Fiziksel Analiz Laboratuvarı, ithalat, ihracat, resmi istek, Bakanlığımız denetim ve izleme programı çerçevesinde alınan numuneler ile şahıs ve firmaların özel istek gıda, yem ve su numunelerinin analizlerini ulusal ve uluslararası geçerliliği olan metotlara göre yapan Eskişehir Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü'nün birimlerinden biridir.
Fiziksel Analiz Laboratuvarında, metotların güncellikleri periyodik olarak takip edilmekte olup, hizmet içi ve özel sektör talepleri doğrultusunda eğitim hizmetleri verilmektedir.
Fiziksel Analiz Laboratuvarında; Ağırlık Kontrolü, Ayrılabilen Çeşni Oranı, Bağıl Yoğunluk, Çemen Miktarı, Duyusal/Organoleptik Analiz, Elektriksel İletkenlik, Elek Üstü ve Elek Altı, Et Kemik Unu Aranması, Ham Kül Tayini, Hidroklorik Asitte (HCl'de) Çözünmeyen Kül, Kaymak Oranı, Kırılma İndisi, Kir Muhtevası, Kuru veya Kurutulmuş Meyve Kaymak Oranı, Kuru Öz / Gluten, Meyve Oranı, Nem Tayini (Refraktometrik Metot), pH, Rutubet / Kuru Madde, Rutubet Tayini (Toluen Metodu), Siyah Leke, Suda Çözünebilen Katı Madde (Briks), Suda Çözünmeyen Madde, Suya Geçen Madde, Tane İriliği, Toplam Kül / Kül, Yabancı Madde, Yağ Tayini, Yağsız Kuru Madde, Yaprak Oranı, Yaş Öz / Gluten, Yoğunluk (Laktodansimetre Metodu) analizleri yapılmaktadır.
Fiziksel Analiz Laboratuvarında, analiz sonuçlarının güvenilirliğini ve doğruluğunu Uluslararası Central Science Laboratory (FAPAS), Ulusal Metroloji Enstitüsü (UME) ve LGC gibi resmi kuruluşlar tarafından yürütülen yeterlilik testlerine katılarak kontrol etmektedir.
Analitik Terazi, Hassas Terazi, Etüv, Vakumlu Etüv, Kül Fırını, pH Metre, Refraktometre, Stereo Mikroskop, Su Banyosu, Balon Isıtıcısı ve Ultra Santrifüj Değirmen laboratuvarımızda kullanılan cihazlardır.