Görev ve Yapı
Sterile edilmedikçe her gıda maddesi belli seviyede mikroorganizma içermektedir. Gıdalara bulaşan mikroorganizmalar kendi gelişimleri için gıdaları besin kaynağı olarak kullanır Bu da enzimatik değişimler, hoş olmayan tat ve aroma oluşumu sonucu gıdanın bozulmasına sebep olur.
Gıdalara bulaşan mikroorganizmalar patojen (hastalık yapan) nitelikte ise sağlık açısından risk teşkil etmektedirler. Ancak yoğurt, peynir, ekmek alkollü içkiler gibi fermente gıda üretiminde de mikroorganizmalardan yararlanıldığı da unutulmamalıdır.
Gıda mikrobiyolojisi laboratuvarı ise insanlarda sağlık riski yaratan ve gıdalarda bozulmalara neden olan mikroorganizmaları inceleyen bir birimdir.
Günümüzde gıda kaynaklı mikroorganizmaların neden olduğu hastalanma ve ölüm olaylarının artması üzerine Gıda Mikrobiyolojisinin önemi daha da artmıştır. Gıda güvenliğinin sağlanması toplum sağlığı ve ülke ekonomisi açısından büyük önem kazanmaktadır.