Gıda güvenliği, insan sağlığı için öncelikli konuların başında gelir. Gıdaların neden olduğu sağlık sorunları içinde ön sırayı, gıdalardaki mikrobiyolojik kirlenme almaktadır. Gıdalardaki bozulmalar; Kısa-uzun vadeli sağlık sorunları ortaya çıkarmakla birlikte önemli ekonomik kayıplara da neden olmaktadır.
Gıda güvenliği için ek bir güvence sağlamak, gıda bozulmalarına neden olan mikroorganizmaların sayısını minimumda ve gıda zehirlenmesine neden olan patojenlerin sayısını sıfırda tutmak için son ürünlerde mikrobiyolojik analizler gerçekleştirilmelidir.
Laboratuvarımız gıda güvenliği ve halk sağlığı açısından üzerine düşen görevi yerine getirmek adına çalışmalarına devam etmektedir. Laboratuvarımızda Türk Gıda Kodeksi, Mikrobiyolojik Kriterler Tebliği'nde yer alan mikrobiyolojik analizlerin biri hariç (E.sakazaki) tamamı yapılmaktadır.
- Klasik metotla ve Otomasyon sistemle çalışılabilen 42 analiz mevcuttur.
Mikrobiyoloji Laboratuvarı TS ISO EN 17025, TS 13134 ve ISO 19036 standardlarına uygun olarak düzenlenmiştir. Buna göre laboratuvarımız; Analiz Ön Hazırlık Bölümü, Ekim Bölümü ,İnkübasyon Bölümü, Analiz Takip –Geçiş bölümü ,Atık İmhası-Yıkama ve Numune Kabul Bölümü gibi 6 ayrı bölümden oluşmaktadır. İçeri girişler şifreli giriş kapısı ile kontrol altına alınmıştır. Çapraz kontaminasyona meydan verilmeyecek şekilde düzenlemeler yapılmıştır. Hijyenik klima santrali ile ortam havası kontrol altına alınmıştır.
Laboratuvarımız düzenli olarak yeterlilik testlerine katılmakta ve başarılı sonuçlar elde etmektedir.
Laboratuvarımızda müşteri talepleri doğrultusunda Mikrobiyolojik Analizler ve validasyon konularında eğitim verilmektedir.
Laboratuvarımız; çalışmalarını Ulusal ve Uluslararası yeterlilik testlerindeki başarılarıyla ve validasyon güvencesiyle taçlandıran, ISO ve AOAC başta olmak üzere güncel metotları takip eden, bölge ihtiyaçlarını da göz önünde tutarak yapılabilen analiz çeşitliliğini düzenleyen , koordineli çalışan bir ekiple ulusal ve uluslararası adından söz edilen bir laboratuvar olma hedefi ile çalışmalarına devam etmektedir.