KİMYASAL ANALİZ BİRİMİ
Laboratuvarımız temel olarak hayvansal ve bitkisel kökenli gıdalarda, su ve atık su numunelerinde gıda güvenliğinin ve halk sağlığının korunmasına yönelik yaptığı analizlerle hizmet vermektedir.
Birimimizde gerçekleştirdiğimiz analizlerde analiz ve ölçümlerin güvenilirliği ile kalitesinin yüksek olmasını sağlamak amacıyla ulusal veya uluslararası kabul görmüş analiz yöntemleri uygulanmaktadır.
Birimimizde, gıda ve yemlerin kompozisyonları, besin öğeleri, işlenme ve depolama sırasında yapılarında oluşan değişiklikler incelenmektedir. Kalite politikamız doğrultusunda analitik ve enstrümental analizlerle gıda ve yem numunelerinin kimyasal özellikleri tespit edilmektedir.
Laboratuvarımızda bulunan HPLC, GC-FID, Tam Otomatik Selüloz Tayin Cihazı, Tam Otomatik Yağ Tayin Cihazı, Dumas ve Kjeldahl Protein Cihazları ile; gıdalarda protein, yağ, HMF, prolin, tuz, hidroksiprolin, şeker, asitlik, polar madde, peroksit, bitkisel yağ aranması vb. analizler, yem ve yem hammaddelerinde protein, yağ, selüloz, şeker, et-kemik unu, üreaz aktivitesi, kanatlı yemlerinde metabolik enerji vb. analizler yapılabilmektedir.
Laboratuvarımızda yapılan analiz sonuçlarının doğruluğu ve güvenilirliğini kontrol etmek amacıyla ulusal ve uluslararası yeterlilik testlerine katılım sağlanmakta ve başarılı sonuçlar alınmaktadır.
Laboratuvarımızda Yem ve Yem Hammaddelerinde Ham Protein, Yem ve Yem Hammaddelerinde Ham Yağ, Yem ve Yem Hammaddelerinde Ham Selüloz, Et ve Et Ürünlerinde Yağ, Sularda Elektriksel İletkenlik, Kuru Gıdalar, Hububat ve Ürünlerinde Protein analizlerinde akredite analiz sonucu verilmektedir.