MOLEKÜLER BİYOLOJİ ANALİZ BİRİMİ
Moleküler Biyoloji Analiz Birimi bünyesinde denetim, ithalat, ihracat ve özel istek numune analizleri yürütülmektedir.
Birimimizde gerçekleştirdiğimiz analizlerde analiz ve ölçümlerin güvenilirliği ile kalitesinin yüksek olmasını sağlamak amacıyla ulusal veya uluslararası kabul görmüş analiz yöntemleri uygulanmaktadır.
Moleküler Biyoloji Analiz Biriminde yapılan analizleri üç grupta isimlendirebiliriz.
Histolojik Analizler: Et ve et ürünlerinde histolojik muayene yöntemiyle numune içerisinde kemik, kıkırdak, sakatat (dil, böbrek vs.), yabancı doku (tüy, tırnak,) taraması yapılır.
Serolojik Analizler: Et ve et ürünlerinde domuz eti, tektırnaklı eti, kanatlı eti, küçükbaş eti aranması ve büyükbaş eti aranması analizleri, ELİSA metodu ile çalışılmaktadır. ELİSA metodu ile glutensiz ve gluteni azaltılmış gıdalarda (fermente ürünler hariç) gluten miktar tayini analizide yapılmaktadır.
Moleküler Biyolojik Analizler: Real- time PCR yöntemi ile tüm gıdalarda (vegan) hayvan geni aranması, bitki spesifik soya geni aranması, domuz eti/geni aranması, et ve et ürünlerinde kanatlı eti/geni aranması, tektırnaklı (at, eşek) eti/geni aranması analizleri, Süt ve Süt Ürünlerinde Tür Tespiti( sığır, manda, koyun, keçi), Yemlerde Tür Tespiti (domuz, tavuk, hindi) analizleri yapılmaktadır.
Laboratuvarımızda yapılan analiz sonuçlarının doğruluğu ve güvenilirliğini kontrol etmek amacıyla ulusal ve uluslararası yeterlilik testlerine katılım sağlanmakta ve başarılı sonuçlar alınmaktadır.
Laboratuvarımızda Et ve Et Ürünlerinde yabancı doku aranması (histolojik yöntem) ve ELİSA ile tür tespiti (kanatlı eti, tek tırnaklı eti ve domuz eti, büyükbaş eti, küçükbaş eti aranması analizleri) analizlerinde akredite analiz sonucu verilmektedir.