KATKI VE MİKOTOKSİN ANALİZ BİRİMİ
Katkı Mikotoksin Analiz Birimi bünyesinde denetim, ithalat, ihracat, üretim izni, özel istek ve izleme numune analizleri yürütülmektedir.
Birimimizde gerçekleştirdiğimiz analizlerde analiz ve ölçümlerin güvenilirliği ile kalitesinin yüksek olmasını sağlamak amacıyla ulusal veya uluslararası kabul görmüş analiz yöntemleri uygulanmaktadır.
Katkı analizleri kapsamında; gıdaların üretilmesinde veya işlenmesinde kullanılan ve gıda çeşitliliğini artırmak, gıdanın besleyici özelliklerini koruyup dayanıklılığını sağlayarak raf ömrünü uzatmak, lezzetini ve rengini cazip hale getirerek tüketicilerin dikkatini çekmek gibi amaçlarla kullanılan katkı maddeleri (boyalar, koruyucular, vitaminler gibi) ile yem ve yem katkı maddelerinde de kullanılan katkıların teşhisi ve miktarlarının belirlenmesi HPLC cihazında DAD dedektörü, spektrofotometre ve klasik analiz yöntemleri ile yapılmaktadır.
Mikotoksin analizleri kapsamında; sert kabuklu meyveler (kuruyemişler), kurutulmuş meyveler, baharatlar, tahıl ve tahıl ürünlerinde, yem ve yem hammadelerinde Aflatoksin B1 ve Toplam Aflatoksin (B1,B2,G1,G2) analizleri HPLC cihazında florasan dedektörle yapılmaktadır. Süt ve süt tozunda Aflatoksin M1, yem ve yem hammadelerinde, tahıl ve tahıl ürünlerinde Zearalenon, yem ve yem hammadelerinde, tahıl ve tahıl ürünlerinde, kurutulmuş meyvelerde Okratoksin A analizleri HPLC cihazında florasan dedektörle yapılmaktadır.
Laboratuvarımızda yapılan analiz sonuçlarının doğruluğu ve güvenilirliğini kontrol etmek amacıyla ulusal ve uluslararası yeterlilik testlerine katılım sağlanmakta ve başarılı sonuçlar alınmaktadır.
Laboratuvarımızda Sertkabuklu Meyvelerde, Baharatlarda ve Yemlerde Aflatoksin B1 ve Toplam Aflatoksin (B1, B2, G1, G2) analizlerinde akredite analiz sonucu verilmektedir.