Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
ANTALYA GIDA KONTROL LABORATUVAR MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Ana Sayfa
  • KURUMSAL YAPI
    MÜDÜR
    MÜDÜR YARDIMCISI
    BİRİMLER
    • NUMUNE KABUL VE RAPOR DÜZENLEME BİRİMİ
    ORGANİZASON ŞEMASI
    TARİHÇE
    GÖREVLERİMİZ
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTKAMIZ
    HİZMET STANDARTLARIMIZ
  • LABORATUVARLAR
    FİZİKSEL ANALİZ LABORATUVARI
    KİMYASAL ANALİZ LABORATUVARI
    KATKI ANALİZ LABORATUVARI
    KALINTI AN​​ALİZ LABORATUVARI
    MİNERAL ANALİZ LABORATUVARI
    MOLEKÜLER BİYOLOJİ ANALİZ LABORATUVARI
    MİKROBİYOLOJİK ANALİZ LABORATUVARI
    MİKOTOKSİN ANALİZ LABORATUVARI
  • ANALİZLER
    ÖZEL İSTEK BAŞVURU FORMU
    ANALİZ LİSTESİ VE ÜCRETLER
    RUHSATLANDIRMA BAŞVURU FORMU
  • YAYINLAR
    KALİTE SİSTEMİ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
    AKREDİTASYON SERTİFİKASI VE KAPSAM
  • BASIN
    ORBİTRAP Q EXACTİVE FOCUS SIVI KROMOTOGRAFİ -KÜTLE SPEKTROMETRİ CİHAZİ İLE KOYUN VE KEÇİ PEYNİRLERİNDE İNEK SÜTÜNÜN TESPİT EDİLMESİ
    EKMEK, EKMEK ÇEŞİTLERİ VE HAFİF FIRINCILIK ÜRÜNLERİNDE PROPİYONİK ASİT MİKTAR TAYİNİ VE METOT VALİDASYONU
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksAntalya Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü > Menu

Ekmek, Ekmek Çeşitleri ve Hafif Fırıncılık Ürünlerinde Propiyonik Asit Miktar Tayini ve Metot Validasyonu

​

​Ekmek, Ekmek Çeşitleri ve Hafif Fırıncılık Ürünlerinde Propiyonik Asit Miktar Tayini ve Metot Validasyonu
​

PROJE ÖZETİ 

Gıda katkı maddelerinin farklı kullanım amaçları bulunmaktadır. Bunlardan bazıları gıdanın besin değerini artırırken; bazıları renk, yapı ve aromayı iyileştirerek ürünün raf ömrünü uzatmaktadır. Propiyonik asit ve propiyonatlar fırıncılık ürünlerinde bakteri ve küf gelişimini önlemek amacıyla yaygın kullanım alanına sahip antimikrobiyal koruyuculardır. Söz konusu koruyucular ürünün yapısında herhangi bir değişim meydana getirmeden mikroorganizmaların gelişimini baskılamaktadır. Dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de propiyonatların kullanımlarına sınırlı olarak izin verilmektedir. Çünkü bu koruyucu maddeler güvenilir düzeylerden daha yüksek oranda kullanıldıklarında faydadan çok zarara neden olmaktadır. Bu nedenle gıdalardaki koruyucu miktarlarının bilinmesi tüketici sağlığının korunması açısından son derecede önemlidir.

Yapılan bu çalışmada ekmekte ve fırıncılık ürünlerinde kullanılmakta olan propiyonik asit ve propiyonatların miktar tayinlerinin yapılması amaçlanmıştır. Projede yüksek performanslı sıvı kromatografisi (HPLC) ve gaz kromatografisi (GC) cihazları kullanılmış ve her iki metodun validasyon çalışması yapılarak elde edilen sonuçlar birbirleriyle karşılaştırılmıştır. Yapılan validasyon çalışmalarında doğrusallık, gerçeklik, tespit limiti, tayin limiti, tekrarlanabilirlik ve tekrar üretilebilirlik parametreleri çalışılarak ölçüm belirsizliği değerleri hesaplanmıştır. Ayrıca ülkemizde propiyonik asit ve propiyonatlar için yeterli çalışmanın olmaması göz önünde bulundurularak, Antalya piyasasında tüketime sunulan ekmek ve çeşitli fırıncılık ürünlerinin propiyonik asit içeriğinin tespit edilmesi amacıyla proje kapsamında 197 adet numune analize alınmıştır.

HPLC-UV ve GC-FID metotlarından elde edilen sonuçların karşılaştırılması yapıldığında; analiz sonuçlarının tutarlı olduğu ve her iki metotla elde edilen verilerin birbirlerine yakın olduğu görülmüştür. Ancak analiz süresinin daha kısa olması, kolon sıcaklığının geniş bir aralıkta ayarlanabilir olmasından dolayı etkili ve yüksek ayırma gücüne sahip olması, düşük maliyetli ve güvenilir olması gibi sebeplerden dolayı gaz kromatografisi yönteminin sıvı kromatografisine kıyasla daha avantajlı olduğu söylenebilir. Ayrıca GC metodu ile elde edilen tespit ve ölçüm limitinin diğer yönteme göre daha düşük seviyelerde olması en önemli avantaj olarak görülmektedir. Bu nedenle ekmek ve çeşitli fırıncılık ürünlerinin propiyonik asit analizinde GC-FID metodunun daha uygun olduğu görüşüne varılmıştır. 

​
​
​


İLETİŞİM

    Antalya Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü
  • Adres : Güneş Mah. Toptancı Hal İçi 07260 Kepez/ANTALYA

  • Telefon : +90 242 339 58 84

  • Faks : +90 242 339 23 25

  • E-Posta : antalya.gidalab@tarimorman.gov.tr

  • KEP : antalya.gidalab@gthb.hs01.kep.tr

  • Döner Sermaye İşletmesi Hesap Numarası T.C. Ziraat Bankası Yeni Hal Şubesi​ IBAN NO : TR87 0001 0020 7736 7158 4150 07

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Intranet
  • Bakanlık e-Posta
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın

MOBİL UYGULAMALAR

©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI