KATKI ANALİZ LABORATUVARI
|
 
|
Katkı Analiz Laboratuvarında, gıda çeşitliliğini artırmak, gıdanın besleyici özelliklerini koruyup dayanıklılığını sağlayarak raf ömrünü uzatmak, lezzetini ve rengini cazip hale getirmek, tüketiciyi aldatmak, kusurları gizlemek için taklit ve tağşişe başvurarak daha fazla haksız kazanç sağlamak gibi amaçlarla kullanılan ve gelişen teknolojiyle birlikte kullanımı zaruri hale gelen katkı maddelerinin kalitatif ve kantitatif olarak belirlenmesini sağlayacak analizleri yapılmaktadır. Günümüzde gıdalara katılan katkı maddelerinin çeşidi çok artmıştır. Bu maddelerin büyük bir bölümünün belirli limitleri aşmadan kullanımı gerekmektedir. Katkı maddelerinin bu sınırları aşan kullanımı insan sağlığına zararlı olmaktadır. Laboratuvarımız çeşitli gıda ürünlerinde kullanılan katkı maddelerinin analizlerini yaptığı gibi; kullanımı yasak olan katkı maddelerinin de analizlerine yönelik çalışmalar yapmaktadır.
Kurumumuzda Katkı Analizleri Laboratuvar Birimi, gıda ve gıda katkı maddelerinin denetim, ithalat, ihracat, özel istek ve izleme numune analizlerini yürütmekle görevlidir. TÜRKAK tarafından TS EN ISO 17025 (Deney ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Yeterliği İçin Genel Şartlar) Standardına göre akreditedir.
| Personel | 1 Doktor Gıda Mühendisi, 3 Gıda Mühendisi, 1 Veteriner Hekim |
| Ana Çalışma Konuları | - Alkollü İçkilerde HPLC Cihazı ile Denatonyum Benzoat Analizi (Akredite)
- Meyve ve Sebzelerde HPLC ile Nitrat Analizi (Akredite)
- Şaraplarda Sorbik Asit ve Tuzlarının Tayini (Akredite)
- Et ve Et Ürünlerinde HPLC ile Nitrat-Nitrit Analizi
- Baharatlarda LC-MS/MS İle Sudan Boyalarının (Sudan I, Sudan II, Sudan III, Sudan IV, Sudan Black B, Sudan Red 7B, Sudan Orange G) Analizi
- Suda Çözünen Sentetik Boyaların Likit Kromatografik Yöntem (HPLC) ile Belirlenmesi
- Gıdalarda HPLC ile Benzoik Asit ve Sorbik Asit Tayini
- Çay ve Kahvelerde HPLC ile Kafein Miktarı Tayini
- Su Ürünlerinde HPLC ile Histamin Miktarı Tayini
- Süt ve Süt Ürünlerinde Jelatin Tayini
- Gıdalarda Nitel Olarak Nişasta Tayini
- Süt Ürünlerinde HPLC ile Natamisin Tayini
- Bal, Pekmez, Nar Ekşisi ve Reçellerde HPLC İle HMF (Hidroksi Metil Furfural) Tayini
- HPLC İle Suni Tatlandırıcıların (Aspartam, Asesülfam-K, Sakkarin) Analizi
- Gıdalarda Kükürtdioksit Analizi
|
| Mevcut Cihazlar | LC-MSMS, HPLC-DAD (3 Adet), Isıtıcılı Manyetik Karıştırıcı, pH Metre, Saf Su Cihazı, Soğutmalı Santrifüj, Hassas Terazi, Su Banyosu, Ultra Toraks, Ultrasonik Banyo, Rotatör, Vorteks, Blender |
| Numune Kabul Kriterleri | Yapılacak analiz türüne göre müşteriden alınması gereken numune miktarları ve ücretleri aşağıdaki linkte verilmiştir. https://gidalab.tarimorman.gov.tr/antalya/Menu/39/Analiz-Listesi-Ve-Ucretler SO2 analizinde orijinal ambalajlı kapağı açılmamış numune gereklidir. Natamisin analizi için gönderilen numunelerde analiz edilecek yüzeyin bozulmadan kurumumuza ulaşması gerekmektedir.
|