum sağlığı açısından büyük önem arz etmektedir. Sağlıklı gıda üretirken kirlenmeye sebep olabilecek kaynak ve üretim basamaklarının bilinmesi ve kontrol altına alınabilmesi güvenli gıda üretiminin temel prensibidir. Laboratuvarımızda insan sağlığını direkt etkileyebilecek işleme, nakliye, depolama, tüketim aşamalarında olabilecek kirlenme ile gıda zehirlenmesi yapıp raf ömrünü azaltacak mikroorganizmaların aranması çalışması yapılmaktadır.

Sıcaklık/Zaman denklemindeki olumsuzluklar mikroorganizma veya mikroorganizma toksinlerinin artmasında etkili olmaktadır. Bu tip gıdalar tüketildiği zaman gıda zehirlenmesi olayları ortaya çıkabilmektedir. Bütün bunlar laboratuvarda yapılan analizlerin önemini ortaya çıkarmaktadır. Laboratuvarımızda Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliğindeki tüm analizler yapılmaktadır.

Mikrobiyoloji laboratuvarımızda TSE-ISO-AOAC-FDA gibi ulusal ve uluslararası kaynaklardan elde edilmiş hızlı, güvenilir, son teknolojik gelişmelere uygun, kabul görmüş uluslararası analiz metotları kullanılmaktadır. FEPAS –EQA gibi uluslararası kuruluşlar tarafından yürütülen yeterlilik testlerine katılarak analiz güvenliğimizin devamlılığı sağlanmakta ve belgelendirilmektedir. Laboratuvarımız tüm gıda maddelerinde Toplam mezofilik aerobik bakteri, Maya-Küf ve Staph.aureus konularında TS EN ISO 17025 e göre akreditedir.

Personel2 Veteriner hekim, 2 Biyolog, 1 Yüksek Biyolog, Su Ürünleri Yük. Müh.
Ana Çalışma Konuları
  • Gıdalar ve yemlerde Koagulaz Pozitif Stafilokokların Sayımı(Staphylococcus aureus ve diğer türler) (akredite)
  • Tüm gıdalarda Toplam Mezofilik Aerobik Bakteri Sayımı(akredite)
  • Gıda ve yemlerde Küf-Maya sayımı(akredite)
  • Gıda ve yemlerde Salmonella spp  Aranması (Vidas ile) (akredite)
  • Gıda ve yemlerde Listeria monocytogenes Aranması(akredite)
  • Tüm gıdalarda Mini Vidas Cihazı ile Listeria monocytogenes Aranması
  • Bacillus cereus Sayımı (akredite)
  • Gıdalarda E.coli Sayımı (Katı Ortam) (akredite)
  • Gıdalar ve yemlerde Enterobacteriacea Sayımı (akredite)
  • UHT süt (meyveli- aromalı vb. dahil) Sterilite Kontrolü (7 ve 15 günlük inkubasyon)
  • Ekmek, Ekmek mayası, Un, Yaş mayalarda Rope Sporu Sayımı
  • Gıdalarda Staph. Enterotoksin Aranması Vidas Cihazı ile
  • Gıdalarda Clostrıdıum perfrıngens Sayımı, E.coli Sayımı (Ems)
  • Gıdalarda E.coli O 157 Aranması (Vidas ile)
  • Gıdalarda Koliform Bakteri Sayımı Koloni Sayım Tekniği
  • Gıdalarda Vibrio cholerae Aranması
  • Gıdalarda V. parahaemolyticus Aranması
  • Sularda Toplam Koliform ve E.coli Analizi, Enterokok Sayımı, Kültürü Yapılabilen Mikroorganizmaların Sayımı (Toplam Bakteri)
Mevcut CihazlarTempo Cihazı, Real Time PCR, DNA hazırlık robotu, Vitek cihazı, Mini vidas cihazı, Anaerob jar, Benmari, Delvo inkubatör, Etüv (İnkübatör), Etüv (İnkübatör) (soğutmalı), Hassas terazi, Isıtıcılı manyetik karıştırıcı, Isıtma tablası, Koloni sayacı, Laminar flow, Mikrodalga, Mikroskop, Otoklav, Stomacher, Tüp karıştırıcı(vorteks)
Numune kabul kriteleri
  • Steril, kuru ve nem geçirmeyen ambalajlardakiler gibi mikrobiyel yönden stabil ürünlerde, taşıma sırasında soğutmaya gerek yoktur. Buna karşın işlem görmemiş, soğutulmuş, pastörize edilmiş, bozulabilir vb. gıdalar 0 °C ile +4 °C arasında, dondurulmuş ürünler ise -18 °C'de taşınmalıdır.
  • Numune, mümkünse orjinal ambalajında getirilmelidir.
  • Dondurulmuş olarak tüketilen ürünler soğuk zincir bozulmadan laboratuvara ulaştırılmalıdır.

İLETİŞİM

    Antalya Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü
  • Adres : Güneş Mah. Toptancı Hal İçi 07260 Kepez/ANTALYA

  • Telefon : +90 242 339 58 84

  • Faks : +90 242 339 23 25

  • E-Posta : antalya.gidalab@tarimorman.gov.tr

  • KEP : antalya.gidalab@gthb.hs01.kep.tr

  • Döner Sermaye İşletmesi Hesap Numarası T.C. Ziraat Bankası Yeni Hal Şubesi​ IBAN NO : TR87 0001 0020 7736 7158 4150 07

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Intranet
  • Bakanlık e-Posta
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın

MOBİL UYGULAMALAR

©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI