Gıda katkı maddesi, tek başına gıda olarak tüketilmeyen veya gıdanın karakteristik bileşeni olarak kullanılmayan, besleyici değeri olan veya olmayan, teknolojik bir amaç doğrultusunda üretim, muamele, işleme, hazırlama, ambalajlama, taşıma veya depolama aşamalarında gıdaya ilave edilmesi sonucu kendisi ya da yan ürünleri, doğrudan ya da dolaylı olarak o gıdanın bileşeni olması beklenen maddelerdir.
Pestisit(zirai ilaç kalıntısı): Böcek, fare vb. hayvanlar, bazı bitkiler, mantarlar ve bakteri ve virüs gibi zararlıları önlemek için kullanılan kimyasal bileşiklerdir. Kullanım amacı; ürünün çeşitli hastalıklardan korunması ve kalitenin artırılmasıdır. Pestisitler son derece zehirli, kanserojen, sinir sistemini etkileyici ,mutasyon oluşturucu bileşiklerdir. Gereğinden fazla kullanıldığında ürünlerde, kullanılan bileşiğin kendisi veya parçalanma ürünleri kalmakta, tarımsal alanlarda uygulanması ile hava, su ve toprağa oradan da bu ortamlarda yaşayan diğer canlılara geçmektedir. Bu durumda ki gıdaların tüketilmesi halinde, ilaç insanların vücudunda kalarak zamanla özellikle karaciğerde birikerek kanserojen etkilere ve sinir sistemi yıkımına neden olmaktadır. Vücuttan atılmaları zordur.
Mineral Analizleri: İnsan sağlığını direk olarak etkileyecek minerallerin varlığının tespiti, gıda ve ürün güvenilirliği, gıdanın besleyici değerinin belirlenmesi amacıyla kontrol işlemleri yapılmaktadır. Özellikle metallerin insan sağlığı üzerinde olan etkilerinin ortaya konulmasıyla birlikte, belirli bir dozun üzerine çıkıldığında sağlık açısından tehlike oluşturabilecek kurşun, kadmiyum, krom, arsenik ve cıva gibi toksik metallerle, demir, bakır, çinko, magnezyum, mangan, potasyum, soyum gibi metallerin gıdalardaki düzeylerinin belirlenmesi yoluna gidilmiş ve yasal sınırlamalar oluşturulmuştur.
Laboratuvarımıza getirilen ithalat, ihracat, resmi istek, denetim ve Bakanlığımız izleme projeleri çerçevesinde alınan numuneler ile şahıs ve firmaların özel istek numunelerinin analizleri, Türk Gıda Kodeksi, Türk Standartları, Gıda Maddeleri Tüzüğü ve Uluslararası metotlara göre yapılmaktadır. Metotların güncelliği takip edilmektedir.