Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
ESKİŞEHİR GIDA KONTROL LABORATUVAR MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Ana Sayfa
  • KURUMSAL YAPI
    MÜDÜR
    MÜDÜR YARDIMCISI
    BİRİMLER
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    TARİHÇE
    GÖREVLERİMİZ
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
    HİZMET STANDARTLARIMIZ
  • LABORATUVARLAR
    FİZİKSEL ANALİZ LABORATUVARI
    KATKI KALINTI ANALİZ LABORATUVARI
    KİMYASAL ANALİZ LABORATUVARI
    MİKROBİYOLOJİK ANALİZ LABORARTUVARI
  • ANALİZLER
    ANALİZ LİSTESİ VE FİYATLAR
    ANALİZ TALEP FORMU
    NUMUNE KABUL İŞLEMLERİ
  • YAYINLAR
    BROŞÜRLER
    DERGİLER
  • BASIN
    ESKİŞEHİR HAKKINDA
    SIK SORULAN SORULAR
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksEskişehir Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü > Menu
Birimler

Numune Kabul ve Rapor Düzenleme Birimi'ne, ithalat, ihracat, resmi istek, Bakanlığımız denetim ve izleme programı çerçevesinde alınan numuneler ile şahıs ve firmaların özel istek gıda, yem ve su numunelerinin Numune Kabul Talimatı 'na göre kabulü yapılmaktadır. Gelen numunelerin önce kodlaması yapılmakta ve kodlanan numuneler bekletilmeden istenen analizler doğrultusunda ilgili laboratuvar birimlerine gönderilmektedir.

Numunelere ait analizler bittikten sonra; sonuçlar Rapor Hazırlama Talimatı 'na göre raporlanmakta ve onaylanarak ilgili yerlere elden, posta, faks veya kargo yolu ile ulaştırılmaktadır.

Numune Kabul ve Rapor Düzenleme Birimi Eskişehir Gıda Kontrol Laboratuvarı'nın aylık –yıllık faaliyetlerini Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü'ne bildirmektedir

​

Fiziksel Analiz Laboratuvarı, ithalat, ihracat, resmi istek, Bakanlığımız denetim ve izleme programı çerçevesinde alınan numuneler ile şahıs ve firmaların özel istek gıda, yem ve su numunelerinin analizlerini ulusal ve uluslararası geçerliliği olan metotlara göre yapan Eskişehir Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü'nün birimlerinden biridir.

Fiziksel Analiz Laboratuvarında, metotların güncellikleri periyodik olarak takip edilmekte olup, hizmet içi ve özel sektör talepleri doğrultusunda eğitim hizmetleri verilmektedir.

Fiziksel Analiz Laboratuvarında; Ağırlık Kontrolü, Ayrılabilen Çeşni Oranı, Bağıl Yoğunluk, Çemen Miktarı, Duyusal/Organoleptik Analiz, Elektriksel İletkenlik, Elek Üstü ve Elek Altı, Et Kemik Unu Aranması, Ham Kül Tayini, Hidroklorik Asitte (HCl'de) Çözünmeyen Kül, Kaymak Oranı, Kırılma İndisi, Kir Muhtevası, Kuru veya Kurutulmuş Meyve Kaymak Oranı, Kuru Öz / Gluten, Meyve Oranı, Nem Tayini (Refraktometrik Metot), pH, Rutubet / Kuru Madde, Rutubet Tayini (Toluen Metodu), Siyah Leke, Suda Çözünebilen Katı Madde (Briks), Suda Çözünmeyen Madde, Suya Geçen Madde, Tane İriliği, Toplam Kül / Kül, Yabancı Madde, Yağ Tayini, Yağsız Kuru Madde, Yaprak Oranı, Yaş Öz / Gluten, Yoğunluk (Laktodansimetre Metodu) analizleri yapılmaktadır.

Fiziksel Analiz Laboratuvarında, analiz sonuçlarının güvenilirliğini ve doğruluğunu Uluslararası Central Science Laboratory (FAPAS), Ulusal Metroloji Enstitüsü (UME) ve LGC gibi resmi kuruluşlar tarafından yürütülen yeterlilik testlerine katılarak kontrol etmektedir.

Analitik Terazi, Hassas Terazi, Etüv, Vakumlu Etüv, Kül Fırını, pH Metre, Refraktometre, Stereo Mikroskop, Su Banyosu, Balon Isıtıcısı ve Ultra Santrifüj Değirmen laboratuvarımızda kullanılan cihazlardır.

​

Kimyasal Analiz Laboratuvarı, ithalat, ihracat, resmi istek, denetim ve Bakanlığımız izleme projeleri çerçevesinde alınan numuneler ile şahıs ve firmaların özel istek gıda, yem, tesis ve kullanım suları numunelerinin analizlerini ulusal ve uluslararası geçerliliği olan metotlara göre yapan Eskişehir Gıda Kontrol Laboratuvarı Müdürlüğü'nün birimlerinden biridir.

Kimyasal Analiz Laboratuvarında metotların güncellikleri takip edilmektedir. Laboratuvarımızda konusuyla ilgili hizmet içi ve özel sektör talepleri doğrultusunda eğitim hizmetleri verilmektedir.

Laboratuarımız analiz sonuçlarının güvenilirliliği ve doğruluğu Uluslararası Central Science Laboratory (FAPAS), Ulusal Metroloji Enstitüsü (UME) gibi resmi kuruluşlar tarafından yürütülen yeterlilik testlerine katılarak kontrol edilmektedir.

Kimyasal Analiz Laboratuvarında, Protein Tayini, Toplam Diyet Lifi, Yağ Asitleri Kompozisyonu(Doymuş-Doymamış Yağ Oranı, Trans Yağ Oranı), Bitkisel Yağ Aranması, Sterol Kompozisyonu, Fosfataz Aktivitesi Tayini, Selüloz Tayini, Toplam Yağ, Asitlik, Diastaz Sayısı, Fruktoz, Glikoz ve Sakkaroz Oranı, Balda Prolin Miktarı Tayini, Kalsiyum, Amonyak, Alkol Miktarı, Enerji Hesaplanması, İnvert Şeker, Tuz Tayini  vb. genel kimyasal analizler çalışılmaktadır.

Gaz Kromotografisi, HPLC/RID, Spektrofotometre, Kjeltec Cihazı, Soxhelet Ekstraksiyon Cihazı, Polarimetre, Hassas Terazi, Etüv, Kül Fırını, pH Metre, Ultra Saf Su Cihazı, Çalkalamalı Su Banyosu, Gerber Santrifijü laboratuvarımızda kullanılan cihazlardandır.

Katkı-Kalıntı Analiz Laboratuvarı, ithalat, ihracat, resmi istek, denetim ve Bakanlığımız izleme projeleri çerçevesinde alınan numuneler ile şahıs ve firmaların özel istek gıda, yem ve su numunelerinin analizlerini ulusal ve uluslararası geçerliliği olan metotlara göre yapan Eskişehir Gıda Kontrol Laboratuvarı Müdürlüğü'nün birimlerinden biridir.

Katkı-Kalıntı Analiz Laboratuvarında metotların güncellikleri takip edilmektedir. Laboratuvarımızda konusuyla ilgili hizmet içi ve özel sektör talepleri doğrultusunda eğitim hizmetleri verilmektedir.

Laboratuvarımız analiz sonuçlarının güvenilirliliği ve doğruluğu Uluslararası Central Science Laboratory (FAPAS), Ulusal Metroloji Enstitüsü (UME) ve UGRL gibi resmi kuruluşlar tarafından yürütülen yeterlilik testlerine katılarak kontrol edilmektedir.

Katkı-Kalıntı Analiz Laboratuvarında;

 Mikotoksin analizleri kapsamında; sert kabuklu kuru meyveler, kurutulmuş meyveler, toz biberler, helvalar ve ezmelerde, yem ve yem ham maddelerinde, yüksek lifli ürünlerde Aflatoksin B1 ve Toplam Aflatoksin (B1,B2,G1,G2) analizleri, süt ve süt tozunda Aflatoksin M1, tahıl ve tahıl ürünlerinde Okratoksin A analizleri HPLC cihazında floresan detektörle yapılmaktadır.

Kalıntı analizleri kapsamında; LC-MS/MS cihazı kullanılarak süt numunelerinde B2-a grubu Benzimidazol ve B2-a grubu Avermektin antibiyotik ilaç kalıntı analizleri, kanatlı etinde B2-a grubu Benzimidazol antibiyotik ilaç kalıntıları analizleri, balıkta B2-a grubu Avermektin antibiyotik ilaç kalıntı analizleri yapılmaktadır.

Katkı analizleri kapsamnda; tüm gıdalarda Sorbik Asit- Benzoik Asit analizi, şekerlemelerde ve alkolsüz içeceklerde Sentetik Boya analizi, bal, pekmez, reçelde HMF analizi, kayısı/kuru meyvelerde ve un/unlu mamüllerde SO2 analizi, peynir, yoğurt, ayranda Natamisin analizi, alkolsüz içeceklerde Suni Tatlandırcı analizi, et ve et ürünlerinde Nitrit/ Nitrat analizi yapılmaktadır.

Tüm analizlerde kullanılan cihazların kalibrasyonu, enstrümantal analizlerimizin performans testleri distribütör firmalar tarafından yapılmaktadır.

Hızlı ve güvenilir analiz sonuçları elde edebilmek için teknolojik gelişmeler takip edilmektedir

Katkı-Kalıntı Laboratuvarında Bulunan Cihazlar:

HPLC/FLD

HPLC/UV-DAD

LC-MS/MS

​

Mikrobiyolojik Analiz Laboratuvarı; 3 Ziraat Mühendisi, 1 Veteriner Hekim,1 Gıda Mühendisi ve 1 Laboranttan oluşan uzman kadrosu ile ithalat, ihracat, resmi istek, Bakanlığımız denetim programı ve denetim(ihbar- şikayet- ALO 174 vb.) sırasında alınan numuneler, şahıs ve firmaların özel istek gıda, yem ve kullanma suyu numunelerinin analizleri yapılmaktadır. Laboratuvarımız besiyeri hazırlama, numune alma, ekim, inkübasyon ve değerlendirme odası, yıkama odası olarak birbirinden ayrılmış bölümlerden oluşmaktadır.

Yapılan analizlerde TSE, AOAC, ISO, AFNOR ve FDA gibi ulusal ve uluslararası kaynaklardan temin edilen metotların güncellikleri takip edilerek kullanılmakta olup, laboratuvarımızda periyodik olarak FAPAS, LGC, UGRL vb. yeterlilik testlerine katılım sağlanmaktadır. Analiz iş ve işlemlerine ilave olarak hizmet içi ve özel sektör talepleri doğrultusunda eğitim hizmetleri verilmektedir.

Laboratuvarımızda kalitatif analizler (Listeria monocytogenes aranması, Staphylacoccal Enterotoksin aranması, Salmonella spp. aranması ile E.coli O157:H7 aranması) ile kantitatif analizler (Bacillus cereus, Aerobik Koloni, Koagulaz Pozitif Stafilokok, Clostridium perfringens, Rope Sporu (sünme), E.coli, Enterobacteriaceae, Fekal Koliform ve Koliform bakteri ile Küf ve Maya sayımı) yapılmaktadır. Kullanım sularında Toplam Koliform ve E.coli sayımı, çiğ sütte Somatik Hücre sayımı, UHT sütte İnkübasyon/Stabilite Testi, yoğurt ve ayranda Toplam Karakteristik Mikroorganizma sayımı analizleri yapılmaktadır. Ayrıca laboratuvarımızda ELISA yöntemi ile et ve et ürünlerinde kanatlı eti aranması analizi yapılmaktadır.

 

Laboratuvar Cihaz Alt Yapısı:

VİDAS Cihazı

VİTEK 2 Cihazı

Tempo Cihazı

ELISA Cihazı

Somatik Hücre Sayım Cihazı

Membran Filtrasyon Cihazı

Class II Biyogüvenlik kabini

Otoklav, mikroskop, etüv, santrifüj

Muhtelif laboratuvar araç ve gereçleri (pH metre, terazi vb.)

​Bölümde görevli personelin gizlilik gerektiren konularda titizlik göstermesini sağlamak, personelin takip edilmesi gereken periyodik işleri ve belgeleri tam ve zamanında hazırlamasını, tüm yazışmaların usulüne uygun olarak yapılmasını sağlamak, kontrolünü yapmak ve takip etmek.

Bölümde görevli personelin koordinasyonunu sağlamak, izinli, raporlu veya görevli oldukları durumlarda işlerin aksatılmadan yürütülmesi için gerekenleri yapmak.

Personel özlük dosyalarının belli bir düzen içerisinde, özlük haklarında hiçbir kayba meydan vermeden, işe giriş, işten ayrılış, kıdem ve terfi tarihlerinin takibinin yapılmasını sağlamak

Yöneticilerin, izinli, görevli veya raporlu olduğu durumlarda vekalet işleminin yapılmasını sağlamak takip etmek.

Kurum Personelinin yıllık izin, mesai içi izin, mesai dışı çalışma kayıtlarının sağlıklı tutulmasını sağlamak.

Maaşa esas teşkil eden bilgi ve belgeleri tam ve zamanında hazırlanmasını ve muhasebeye ulaştırılmasını sağlamak.

Müdürlük içinde temizlik, malzeme vb. düzen eksiklerini tespit etmek, temizlik işlerinin yürütülmesini ve aksaklıkların giderilmesini sağlamak.

Müdürlükte ortak kullanılan cihazların (fototokopi makinesi, kesintisiz güç kaynağı, trafo vb) işler halde yürütülmesini sağlamak, sorun çıktığında durumu üst yönetime bildirerek sorunun çözümünü sağlamak.

Birim personelinin görev ve sorumluluklarının takibini yapmak, gelen raporlamaları bir üst yönetime iletmek.

Ocak ayının ilk haftası döner sermaye üretimi teşvik primi hesaplamalarına esas olacak personel yıllık çalışma gün ve pozisyon cetvellerini oluşturmak.

Biriminde sorumluluk alanına giren bilişim sistemlerinin (PBYS vb) zamanında yürütülmesini sağlamak.​

Birimlerden gelen ihtiyaçların Harcama Yetkilisi tarafından onaylanmasından   sonra ilgili mevzuat çerçevesinde işlemleri yürüterek gerçekleştirilmesini sağlamak.

Müdürlüğün ödenek kalemlerinin takibini yapmak.

Personel özlük belgelerine dayalı olarak maaş, ücret ödemelerini zamanında yapmak/yapılmasını sağlamak.

Personelin görev yolluklarının ödenmesi ile ilgili işlemlerin yapmak/yapılmasını sağlamak.

Biriminde sorumluluk alanına giren bilişim sistemlerinin (MYS vb) zamanında yürütmek/yürütülmesini sağlamak.

Bölümde görevli personelin koordinasyonunu sağlamak, izinli, raporlu veya görevli oldukları durumlarda işlerin aksatılmadan yürütülmesi için gerekenleri yapmak.


​

969 sayılı kanunlar ile bunların ek ve değişiklikleriyle verilen hizmetleri yapar ve bütçe hazırlar.

Bakanlıkça belirlenen analiz ve kontrol ücretlerini tahsil eder, işletmenin kesin hesabını çıkarır ve aylık mizanlarını düzenler.

Her türlü istihkak ve avansların evrakını, ödeme mektuplarını ve çekleri düzenler ve mahsuplarını yapar.

Laboratuvar için yapılan sözleşmeleri mali mevzuata uygun olarak hazırlar.

Laboratuvarların ihtiyacı olan her türlü malzemenin mevzuat çerçevesinde temin edilmesini sağlar.

Ambara giren ve çıkan malların giriş ve çıkış fişlerini mahsuba bağlar.

Ambardan verilecek aylık mizanların muhasebe kayıtları ile uygunluğunu kontrol ederek noksanları müdüre bildirir.

Bütçe ve çalışma programlarını inceleyerek bakanlıkça tasdik olunacak şekilde hazırlar.

İşletme alacaklarının takip ve tahsili için gerekli işlemleri yapar ve muhasebe fişlerini düzenler.

Yılsonunda muhasebeye tevdi edilecek mal sayım tutanaklarına ve ambar mizanlarına göre bilanço ve maliyet cetvellerini hazırlayarak bakanlığa gönderilmesini sağlar.

Saymanlık işlerinin ve muhasebe yönetmeliği gereğince tutulacak olan muhasebe defter ve kayıtlarının günlük olarak yürütülmesini sağlar.

Muhasebe ile ilgili diğer işleri yerine getirir ve yerine getirilmesini sağlar.

Kalite politikası çerçevesinde tarafsızlık, dürüstlük, gizlilik ve güvenlik esaslarına uyar.

T.C. Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Savunma Sekreterliğinin; Topyekun Savunma Sivil Hizmetleri Genel Planı, Yangın Önleme ve Söndürme Yönergesi, Koruyucu Güvenlik Özel Talimatı, Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırma Yönergesi, Sabotajlara Karşı Koruma Yönergesi ile İçişleri Bakanlığının; Daire ve Müesseseler İçin Sivil Savunma İşleri Kılavuzuna göre gerekli belge ve planları hazırlayarak ilgili yerlere gönderilmesini ve kurumda uygulanmasını sağlar.

Kalite politikası çerçevesinde tarafsızlık, dürüstlük, gizlilik ve güvenlik esaslarına uyar.

Kalite Yönetim Birimi; Eskişehir Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü'nün TS EN ISO/IEC 17025 "Deney ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Yeterliliği İçin Genel Şartlar" standardına göre; kalite ile ilgili çalışmaların koordinasyonu ve izlenebilirliğini sağlamak, yönetim sistemi politikalarını, hedeflerini ve TS EN ISO/IEC 17025 "Deney ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Yeterliliği İçin Genel Şartlar" standardının şartlarını karşılayan yönetim sistemine ait dokümanların hazırlanmasını, uygulanmasını, güncelliğini ve gerçekleştirilmesinin takibini sağlar.

​5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu 55. maddesinde belirtilen; idarenin amaçlarına, belirlenmiş politikalara ve mevzuata uygun olarak faaliyetlerin etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde yürütülmesini, varlık ve kaynakların korunmasını, muhasebe kayıtlarının doğru ve tam olarak tutulmasını, malî bilgi ve yönetim bilgisinin zamanında ve güvenilir olarak üretilmesini sağlamak üzere idare tarafından oluşturulan organizasyon, yöntem ve süreçle iç denetimi kapsayan malî ve diğer kontroller bütünü olan iç kontrol faaliyetlerini yürütmek. 

İLETİŞİM

    Eskişehir Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü
  • Adres : Sazova mah. Kütahya Yolu Üzeri Tarım İl Müdürlüğü Yerleşkesi - ESKiŞEHİR

  • Telefon : 0 222 310 31 60

  • Faks : 0 222 310 31 20

  • E-Posta : eskisehir.gidalab@tarimorman.gov.tr

  • KEP : tarimveormanbakanligi@hs01.kep.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Intranet
  • Bakanlık e-Posta
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın

MOBİL UYGULAMALAR

©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI