
Mikotoksinler, gıda ve yem maddelerinde üreyebilen Küflerin oluşturduğu sekonder fungal metabolitlerdir. Günlük yaşantıda çok sık temasın söz konusu olabildiği küfler ve özellikle bunların oluşturdukları toksik metabolitler İnsan ve Hayvan sağlığını tehdit etmelerinin yanısıra ekonomide de ciddi kayıplara neden olmaları sebebiyle üzerinde önemle durulan bir konudur.
Mikotoksinlerin insan ve hayvan sağlığı açısından zararlarının engellenebilmesi için ülkemizde, TGK Bulaşanlar Yönetmeliği ile gıdalarda bulunmasına izin verilen maksimum mikotoksin limitleri ve Yemlerde İstenmeyen Maddeler Hakkında Tebliğ ile de yem ve yem ham maddelerinde bulunmasına izin verilen maksimum mikotoksin limitleri belirlenmiştir.
Mikotoksin Analizler Laboratuvar Biriminde, gıdalarda ve yemlerde mevzuatlarda yer alan hayvan ve insan sağlığı için tehlike yaratacak mikotoksin analizleri yapılmaktadır.
Ana Çalışma Konularımız
- Aflatoksin B1 ve Toplam Aflatoksin (B1+B2+G1+G2)
- Aflatoksin M1 Analizi
- Deoksinivalenol (DON)
- Fumonisin B1 ve B2 Tayini
- Okratoksin A Analizi
- Patulin Analizi
- Zearalenon Tayini
Cihazlarımız
- LC-MS/MS
- RP-HPLC prominence
- PCD li RP-HPLC (PCD'li)