Kimyasal Analiz Laboratuvarı, ithalat, ihracat, resmi istek, denetim ve Bakanlığımız izleme projeleri çerçevesinde alınan numuneler ile şahıs ve firmaların özel istek gıda, yem, tesis ve kullanım suları numunelerinin analizlerini ulusal ve uluslararası geçerliliği olan metotlara göre yapan Eskişehir Gıda Kontrol Laboratuvarı Müdürlüğü'nün birimlerinden biridir.
Kimyasal Analiz Laboratuvarında metotların güncellikleri takip edilmektedir. Laboratuvarımızda konusuyla ilgili hizmet içi ve özel sektör talepleri doğrultusunda eğitim hizmetleri verilmektedir.
Laboratuarımız analiz sonuçlarının güvenilirliliği ve doğruluğu Uluslararası Central Science Laboratory (FAPAS), Ulusal Metroloji Enstitüsü (UME) gibi resmi kuruluşlar tarafından yürütülen yeterlilik testlerine katılarak kontrol edilmektedir.
Kimyasal Analiz Laboratuvarında, Protein Tayini, Toplam Diyet Lifi, Yağ Asitleri Kompozisyonu(Doymuş-Doymamış Yağ Oranı, Trans Yağ Oranı), Bitkisel Yağ Aranması, Sterol Kompozisyonu, Fosfataz Aktivitesi Tayini, Selüloz Tayini, Toplam Yağ, Asitlik, Diastaz Sayısı, Fruktoz, Glikoz ve Sakkaroz Oranı, Balda Prolin Miktarı Tayini, Kalsiyum, Amonyak, Alkol Miktarı, Enerji Hesaplanması, İnvert Şeker, Tuz Tayini vb. genel kimyasal analizler çalışılmaktadır.
Gaz Kromotografisi, HPLC/RID, Spektrofotometre, Kjeltec Cihazı, Soxhelet Ekstraksiyon Cihazı, Polarimetre, Hassas Terazi, Etüv, Kül Fırını, pH Metre, Ultra Saf Su Cihazı, Çalkalamalı Su Banyosu, Gerber Santrifijü laboratuvarımızda kullanılan cihazlardandır.