MİKROBİYOLOJİK ANALİZ LABORATUVARI
|
|
Gıda güvenliğinin ve kalitesinin artmasına yönelik tüm çalışmalar toplum sağlığı açısından büyük önem arz etmektedir. Sağlıklı gıda üretirken kirlenmeye sebep olabilecek kaynak ve üretim basamaklarının bilinmesi ve kontrol altına alınabilmesi güvenli gıda üretiminin temel prensibidir. Laboratuvarımızda insan sağlığını direkt etkileyebilecek işleme, nakliye, depolama, tüketim aşamalarında olabilecek kirlenme ile gıda zehirlenmesi yapıp raf ömrünü azaltacak mikroorganizmaların aranması çalışması yapılmaktadır. Sıcaklık/Zaman denklemindeki olumsuzluklar mikroorganizma veya mikroorganizma toksinlerinin artmasında etkili olmaktadır. Bu tip gıdalar tüketildiği zaman gıda zehirlenmesi olayları ortaya çıkabilmektedir. Bütün bunlar laboratuvarda yapılan analizlerin önemini ortaya çıkarmaktadır. Laboratuvarımızda Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliğindeki tüm analizler yapılmaktadır. Mikrobiyoloji laboratuvarımızda TSE-ISO-AOAC-FDA gibi ulusal ve uluslararası kaynaklardan elde edilmiş hızlı, güvenilir, son teknolojik gelişmelere uygun, kabul görmüş uluslararası analiz metotları kullanılmaktadır. FEPAS –EQA gibi uluslararası kuruluşlar tarafından yürütülen yeterlilik testlerine katılarak analiz güvenliğimizin devamlılığı sağlanmakta ve belgelendirilmektedir. Laboratuvarımız tüm gıda maddelerinde Toplam mezofilik aerobik bakteri, Maya-Küf ve Staph.aureus konularında TS EN ISO 17025 e göre akreditedir.
|
Personel | 2 Veteriner hekim, 2 Biyolog, 1 Yüksek Biyolog, Su Ürünleri Yük. Müh. |
Ana Çalışma Konuları | - Gıdalar ve yemlerde Koagulaz Pozitif Stafilokokların Sayımı(Staphylococcus aureus ve diğer türler) (akredite)
- Tüm gıdalarda Toplam Mezofilik Aerobik Bakteri Sayımı(akredite)
- Gıda ve yemlerde Küf-Maya sayımı(akredite)
- Gıda ve yemlerde Salmonella spp Aranması (Vidas ile) (akredite)
- Gıda ve yemlerde Listeria monocytogenes Aranması(akredite)
- Tüm gıdalarda Mini Vidas Cihazı ile Listeria monocytogenes Aranması
- Bacillus cereus Sayımı (akredite)
- Gıdalarda E.coli Sayımı (Katı Ortam) (akredite)
- Gıdalar ve yemlerde Enterobacteriacea Sayımı (akredite)
- UHT süt (meyveli- aromalı vb. dahil) Sterilite Kontrolü (7 ve 15 günlük inkubasyon)
- Ekmek, Ekmek mayası, Un, Yaş mayalarda Rope Sporu Sayımı
- Gıdalarda Staph. Enterotoksin Aranması Vidas Cihazı ile
- Gıdalarda Clostrıdıum perfrıngens Sayımı, E.coli Sayımı (Ems)
- Gıdalarda E.coli O 157 Aranması (Vidas ile)
- Gıdalarda Koliform Bakteri Sayımı Koloni Sayım Tekniği
- Gıdalarda Vibrio cholerae Aranması
- Gıdalarda V. parahaemolyticus Aranması
- Sularda Toplam Koliform ve E.coli Analizi, Enterokok Sayımı, Kültürü Yapılabilen Mikroorganizmaların Sayımı (Toplam Bakteri)
|
Mevcut Cihazlar | Tempo Cihazı, Real Time PCR, DNA hazırlık robotu, Vitek cihazı, Mini vidas cihazı, Anaerob jar, Benmari, Delvo inkubatör, Etüv (İnkübatör), Etüv (İnkübatör) (soğutmalı), Hassas terazi, Isıtıcılı manyetik karıştırıcı, Isıtma tablası, Koloni sayacı, Laminar flow, Mikrodalga, Mikroskop, Otoklav, Stomacher, Tüp karıştırıcı(vorteks) |
Numune kabul kriteleri | - Steril, kuru ve nem geçirmeyen ambalajlardakiler gibi mikrobiyel yönden stabil ürünlerde, taşıma sırasında soğutmaya gerek yoktur. Buna karşın işlem görmemiş, soğutulmuş, pastörize edilmiş, bozulabilir vb. gıdalar 0 °C ile +4 °C arasında, dondurulmuş ürünler ise -18 °C'de taşınmalıdır.
- Numune, mümkünse orjinal ambalajında getirilmelidir.
- Dondurulmuş olarak tüketilen ürünler soğuk zincir bozulmadan laboratuvara ulaştırılmalıdır.
|